The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Friday, February 22, 2008

Romfilatelia: Explorarea cosmosului


Romfilatelia a pus în circulație cea de a patra emisiune filatelică din acest an. „Cele trei timbre marchează împlinirea unei jumătăţi de secol de la realizarea primilor paşi în demararea unui amplu program de cercetare a spaţiului cosmic şi a verificării practice a condiţiilor de supravieţuire a unor viitoare echipaje umane îmbarcate la bordul navelor spaţiale.
În 1958, Statele Unite ale Americii lansează prima misiune spaţială, Explorer I, ce va face o descoperire vitală pentru zborurile cosmice: Pământul, datorită polilor săi magnetici, este înconjurat de o centură de radiaţii, denumită ulterior «Van Allen».
Programul Sputnik a fost derulat de-a lungul unor serii de misiuni spaţiale fără oameni la bord, programate de Uniunea Sovietică la sfârşitul deceniului al şaselea al secolului trecut, având ca scop demonstrarea viabilităţii sateliţilor artificiali. Numele «Sputnik» înseamnă în limba rusă chiar «satelit» sau «tovarăş de călătorie». Prima încercare de lansare a satelitului Sputnik 3 din 3 februarie 1958 a eşuat, dar a doua încercare din 15 mai a fost încununată de succes şi a transportat în spaţiu o mulţime de aparate pentru cercetări geofizice. Magnetofonul folosit la bord s-a defectat, făcând imposibilă înregistrarea rezultatelor datelor despre centurile de radiaţii Van Allen, descoperite cu doar patru luni înainte de satelitul american Explorer I.
În luna decembrie a anului 1958, Armata Statelor Unite a lansat racheta Jupiter AM-13 având la bord maimuţa Gordo. Această misiune era dedicată cercetărilor biologice. Din nefericire, la aterizare, maimuţa a murit din cauza unor defecţiuni produse la sistemul de paraşutare al rachetei.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei este ilustrată misiunea spaţială Explorer I.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei este ilustrată misiunea spaţială Sputnik 3.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei este ilustrată misiunea spaţială Jupiter AM-13.” - este descrisă emisiunea respectivă pe pagina oficială a Romfilateliei.
Alături de cele trei timbre au fost puse în circulație un plic „Prima Zi” și trei Carte maximum.
Publicitatea ta

Ocazie unică!!!
|--------------------------------------
| Până în 31 iunie 2008 vă
| oferim spațiu publicitar
| gratuit. Pentru amănunte
| contactați Administratorul.
|--------------------------------------
|---------------------------------------









Tuesday, February 19, 2008

Replica lui Pașcanu

Schimbul de scrisori acidulate dintre președintele Federației Filatelice Române, Leonard Pașcanu și președintele Comitetului de Organizare EFIRO 2008, Gabriel Mateescu, continuă. Acum e rândul lui Pașcanu, care îi răspunde lui Mateescu acuzându-l de rea credință.

Monday, February 18, 2008

Fiorosul Mateescu a sărit la beregata „generosului” Pașcanu

În scandalul EFIRO 2008 se scrie un nou capitol. Președintele Comitetului de organizare, Gabriel Mateescu ia peste picior conducerea Federației Filatelice Române (FFR), în ciuda unor aparente înțelegeri în urma întâlnirii cu consultantul Federației Internaționale de Filatelie (FIP) pentru EFIRO 2008, Fernando Aranaz. În urma întâlnirii din luna ianuarie, conducerea Federației a comunicat, în urmă cu o săptămână, întocmirea unei liste a persoanelor care vor participa în cadrul așa numitului „bin room” la montarea și demontarea exponatelor. Lista conține, pe lângă cei trei coordonatori – Cezar Vasilescu, Crisitian Scăiceanu și Călin Marinescu, numele a 25 de filateliști din Capitală și din provincie. Persoanelor de pe lista FFR urma ca CN Poșta Română SA să le acorde o remunerație de 100 de lei/zi și două mese la prânz și seara, dacă se lucrează până la ore târzii. Scrisoarea semnată, în numele Federației de președintele acestuia, Leonard Pașcanu, l-a scos din minți pe președintele CO. Mateescu a replicat într-o manieră atipică.
„În ședința CO din 18 ianuarie a.c., am luat cu toții notă de refuzul FFR de a se ocupa de activitățile legate de organizarea «bin room», inclusiv montarea/demontarea exponatelor, sau furnizarea de informații. Această responsabilitate ar fi trebuit să revină FFR, întrucât această federației ar fi trebuit să reprezinte nucleul de competență filatelică, așa cum este oriunde în lume. Urmare a acestui refuz, constatat și de Fernando Aranaz și înregistrat audio – ca toate ședințele EFIRO – am apelat deja la ajutor intern/internațional și suntem siguri că vom putea rezolva problema «bin room»-ului. În aceeași ședință a CO, spre stupoarea generală, FFR a promis că se va ocupa de «juriul internațional». Eu, personal, nu știu ce să înțeleg din această afirmație: despre un juriu format din persoane fizice – jurați internaționali – care trebuie să fie independent și imparțial, de care se va «ocupa» federația țării gazdă – persoană juridică. Sau să înțelegem că deja dvs. și Alexandru Bartoc sunteți deja președintele și vicepreședintele care desigur se vor «ocupa» de juriu.” – spune Gabriel Mateescu în scrisoarea răspuns din 13 februarie a.c.
Fără să comentez greșelile de formulare și exprimare ale președintelui CO, am o serie de nelămuriri, printre care: de ce e nevoie de oameni plătiți de CO, sau CN Poșta Română SA sau de FFR, atâta timp cât în cursul anului trecut a fost organizată o licitație internațională pentru atribuirea serviciilor de „montare/demontare/întreţinere și închiriere a 1750 panouri filatelice cu două feţe”. O altă nedumerire a mea privește „juriul internațional” și poveștile nemuritoare – să-mi fie iertată expresia nu tocmai academică – în jurul membrilor și asistenților de juriu. Situația este atât de simplă, dregătorii filateliei românești, dar și organizatorii expoziției se pot lămuri citind regulamentul FIP privind nominalizarea membrilor juriului pentru expoziții patronate de acest for, ce poate fi consultat pe internet în patru limbi – engleză, franceză, germană și spaniolă (vezi regulamentul GREX, secțiunea V., art. 31, 32 și 33).
Un alt amănunt scăpat printre rânduri de Mateescu este precizarea conform căreia a „apelat deja la ajutor intern/internațional” pentru organizarea „bin room”-lui. Este o formulare neclară și care lasă loc de multe speculații și interpretări. Ce înseamnă în accepțiunea lui Gabriel Mateescu „ajutorul” respectiv? În ce constă? Cine sunt cei care îl ajută? De ce? Și, în final, cât ne costă pe noi contribuabilii „ajutorul intern/internațional” căutat și găsit de Mateescu?
Replica lui Mateescu continuă într-o notă și mai bizară. El confundă contractul de colaborare cu un contract individual de muncă și, voalat, solicită FFR, ca cei care sunt pe lista pentru „bin room” să fie remunareți de Federație. „Până și sindicatele negociază numai contracte colective pe care și le asumă prin semnătură.” – lamentează Mateescu înainte să închidă epistola. Într-un final, îi mulțumește lui Pașcanu pentru „generoasa ofertă” și ține să precizeze că „oferta dvs. este atât de generoasă încât ne vedem nevoiți să ne descurcăm singuri”.
În rest, no comment!

Friday, February 8, 2008

Avem marca poștală a anului 2007!

Locul 1 - 50 de ani de la zborul primului satelit artificial al Pământului - Sputnik 1 Locul 2 - Ziua internațională de comemorare a Holocaustului Locul 3 - Vechiul București
În urma voturilor cititorilor noștri avem clasamentului celor mai reușite emisiuni filatelice ale anului trecut. La vot au participat toate cele 31 de apariții filatelice, puse în circulație în cursul anului 2007.
Emisiunile respective sunt: România în Uniunea Eauropeană; 100 de ani de la punerea bazelor biospeologiei de către savantul român Emil Racoviță; Ziua internațională de comemorare a Holocaustului; Fauna din Marea Neagră; Aniversări personalităţi; Sfintele Paști; Orhidee sălbatice din România; Ceramică românească - Farfurii ţărăneşti (I); Păsări de pradă; EUROPA 2007 - Centenarul cercetășiei; Vechiul București; Ceramică românească - Farfurii ţărăneşti (II); 110 ani de la punerea pietrei de temelie a Palatului CEC; 60 de ani de la înfiinţarea Clubului Sportiv al Armatei STEAUA; Sibiu – Capitală culturală europeană 2007; Raţe şi gâşte sălbatice; Ziua Mărcii Poștale Românești - Centenarul mărcilor locale Bistra; Ceramică românească - Farfurii ţărăneşti (III); În memoria Părintelui Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (1986- 2007); Ceramică românească - Oale şi Căni; Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008 (II); Personalităţi germane din România; Emisiune comună România –Luxemburg: „Casa Luxemburg din Sibiu”; 140 de ani de la crearea sistemului monetar românesc modern; Cupa Mondială de rugby - Franţa 2007; 50 de ani de la zborul primului satelit artificial al Pământului - Sputnik 1; Crăciun 2007; Ceramică românească - Oale şi Căni (II); Sprijin pentru nevăzători; Emisiune comună România - Serbia „Vapoare şi porturi dunărene” și Faună polară.

Cititorii au avut la dispoziție 31 de zile să voteze. La vot au participat 81 de vizitatori. Aceștia au votat după cum urmează:
31 (38%) - 50 de ani de la zborul primului satelit artificial al Pământului - Sputnik 1
20 (24%) - Ziua internațională de comemorare a Holocaustului
9 (11%) – Vechiul București
5 (6%) – Fauna din Marea Neagră
4 (4%) – 100 de ani de la punerea bazelor biospeologiei de către savantul român Emil Racoviță, Orhidee sălbatice din România și Sprijin pentru nevăzători
3 (3%) – 60 de ani de la înființarea Clubului Sportiv al Armatei STEAUA și Emisiune comună România-Luxemburg: Casa Luxemburg din Sibiu
2 (2%) – Sfintele Paști, În memoria Părintelui Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (1986- 2007) și Fauna Polară
1 (1%) – România în Uniunea Eauropeană, Aniversări personalități, Păsări de pradă, EUROPA 2007 - Centenarul cercetășiei, Ceramică românească - Farfurii ţărăneşti (II), Sibiu – Capitală culturală europeană, Ziua Mărcii Poștale Românești - Centenarul mărcilor locale Bistra, Ceramică românească - Farfurii ţărăneşti (III), Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008 (II), Ceramică românească - Oale şi Căni (II) și Emisiune comună România - Serbia „Vapoare şi porturi dunărene”.
Nu a obținut nici un vot emisiunile: Ceramică românească - Farfurii ţărăneşti (I), 110 ani de la punerea pietrei de temelie a Palatului CEC, Rațe și gâște sălbatice, Ceramică românească - Oale şi Căni, Personalităţi germane din România, 140 de ani de la crearea sistemului monetar românesc modern și Cupa Mondială de rugby - Franţa 2007.

Thursday, February 7, 2008

Emisiune nouă - Pistoale și revolvere pe timbre românești

Emisiunea filatelică Arme de foc din Muzeul Militar Naţional, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, reprezintă în sine o premieră: este pentru prima oară când pe timbrele unei emisiuni de mărci poştale româneşti sunt ilustrate pistoale şi revolvere. Aceste arme fac parte din colecţia Muzeului Militar Naţional.
Pe timbrele emisiunii filatelice sunt ilustrate: Pistolul cu cremene, fabricat la Liège la sfârşitul secolului al XVIII, Pistolul cu cremene cu patru ţevi, fabricat pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, în vestul Europei, Revolverul model, 1915, calibrul de 8 mm şi Pistolul Mannlicher, model 1903, calibrul de 7,65 mm.
Începând cu data de 8 februarie 2008, această emisiune filatelică poate fi găsită în toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 50 Bani este ilustrat Pistolul cu cremene cu patru ţevi, fabricat pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, în vestul Europei.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 Lei este ilustrat Pistolul cu cremene, fabricat la Liège la sfârşitul secolului al XVIII.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 Lei este ilustrat Pistolul Mannlicher, model 1903, calibrul de 7,65 mm.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 Lei este ilustrat un Revolver, model 1915, calibrul de 8 mm.
(comunicat de presă Romfilatelia)

Wednesday, February 6, 2008

Calendarul Romfilatelia 2008

Pe pagina oficială a Romfilateliei a apărut calendarul editorial pentru primele șase luni ale anului curent. Conform acestui plan azi a apărut o emisiune de patru mărci poștale având ca tematică armele de foc din colecția Muzeului Militar Național. Se mai prevede o emisiune cu tematica „cosmos”. În lunile ce urmează vor apărea și două emisiuni comune, primul cu Kuweit, iar ce de al doilea în colaborare cu Administrația Poștală din Federația Rusă.

Ianuarie

- Ciuperci - 1 timbru
- Aviație - 100 de ani de când inginerul Henri Farman efectuează primul zbor cu avionul, în circuit închis, pe distanţa de 1000 m, cu două viraje (ianuarie 1908) - 1 timbru

Februarie

- Arme de foc din Muzeul Militar Naţional - 4 timbre
- Explorarea Cosmosului (50 de ani de la lansarea Explorer 1 - 1958); (50 de ani de la lansarea Sputnik 3 - 1958); (50 de ani de la lansarea în SUA a unei rachete de tip Jupiter, cu o maimuţă la bord, pentru cercetări biologice - 1958) - 3 timbre

Martie

- Ceramică Românească – Oale şi căni III - 4 timbre
- Sfintele Paşti - 2 timbre

Aprilie

- Summitul NATO - Bucureşti 2-4 aprilie 2008 - 1 timbru
- Urşi - 5 timbre + 1 coliţă

Mai

- Europa 2008 – Scrisoarea - 2 timbre
- Centenarul Muzeului Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa - 2 timbre
- 10 ani – Banca Centrala Europeană - 1 timbru

Iunie

- Campionatul European de Fotbal - 2 timbre
- Efiro 2008 - 6 timbre + 1 coliţă dantelată
- Emisiune comună România-Kuwait „45 de ani de relaţii diplomatice” - 2 timbre + 1 coliţă
- Omuleţul Gopo - 50 de ani de la obţinerea Marelui Premiu pentru cel mai bun film de animaţie (Festivalul de Film –Tours, Franţa, 1958) - 2 timbre
- Castele din România (Castelul Huniazilor, Castelul Criş, Castelul Făgăraş, Castelul Peleş) - 4 timbre
- Emisiune comună România – Federaţia Rusă (Biserica Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Voroneţ ) - 1 + 1 timbre
- 500 de ani de la tipărirea primei cărţi pe teritoriul României - 1 timbru + 1 coliţă
- Iași – 600 de ani de atestare documentară - 2 timbre + 1 coliţă





Tuesday, February 5, 2008

Cine ne-a furat Capul de bour

inEDITOTIAL
Aliud ex alio malum gignitur.
„Capul de bour” nu mai aparține României și românilor. „Capul de bour” nu mai face parte din istoria românilor și din istoria filateliei românești. Nici măcar pe acest blog nu mai avem voie să folosim această sintagmă. „Capul de bour” a fost înstrăinat de o societate comercială. De Compania Națională „Poșta Română” SA care în acest moment este prorietarul mărcii înregistrate „Cap de bour”. Marca înregistrată este un nume, termen, simbol sau desen ori o combinație a acestora menit să individualizeze bunurile sau serviciile unui comerciant și să le diferențieze de cele ale concurenței fiind singurul mijloc de a cuceri și păstra clientela. Marca „Cap de bour” a fost înregistrat de Poșta Română la clasele 14 (metale prețioase și aliajele lor și produse din aceste materiale sau placate, necuprinse în alte clase; giuvaergerie, bijuterie, pietre prețioase, ceasornicărie și instrumente de cronometrat), 16 (hârtie, carton și produse din aceste materiale, necuprinse în alte clase; produse de imprimerie; articole pentru legătorie; fotografii; papetărie; adezivi «substanțe de lipit» pentru papetarie sau menaj; materiale pentru artiști; pensule; mașini de scris și articole de birou «cu excepția mobilierului»; materiale de instruire sau învățământ «cu excepția aparatelor»; materiale plastice pentru ambalare «necuprinse în alte clase»; cărți de joc; caractere de tipografice; clișee), 18 (piele și imitații de piele, produse din aceste materiale necuprinse în alte clase; piei de animale; cufere și valize; umbrele, umbrele de soare și bastoane; bice și articole de șelărie), 25 (îmbrăcăminte, încălțăminte, pălării), 33 (băuturi alcoolice «cu excepția berii»), 35 (publicitate; gestiunea afacerilor comerciale; administrație comercială; lucrări de birou; constituire baze de date) și 41 (educație; instruire; divertisment; activități sportive și culturale).
În acest context, sintagma „Cap de bour” nu mai poate fi folosit, practic, în nici o activitate filatelică. Literatură de specialitate este nevoită să recurgă la subterfugii pentru a publica studii sau alte materiale de presă care se referă la primele două emisiuni filatelice românești. Ba mai mult, nici un filatelist nu poate nota pe exponatul său cuvintele respective. Nu glumesc, este o realitate juridică, conform legislației în vigoare acest drept este deținut în exclusivitate de Poșta Română, marca „Cap de bour” fiind înregistrată pentru activitățile din clasa 41 - educație; instruire; divertisment; activități sportive și culturale. Cei care încalcă această regulă riscă să ajungă în fața judecătorilor și să fie condamnați să plătească despăgubiri către CN „Poșta Română” SA.

p.s - în treacăt să fie spus, CN „Poșta Română” SA este prorietarul a 39 de mărci înregistrate, printre care și „Porto Scrisorii”, „EFIRO 2008” și „Mandat poștal”.

Monday, February 4, 2008

Hotărârea CO EFIRO 2008

Vizita în România a consultantului Federației Internaționale de Filatelie (FIP) pentru EFIRO 2008, Fernando Aranaz, a avut rezultate neașteptate pentru filateliștii români. Comitetul de Organizare EFIRO 2008 a emis chiar în ziua vizitei înaltului oficial FIP o hotărâre prin care, se pare, că lucrurile au intrat în normalitate. cea mai importantă decizie este suplimentarea numărului de cadre pentru clasa competițională. Astfel, număril de cadre pentru clasa competițională este de 3610, din care filateliștilor români le revine un număr de 288 cadre.

Friday, February 1, 2008

Anunț cu cântec la Romfilatelia

Recent a apărut un anunți de mică publicitate pe o pagină de anunțuri gratuite din care reiese că SC Romfilatelia SA oferă spre închiriere un întreg etaj din sediul societății situate în str. Fabrica de Chibrituri nr. 28. Suprafața pusă la bătaie este de 595 metri pătrați care include și sala de mese cu mobilier de bucătărie cu tot. Prețul cerut pe metru pătrat este de 11 euro+TVA. Cu alte cuvinte, tot etajul costă doar 6545 de euro+TVA/lună, sumă relativ mică având în vedere poziționarea imobilului și dotările existente (geamuri termopan, jaluzele, aer condiționat, posibilitatea de conectare a fiecărei încăperi la rețeaua de telefonie și internet, la sistemul centralizat de alarmă efracție și la sistemul de avertizare incendiu).
Până în prezent, nu am obținut prea multe detalii despre această afacere a Romfliatelia. Sunt semnale că spațiul respectiv este închiriată cu „destinație” precisă unei firme patronată de un personaj controversat din anturajul directoarei Romfilatelia, Cristina Popescu. Cei care au mai multe date, informații sau dovezi, îl rog poți să pună la dispoziția cititorilor blogului.
Vă mulțumesc!
Administratorul

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics