The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Sunday, July 6, 2008

Vulturul cu cap alb vedeta mărcilor poştale

Vulturul cu cap alb este pasărea care a apărut cel mai des pe mărci poştale. Pasărea simbol al Statelor Unite ale Americii a fost actorul principal a diferitelor emisiuni de 262 de ori fiind urmat la mare distanţă de şoimul călător (190 de apariţii). Printre ţările care au emis mărci poştale cu vulturul cu cap alb se numără SUA, Koreea de Nord, Rusia, Irak, dar şi România.

(mai multe informaţii găsiţi pe Theme Birds on Stamps realizat de Kjell Scharning)

Vulturul cu cap alb (Haliaeetus leucocephalus) , Acvila cu capul alb, Vulturul de mare cu capul alb sau Acvila americană este o pasăre răpitoare din America de Nord, faimoasă prin a fi simbolul Statelor Unite. Numele său tradus din engleză este Vulturul pleşuv, dar aceasta este o greşeală, întrucât capul este acoperit de pene.
Aceasta specie a fost pe punctul de a dispărea in Statele Unite spre sfârşitul secolului XX, dar populaţia ei s-a stabilizat şi în curând va fi scoasă de pe lista speciilor ameninţate.

* Anvergura şi greutatea masculului: poate fi de 2,5 m; 4 kg.
* Anvergura şi greutatea la femelă: poate fi de 3 m; 6 kg.
* Alimentul preferat: peştele (mulţi vulturi cu cap alb trăiesc aproape de apă).
* Percepţie: Stereoscopică, şi este de opt ori mai bună decât a omului.
* Cuib: Îl foloseşte în fiecare an, şi poate cântări până la 2 t.
* Gheare: sunt ascuţite ajutându-l sa prindă peştii.
* Viteză în picaj: 75 km/h, viteză folosită doar pentru a prinde prada.

Penajul unui individ neajuns la maturitate este maro pestriţ, capul este alb şi corpul lui ajunge la dezvoltarea maximă în 2-3 ani, înainte de maturitatea sexuală. Acestă specie se distinge de Aquila chrysaetos, Acvila aurie, prin capul şi gâtul complet alb şi penele care se extind pe langă gheare. Specimenele mai mici trăiesc şi în Florida, un adult mascul 2,3kg, şi o anvergură de 1,8 m. Cele mai mari specimene sunt cei din Alaska, femelele pot trece de 7 kg şi o anvergură de 2,5 m. Vulturii cu cap alb din nord constituie o subspecie separată washingtoniensis, ca şi cei din sud leucocephalus. Sunt separate aproximativ in latitudinea 38° N, sau latitudinea din San Francisco; cei din nord coboară puţin spre sud pe coasta Atlanticului, putând fi vazuti de exemplu în Cape Hatteras. Specimenul Audubon sau " acvila lui Washington" - numită asa în onoarea lui George Washington, dar excepţionalele specimene din nord, ca cele din Alaska; au făcut sa apară propuneri pentru a le numi subspecii alascanus sau alascensis, dar variaţia este clinală şi îndeplineşte Regula lui Bergmann.
Vulturul cu cap alb este o specie pereche cu codalbul Eurasia Haliaeetus albicilla . S-a produs diferenţierea intre specii la începutul Miocenului Timpuriu ( cca. 10 milioane de ani cel puţin, - dacă cele mai vechi înregistrări fosile sunt corecte).
Vulturul cu capul alb este un puternic zburător, folosind la maxim curentii termici.
În sălbăticie trăiesc 20 - 30 ani, iar in captivitate până la 60 ani. (wikipedia.com)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics