The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Saturday, December 6, 2008

La Mulți Ani! tuturor celor cu numele de Nicolae

Peste 800.000 de persoane din România carecare poarta prenumele de Nicolae își serbează, azi, ziua de onomastică. Ziua de 6 decembrie marchează începutul sărbătorilor de iarna și este cunoscută mai ales de copii pentru că în seara de vineri spre sâmbătă vine "Moș Nicolae" cu sacul plin de dulciuri. Această zi este, totodata, prilej de bucurie pentru toți creștinii care poarta numele patronului lor spiritual - Sfântul Nicolae, ocrotitorul tuturor celor nevoiași. Statisticile existente la nivel național arată că prenumele de Nicolae și Nicoleta precum și derivatele acestora, aparțin unui număr de aproximativ 818.000 cetățeni români. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați (Nicolae, Niculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara etc.), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculița, Nicolina, Nicola etc.). Cele mai răspândite prenume bărbătești sunt Nicolae sau Nicolaie, adică 353.415.
Sfântul Nicolae din Mira s-a născut în 280 la Patara, Licia și a trecut printre cei veșnici în 345. A fost episcop și este patronul spiritual al Ţărilor de Jos, Rusiei, al provinciei Lorena, precum şi al mai multor oraşe vest-europene. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, în special, al copiilor mici.
Toate elementele biografice sunt târzii şi îndoielnice. Nicolae de Mira e menţionat pentru prima dată în secolul al VI-lea, în Martirologiul roman; în schimb nu e vorba de vreo pomenire ca atare a sfântului, ci doar de vedenia când Sfântul Nicolae Licianul i s-ar fi arătat în vis lui Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe trei ostaşi osândiţi la moarte. De fapt, sărbătoarea de pe 6 decembrie pomeneşte tocmai această vedenie.
După încreştinarea slavilor, cultul sfântului Nicolae l-a înlocuit pe cel al zeului Mikula, zeul agriculturii. Cunoscut sub numele de la Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Belgia şi Ţările de Jos şi Kleeschen în Luxemburg, este o sărbătoare legată de personajul istoric Nicolae din Mira. Santa Claus din lumea anglofonă (Moş Crăciun în România) a apărut prin deformarea cuvântului neerlandofon Sinterklaas. Sărbătoarea lui Moş Crăciun a înlocuit-o pe cea a Sfântului Nicolae în numeroase ţări, devenind o oportunitate de a face cadouri, iar pentru comercianţi una de a-şi spori vânzările, şi a apărut chiar şi în ţări care nu au o legătură culturală directă cu sfântului Nicolae, precum China.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics