Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai
Best view with Mozilla Firefox
Monday, December 24, 2007
Tuesday, November 6, 2007
Tuesday, October 23, 2007
Enigma „Dan Dobrescu”
(Dan Dobrescu spunea...
http://www.lady4ever.ro/articol/88_1/Cristina-Popescu-Cariera-unui-om-de-marca.html
La această adresă aveţi prilejul de a viziona un interviu de excepţie luat Primei Doamne a filateliei româneşti.
15 octombrie 2007 22:59)
Postarea acestui mesaj a venit la doar câteva zile după ce subsemnatul a publicat la rubrica inEDITORIALE materialul Paşcanu stalinist! Kállai urmează să-şi piardă demnitatea din cauza unei boli, în care am precizat o opinie personală privind identitatea Filatestului Înşelat, respectiv Filatelistul Informat (Nu cunosc identitatea celui care a trimis acest mesaj, dar după toate probabilităţile este domnul Dan Dobrescu. Dacă greşesc îmi pun cenuşă în cap şi îi cer scuze acestuia.).
Iniţial am fost intrigat. Am vizionat filmul doar parţial şi nu înţelegeam de ce Dan Dobrescu ar fi trimis mesajul respectiv. Era devastator pentru imaginea Cristinei Popescu, intitulată la o mare inspiraţie a autorului mesajului, Prima Doamnă a filateliei româneşti. Într-un final am ajuns la concluzia că trăim într-o ţară liberă şi libertină şi fiecare procedează cum doreşte.
La câteva zile după această apariţie a mai fost postat un mesaj semnat tot cu numele de Dan Dobrescu. Mesajul a fost redactat într-un mod aparte şi cei care au corespondat cu Dan Dobrescu, fără îndoială, au recunoscut stilul lui specific. Iată, redau şi acest mesaj pentru a fi mai uşor de lecturat.
(Dan N. DOBRESCU spunea...
Stimaţi filatelişti,
Stimate domnule L. Kállai,
Am constatat cu mare tristeţe că sunt considerat oaia neagră şi persona non-grata pentru anumiţi filatelişti din această ţara (şi vizitatori ai blogului dvs.), trădător al filateliei româneşti şi vinovat de toate relele, bubele şi neajunsurile mişcării filatelice din România.
Nu le voi răspunde acestor indivizi decât atunci când îşi vor declina identitatea.
Ba mai mult, atunci când performanţele filatelice ale domniilor lor vor fi cel puţin la un nivel care să merite un răspuns din partea mea.
Spun însă numnai atât: nu am dorit şi nu doresc acest conflict cu dl. L. Paşcanu, cu dl. Alexandru Dan Bartoc sau cu alţii.
Dar am fost minţit şi înşelat, profitându-se de buna mea credinţă.
Faptele sunt deja de notorietate, iar conflictul putea fi stins de la bun început dacă aceste persoane şi-ar fi cerut scuze. Scuze pe care, de altfel, le accept şi le aştept în continuare.
Despre ceilalţi, numai de bine!
Din păcate, constat că în locul unor eforturi comune pentru o bună desfăşurare a expoziţiei mondiale de anul viitor, toate atacurile se îndreaptă către Poşta Română, finanţatorul principal al manifestării, către Romfilatelia, dar şi către filatelişti oneşti, cu nimic vinovaţi, poate numai de pasiunea pentru filatelie.
Cred că toate energiile trebuie să le unim pentru buna organizare a expoziţiei EFIRO. şi cred că fără ajutorul firmei de profil ROMFILATELIA şi al Poştei Române acest lucru nu va fi posibil.
Iar conducerea FFR ştie foarte bine că efortul financiar major aparţine acestora din urmă, iar banii publici trebuie cheltuiţi conform legilor în vigoare şi nu după bunul plac al unora sau al altora. De aceea, rolul FFR trebuie să fie major în sensul organizării, al relaţiilor filatelice, al problemelor legate de jurizare, al consilierii viitorilor expozanţi români şi mai puţin al efortului financiar.
De altfel, am aflat că recenta expoziţie de la Sibiu a fost considerată de unii participanţi un fiasco prin lipsa totală a organizării, începând de la spaţiul de expunere, jurizare şi până la decernarea premiilor.
Desigur, mi se va reproşa că juriul a avut girul preşedintelui FIP. Totuşi, un anumit exponat de maximafilie nu putea fi depunctat în mod vădit decât dacă existau anumite animozităţi faţă de persoana filatelistului respectiv.
Nu doresc să spun mai multe, conştient fiind de faptul că nefiind prezent la faţa locului nu am calitatea de a mă pronunţa.
Dar, repet, chiar dacă ar fi parţial adevărate anumite aspecte, acestea trebuie evitate la EFIRO 2008.
Să auzim numai de bine,
--------------------------
Dan N. DOBRESCU
dand@rnc.ro
website http://www.philatelica.ro
--------------------------
19 octombrie 2007 11:08)
La doar câteva ore după postarea acestui mesaj, pe poşta electronică personală am primit un mesaj de la Dan Dobrescu prin care mi-a solicitat o discuţie telefonică care să fie urmată de o întâlnire. Iată esenţa mesjului:
Stimate Domnule Kállai,
Am constatat apariţia pe blog-ul al cărui administrator sunteţi a unor comentarii care nu-mi aparţin. Pentru aceste lucruri, precum şi pentru comentariile din editorialele pe care Dvs. le-aţi semnat vă rog să-mi acordaţi o întrevedere, urmând a-mi comunica un număr de telefon unde vă pot contacta.
Vă mulţumesc şi să auzim numai de bine,
Dan N. DOBRESCU
…@yahoo.com
web site http://www.philatelica.ro.
M-am întâlnit cu Dan Dobrescu şi am discutat ore în şir. În timpul discuţiei nici nu a negat nici nu a confirmat afirmaţia mea privind indentitatea Filatelistului Înşelat şi cel Informat. Argumentele sale privind identitatea autorului celor două mesaje de mai sus, par a fi reale. Nu am cum să pun la îndoială cuvântul domniei sale. Argumentele lui Dan Dobrescu sunt de natură tehnică. Astfel, am aflat că în timpul şederii sale în SUA – în jur de cinci luni - nu a folosit contul de e-mail deschis pe serverul RNC, ci a utilizat o adresă de Yahoo.
Totuşi, doresc să fac o precizare (îmi pare rău că am uitat să-i atrag atenţia în timpul discuţiei de existenţa acestui amănunt) – primul mesaj, cel cu link-ul spre filmuleţul cu Cristina Popescu a fost postat de pe un server din Statele Unite. De pe acest server a fost accesat blog-ul în repetate rânduri şi are IP alocat Cox Communications, Inc., Franklin Warlick, 1400 Lake Hearn Drive, Atlanta, GA 30319, US. La data postării primului mesaj Dan Dobrescu se afla în SUA. Nu doresc să insinuez nimic. Nu pot dovedi că Dan Dobrescu minte, nici că spune adevărul. Poate fi, pur şi simplu, o coincidenţă.
Lucrurile sunt îmbârligate – să-mi fie iertată expresia nu tocmai academică, dar mi s-a părut cea mai potrivită formulare. Iată, de ce. Dacă, la primul comentariu mesajul nu este semnat şi nu conţine adresa de e-mail şi adresa site-ului lui Dan Dobrescu, cel de al doilea este semnat şi conţine şi adresa de e-mail de pe serverul RNC – din păcate nu mai am cum să verific de pe ce IP a fost trimis. Dan Dobrescu îmi spunea că nu a folosit în SUA contul respectiv neavând acces pe server, dar în ziua în care a fost postat acest, al doilea, mesaj dumnealui se afla în ţară, deci avea acces la server. în acelaşi timp mesajul primit pe adresa mea personală, la doar câteva ore după postarea comentariului, a fost transmis de pe serverul Yahoo, tot din România.
Această înşiruire nu dovedeşte nimic, totuşi am făcut-o considerând că aşa este corect. în timpul discuţiei Dan Dobrescu mi-a declarat că stilul redactării şi expresiile utilizate în cel de al doilea mesaj, fără îndoială, sunt similare cu cele folosite de el şi a considerat că cineva a redactat comentariul respectiv cu intenţii frauduloase.
Acum, după atâta timp, mie îmi este să găsesc date privind identitatea celui care a postat cele două comentarii semnate cu numele de Dan Dobrescu. Dacă există cineva, cititor al blog-ului, care se pricepe la IT, mai bine decât mine, îl rog să ne ajute în descifrarea enigmei „Dan Dobrescu”.
László Kállai
Sunday, October 21, 2007
Piraţii de la Poşta Română
Tuesday, October 16, 2007
A mai rămas Romfilatelia
Răspunsul PMB dovedeşte încă odată implicarea conducerii SC Romfilatelia SA în afaceri licite. Conform datelor furnizate de Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media din cadrul PMB cărţile poştale illustrate cu portretul primarului general Adriean Videanu, respectiv primarul Vienei, Michael Häupl, nu au făcut obiectul unei comenzi plătite şi au avut rolul de material publictar care a fost distribuit, gratuit, participanţilor cu ocazia Zilelor Bucureştiului la Viena.
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Către: Administratorul
Război filatelic - jurnal on line pentru filateliști
http://razboifilatelic.blogspot.com
Răspundem solicitării dvs. alăturate informându-vă următoarele:
Cartea poştală la care vă referiţi a avut rolul de a promova întâlnirea dintre cei doi primari cu ocazia Zilelor Bucureştiului la Viena, fiind o replică a unei cărţi poştale apărute la Viena în anul 1907, când Primarul Capitalei de la acea dată - Mihai Cantacuzino - a fost primit de Primarul Vienei Dr. Karl Lueger.
Datorită rolului de flyer al acestei tipărituri, tirajul a fost limitat, nu a făcut obiectul unei comenzi plătite de P.M.B. şi s-a distribuit gratuit cu ocazia manifestării menţionate.
Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media
Bd. Regina Elisabeta nr. 47, sector 5
etaj I, camera 133
tel.: 305 55 03, fax: 305 55 04
e-mail: presa@bucuresti-primaria.ro
Saturday, October 13, 2007
O scrisoare deschisă "cearşaf"
Referitor la refuzul redacţiei revistei Filatelia de a publica scrisoarea de mai jos, o singură precizare este de făcut – textul ar fi ocupat aproximativ patru pagini redacţionale, cea ce în economie spaţiului redacţional este imens, şi personal, consider nejustificat. (Chiar şi aici pe blog este un text lung şi „obositor”, denumit în argoul jurnalistic „cearşaf”.)
László Kállai
Dragă Redacţie a revistei "Filatelia",
Stimaţi colegi, participanţi sau nu la Conferinţa Naţională a F.F.R. din 30 iunie 2007,
Doresc să vă supun dezbaterii o problemă care îi frământă pe filateliştii români de ceva vreme: este vorba de ceea ce aşteptăm noi de la revista noastră (cum îi spuneam în anii când era singura în domeniu în România), revista "Filatelia".
Vă rog să mă scuzaţi dacă textul vi se va părea prea lung, dar am motive serioase să expun materialul în acest fel.
Citesc această revistă de la vârsta de 11 ani, înainte de a deveni membru al secţiei de tineret a filialei AFR-Iaşi, de pe vremea când mergeam la club şi eram lăsat de cei în vârstă să particip la întâlnirile lor săptămânale. Au fost perioade mai bune sau mai puţin bune în lunga sa istorie de peste 50 de ani, a trecut odată chiar printr-o fază stupidă de revistă pentru pionieri şi şoimi ai patriei, când indivizi zeloşi şi neprofesionişti dintr-o redacţie schimbată peste noapte îi cântau în strună măreţului conducător, fără ca acesta să le fi cerut imperativ un astfel de lucru.
A ţinut relativ puţin această perioadă, am înghiţit în sec şi am înghiţit şi acele texte culturnice ale yesman-ilor şi sicofanţilor, apoi au revenit în Redacţie oamenii pricepuţi şi revista a mers, aşa cum se putea la acele vremuri, publicând eventual odată pe an, în ianuarie, fotografia dictatorului (şi nu pe copertă, ci doar pe prima pagină) însoţită de un mic text omagial: i se dădea cezarului ceea ce era al lui, căci aşa erau timpurile! Iar noi filateliştii români eram sub vremuri grele pentru hobby-ul nostru.
După evenimentele din decembrie 1989, când se schimbau multe de la o zi la alta, de voie-de nevoie (căci alţi colegi au refuzat) am devenit distribuitor al revistei noastre în cadrul Societăţii Filatelice "Moldova"-Iaşi. Revista îl avea ca redactor şef pe domnul Aurelian Dârnu, o persoană care, atât timp cât a deţinut această funcţie, a făcut o revistă plăcută pentru majoritatea cititorilor ei.
O vreme s-a revenit la sistemul abonamentelor la revistă şi atunci munca mea de distribuitor s-a încheiat. Am rămas un cumpărător şi cititor fidel al revistei noastre, ba chiar am mai şi publicat diverse articole în revistă (cum făcusem dealtfel şi înainte de 1989). Am fost aşadar în contact periodic cu Redacţia şi în contact permanent cu revista. După ceva vreme asociaţiile au fost rugate din nou să nominalizeze distribuitori ai revistei, căci iarăşi se iviseră probleme specifice tranziţiei. Şi din nou am revenit la activitatea de distribuitor, fiind în contact permanent cu cititorii săi din judeţul Iaşi. Din păcate, de câţiva ani buni, de fiecare dată când încep să distribui un nou număr al revistei membrilor şi nemembrilor asociaţiei noastre, mă trezesc în situaţia solului care aduce veşti proaste de pe câmpul de luptă: nu mi se taie capul, dar primesc mereu critici, în primul rând la adresa conţinutului revistei noastre, ca şi cum eu aş fi Redacţia şi redactorul şef la un loc!
În ultimii doi ani componenţa grupului de solicitanţi ieşeni ai revistei noastre s-a schimbat dramatic, jumătate din ei renunţând la abonamentul prin distribuitorul ce încă mai sunt. Pentru a nu returna reviste la Bucuresti am căutat alţi cititori şi, cu unele eforturi, i-am gasit şi am reuşit să-i conving să o cumpere şi să o citească. Este însă din ce în ce mai greu întregul proces de distribuire: pe unii trebuie să-i caut în mod repetat la telefon, să-i vizitez eventual la locul de muncă unde le înmânez revista, dar cel mai greu este să strâng, într-un timp rezonabil, contravaloarea revistelor de la toţi abonaţii. Şi în acest moment am de primit sume importante de bani de la unii cărora deja le-am dat revista, în timp ce pe alţii încă nu i-am putut contacta, căci sunt ocupaţi cu alte probleme, revistele lor încă neplătite fiind în geanta pe care o car în fiecare duminică la întâlnirile noastre filatelice. Iar pentru un pensionar ca mine este din ce în ce mai greu să pun bani din buzunar în avans pentru colegi care, în fapt, nu duc lipsă de fonduri dar cărora revista nu le mai trezeşte un minim interes şi de aceea nici nu se grăbesc să o citească şi, în mod corespunzător, să o plătească.
Am încercat să fac o analiză a acestei stări de fapt, privind-o cât mai obiectiv, ca un cercetător atestat ce sunt şi după ce am pus pe hârtie principalele cauze găsite pentru situaţia expusă mai sus, consider de cuviinţă să le aştern şi în această scrisoare pe care v-o adresez fără nici un fel de reţinere: poate veţi avea curajul necesar să le discutaţi, mai amplu, la această Conferinţă Naţională estivală a Federaţiei noastre, proprietară de drept a revistei (cu care practic se confundă) cât şi purtătoarea în scris a mesajelor din revista noastră care se intitulează, în mod firesc, revistă de cultură.
Ceea ce îmi reproşează frecvent colegii cărora le distribui revista este, pe lângă întârzierea deja tradiţională în apariţia fiecărui număr, conţinutul său care este considerat bătrânicios, învechit, depăşit ca mod de prezentare, (cu destule greşeli, fie de editare în grabă şi fără o corectură atentă, fie cu greşeli gramaticale specifice unei anumite pregătiri lacunare în ale limbii române), lipsit de informaţii utile pentru cei mai mulţi într-un domeniu în plină dinamică şi transformare cum este filatelia mondială. Dacă eu am fost tematician încă din primii ani de practicare a filateliei, nu acelaşi lucru se putea spune despre majoritatea colegilor mei mai în vârstă. Acum însă, cei care în 1960 colecţionau mai ales "pe ţări" au dispărut biologic, iar în locul lor au venit, maturizându-se, copiii de atunci, colecţionarii tematicieni, astrofilateliştii şi aerofilateliştii de astăzi. Este o realitate a filateliei mondiale şi noi, în mod firesc, am fost racordaţi la ea încă de la apariţia colecţionării tematice după a doua jumătate a secolului trecut. Nu negăm filatelia clasică şi tradiţională, dar colecţionarii de astăzi, tematicieni sau de subiect în majoritatea lor, caută în mod firesc informaţii de interes în revistele filatelice. Cum informaţia se poate găsi acum şi în alte publicaţii (buletine şi reviste informative cu profil dedicat) ori pe Internet, este doar o chestiune de timp, eventual de bani şi de deprindere în folosirea calculatorului personal pentru a accesa surse alternative de informaţii dacă revistele tradiţionale nu răspund cerinţelor prezentului.
Ce informaţii doresc filateliştii români să găsească în revista noastră şi ce nu doresc ei să vadă în această revistă (cât şi în celelalte)?
În primul rând dorim informaţiile despre noile emisiuni poştale (nu filatelice), prezentate cu IMAGINI şi la modul profesionist. De multă vreme noi nu mai vedem în revistă obiectul colecţionării noastre: TIMBRELE POŞTALE! Nici româneşti, nici străine! Nu este locul în această scrisoare (poate va fi in alta!) să discutăm despre motivaţiile lipsei imaginilor noilor timbre poştale româneşti în revista "Filatelia". Oricum, prin tradiţie şi printr-o înţelegere logică şi flexibilă a noţiunii de drept de autor, în toată lumea, încă de la apariţia filateliei, nici o lege a copyright-ului nu a acţionat în sensul interzicerii informării filateliştilor prin imagini ale timbrelor poştale şi prin texte cu date tehnice despre acestea!
În aceeaşi chestiune a copyright-ului, ca un corolar firesc vreau să amintesc anunţul din urmă cu un an în revista noastră care cerea asociaţiilor filatelice locale să se abţină în a mai realiza ştampile ocazionale (chestiune care, deasemenea, trebuie să facă subiectul unei discuţii serioase la Conferinţa FFR de la sfârşitul acestei săptămâni). Căci filateliştii tematicieni, aşa cum spunea un mare filatelist român, dr. Nicolae Tripcovici, apreciază ştampilele speciale ca fiind sarea şi piperul filateliei. Iar o mâncare fără sare este ca revista noastră fără imagini de timbre, de ştampile speciale ori de întreguri poştale. Adică, este fără gust şi de aceea se înghite tot mai greu. Iar aceste imagini, mai ales ale ştampilelor aprobate şi omologate, trebuie să apară în TIMP UTIL, pentru ca toţi doritorii din ţară (mulţi au fost, foarte puţini au rămas) să-şi poată obţine aceste ştampile pe suporturi proprii în acea UNICĂ ZI de funcţionare, aşa cum stabileşte de anul trecut un regulament bizar şi unic in lume, la care se zice că ar fi fost consilier de specialitate chiar preşedintele Federaţiei noastre (subiectul îl voi dezvolta cu alt prilej).
Filateliştii noştri nu mai doresc să vadă în revista lor aşa-numitele poze de familie, fie ele de la mese festive ori de la manifestări cu tentă politică. În revistele din străinătate aceste imagini sunt rare şi prezenţa lor este bine justificată, în timp ce la noi ele ocupă locul care se cuvine informaţiei strict filatelico-poştale de care am amintit mai sus. În ultimii ani am văzut atât pe coperţile simple ori duble ale revistei noastre, cât şi în paginile sale, diverse aşa-zise piese filatelice cu conotaţie politică, de fapt nişte suveniruri fără valoare poştală, deci fără valoare filatelică, înfăţişându-i la Strassbourg ori prin alte locuri europene cu încărcătură politică, pe Ion Iliescu, Adrian Năstase ori diverşi miniştri (unul făcut chiar membru al Academiei Europene de Filatelie ), nişte personaje efemere care, în virtutea unor practici mai vechi de tristă amintire, erau gratulate cu periodice laudatio din interese pe care nu dorim să le amintim aici. Şi cum unii au şi nostalgii, chiar pe coperta numărului din ianuarie 2007 al revistei noastre apare reprodusă o maximă cu Ceauşescu! Eu şi colegii mei am rămas neplăcut impresionaţi de prezenţa aceasta pe copertă, unde locul trebuia sa fi fost ocupat de o nouă emisiune de timbre poştale româneşti, ori de altceva de interes general ca noutate filatelică. Aşa cum ştim, prin statutul său la al cărui conţinut am fost personal parte activă când ne-am organizat după 1989, Federaţia Filatelică Română este o organizaţie apolitică, la fel ca membrii săi federativi. Aşadar, filateliştii nu mai doresc imagini şi texte politice în revista lor, indiferent de simpatiile şi interesele de moment ale unor persoane din conducerea Federaţiei.
Redacţia revistei ne anunţă la fiecare sfârşit de an că preţul revistei rămâne neschimbat. În principiu este un lucru bun, mai ales că moneda naţională chiar se apreciază (oare la modul sănătos?) de ceva vreme. Ca să facem o afirmaţie în sensul celor scrise până acum, şi revista a rămas practic neschimbată în bine în ultimii ani. Deja a apărut o nouă revistă, care deşi costă mai mult decât dublul revistei noastre (da, dar este tiparită integral în culori!) mulţi filatelişti o preferă la acest preţ, căci găsesc în ea o parte din informaţiile de care au nevoie (noutăţile româneşti).
Cred că dacă revista noastră şi-ar îmbunătăţi conţinutul, chiar tipărită în alb-negru dar având un portofoliu variat şi destinat cerinţelor prezentului, ar reveni în preferinţele filateliştilor dornici de informare (căci există şi unii care nu se informează deloc, dar aceştia sunt altceva, nu sunt filatelişti). Pentru îmbogăţirea portofoliului revista ar trebui să revină la practica mai veche de a plăti drepturi de autor celor care scriu articole originale şi care sunt tot mai puţini numeric (biologia îşi spune cuvântul în fiecare zi!). De unde bani? Încerc să vă sugerez o soluţie simplă pentru a plăti la început, măcar simbolic fiecărui autor, să zicem 100 de lei noi per articol original: prin creşterea preţului revistei cu 0,50 lei noi, la 800 de exemplare vândute s-ar strânge în plus suma de 400 de lei noi, cu care s-ar putea plăti cel puţin 4 articole mari cu conţinut original în fiecare număr. Dacă şi parlamentarii ar plăti cele minimum 200 (maximum 300) de exemplare (pe care le primesc gratuit din fiecare număr al revistei) cu noul preţ propus de 3 lei/revistă s-ar mai aduna alţi 600 - 900 de lei, adică s-ar mai plăti încă 6-9 articole originale de fiecare număr al revistei noastre, ori s-ar putea tipări revista parţial în culori. Iar dacă parlamentarii nu vor sa plătească revistele, atunci să se renunţe la această practică cu acelaşi iz politic amintit mai sus, iar revistele respective să fie mai bine distribuite gratuit tinerilor filatelişti din ţară, aceasta pentru a susţine o posibilă şi mult dorită viitoare generaţie de filatelişti.
Şi încă o recomandare (nu neapărat cea din urma!): fiecare număr al revistei trebuie conceput la sediul Redacţiei, în prezenţa întregului colectiv redacţional, adică editarea să fie o muncă în echipă cu caracter absolut transparent. Aşa se redactează un ziar sau o revistă în lumea civilizată, în echipă, căci altfel lucrurile o iau razna şi se degradează. Iar noi filateliştii suntem tot mai puţini şi dacă se mai doreşte o viaţă filatelică în România, atunci sunt necesare reparaţii capitale. Hai, mai întâi să le facem noi, în cadrul Federaţiei, şi apoi vom încerca să rezolvăm şi acest clinch în trei: Federaţia Filatelică Română, Romfilatelia şi mama lor protectoare - Poşta Română.
Cu sinceritate şi prietenie,
Cititor, autor de articole, distribuitor al revistei şi, mai ales filatelist,
Al Dumneavoastră,
Florin Patapie-Raicu
Preşedinte al Societăţii Filatelice "Moldova"-Iaşi
Friday, October 12, 2007
Paşcanu stalinist! Kállai urmează să-şi piardă demnitatea din cauza unei boli
În urmă cu aproape o săptămână am primit un mesaj de la Filatelistul Informat care, se pare, că este una şi aceaşi persoană cu Filatelistul Înşelat. Colegul nostru mi-a făcut morală. Iată: sunt dezamăgit că nu aţi postat încă materialul transmis acum câteva zile şi intitulat "Când ne spune adevărul Domnul Leonard Paşcanu"*. Asta mă face să mă gândesc că nu administaţi un blog care doreşte aflarea adevărului, ci vă aflaţi la dispoziţia Domnului Leonard Paşcanu. Cu toate acestea vă trimit în continuare un nou material, care este capul de serie al altor materiale destinate a face lumina în ceeace Domnul Leonard Paşcanu a numit timbre pirat emise de Romfilatelia.
Salvaţi-vă demnitatea (mă refer în primul rând la Dvs. Domnule László Kállai, care sunteţi un ziarist profesionist) şi existenţa blog-ului Dvs. şi postaţi materialele transmise în această săptămână, inclusiv scrisoarea deschisă nr. 1 a D-lui Florin Patapie. Numai aşa vă vor crede filateliştii oneşti.
Credeţi-mă, agitaţia Domnului Leonard Paşcanu nu-l ajută să scape de rigorile legii române. – spune în epistola sa Filatelistul Înşelat alias Filatelistul Informat.
Nu cunosc identitatea celui care a trimis acest mesaj, dar după toate probabilităţile este domnul Dan Dobrescu. Dacă greşesc îmi pun cenuşă în cap şi îi cer scuze acestuia. Indiferent de persona care se ascunde în spatele unui pseudonim, domnule Dobrescu, domnule Filatelist Înşelat sau Informat, nu ştie de ce ar trebui să-mi salvez onoarea. Îl pot pierde? De ce? Că spuneţi Dvs. Poate am fost oprit de motive independente de mine să postez materialul respectiv. Domnule Dobrescu, domnule Filatelist Înşelat sau Informat, Dvs. nu aţi fost bolnav nicodată? Eu, din păcate din această cauză am riscat să-mi pierd onoarea.
* Materialul la care face referire Filatelistul Înşelat este, un alt mesaj, din 1 octombrie a.c. şi conţine următoarele: Am primit pe e-mail materialul ataşat - scrisoare deschisă adresată FFR privind revista Filatelia. Cum Dl. Paşcanu nu a binevoit să o pună în discuţia Conferinţei Naţionale a FFR - aşa cum i-a solicitat autorul, iar cuplul Leonard Paşcanu - Julieta Dolcu nu au binevoit să o publice la poşta redacţiei, apreciez ca Dvs. puteţi să-i daţi curs pe blog.
Vă informez ca urmare a acestei scrisori deschise, Asociaţia Filateliştilor din Moldova a fost exclusă din FFR (pentru neplata cotizaţiei), iar D-lui Florin Patapie i s-a refuzat omologarea unei obliterări speciale. În schimb Dlui Patapie i se trimite revista Filatelia ca să o distribuie la Iaşi.
Asta este maniera în care acţionează imaculatul preşedinte al FFR - Leonard Paşcanu: "cine nu este cu noi este împotriva noastră". Au început epurările "staliniste" în FFR.”
Friday, September 28, 2007
Comunicat de presă
Wednesday, September 26, 2007
Între marxismul lui Pașcanu și politica editorială a Romfilateliei
Apreciez onestitatea Dvs. Publicând materialul privind "Leonard Paşcanu şi faptele sale", care este începutul unui serial. Nu vreau să discut despre preambulul care însoţeşte materialul transmis de mine. Poate după ce ne vom cunoaşte nemijlocit o să putem să le comentăm.
Regret că nu aţi publicat şi documentele care lămureau cititorii asupra alegaţiilor lansate de Domnul Leonard Paşcanu. De asemenea regret că nu aţi exclus de pe blog citatul cu "starea de fapt" care aşa cum vă spuneam îmi aminteşte de clasicii marxism leninismului. Din păcate Domnul Leonard Paşcanu nu este nici măcar un clasic în filatelie, ci este un prăpădit de excroc.
Vă promit câte două materiale pe săptămână, care să menţină cald blogul Dvs., căci altfel se fâşie. Oricum Domnul Leonard Paşcanu şi-a epuizat lista de alegaţii. Acum urmează decontul pentru el şi grupul care îşi închipuie că fac legea în FFR. Legea o face justiţia română şi nu partidele politice sau mişcarea masonică.
Filatelistul Înşelat
În privinţa citatului ce apare pe frontispiciul blogului, legat de viaţa filatelică din România şi intitulat ”stare de fapt”, iarăşi, trebuie să precizăm că este o decizie a echipei redacţionale şi defineşte linia editorială. Dacă textul respectiv este sau nu de sorginte maxisto-leninistă, credem de cuvinţă că această apreciere să facă de către cititorii noştri, cei mai mulţi, pe bună seamă, filatelişti. În ultimul paragraf din mesajul Filatelistului Înşelat am remarcat o expresie care nu are nici o legătură cu filatelia, dar nici cu o justiţie modernă şi eficientă. Legea, în opinia noastră, ar fi trebuit aplicată în această dispută, de mult timp în urmă, de către justiţie, tocmai cum susţineţi Dvs., fără implicarea unor partide politice sau a mişcării francmasonice (n.r. - ???).
În rest, aşteptăm în continuare dezvăluirile Dvs., iar cele care sunt la obiect şi sunt susţinute de probe le vom publica fără nici o reţinere.
Cu respect,
Administratorul blogului,
Filatelistul Furios
Sunt mândru că sunt ungur și filatelist
Monday, September 24, 2007
Gruparea Romfilatelia contraatacă
Facsimilele au fost însoţite şi de o lungă epistolă în care autorul aduce acuzaţii grave conducerii FFR. Este curios că mesajul a fost trimis, în afara Colegiului editorial, la zeci de filatelişti şi persoane din conducerea CN Poşta Română SA, respectiv SC Romfilatelia SA, însă, Anonimul nostru a uitat cu desăvârşire să trimită şi celor pe care îi bălăcăreşte. Gestul lui este reprobabil şi îl considerăm descalificabil. Pentru a transmite mesajele respective Anonimul a folosit pseudonimul Filatelistul Înşelat şi adresa de e-mail filatelistul_inselat@yahoo.com.
Anonimul nostru ”Înşelat”, după spusele unor angajaţi ai SC Romfilatelia SA, este un filatelist care, se pare, că este angajatul acestei societăţi la Departamentul de Comunicare.
Am considerat că este util să publicăm depeşa Filatelistului Înşelat din mai multe motive. Pe de o parte, vrem să evităm jocurile partinice, iar pe de altă parte considerăm că astfel vom îndeplini o cerinţă elementare de bun simţ şi de deontologie profesională, şi anume creăm condiţii prin care, cei incriminaţi îşi pot lua la cunoştinţă acuzaţiile şi se pot apăra.
Bună ziua,
BLOG-ul filatelic "Razboi filatelic - jurnal on line pentru filatelişti" ni-l prezintă pe imaculatul Domn Leonard Paşcanu ca pe o victima a ROMFILATELIA şi Compania Naţionala POŞTA ROMÂNĂ. În realitate avem de a face cu un infractor, care simţind mâna lungă a justiţiei române a antrenat FFR într-un război, care nu este al ei, crezând că prin aceasta va scăpa de rigorile legii.
BLOG-ul mai sus meţionat afirmă că Dl. Leonard Paşcanu a câştigat procese în justiţie şi este nevinovat. În realitate aşa zisul proces câştigat invocat, este un proces penal care s-a închis deoarece "calomnia" a fost discriminată ca faptă penală.
În cele ce urmează vă vom prezenta, pe bază de documente, două procese, pe care Leonard Paşcanu în calitate de preşedinte al FFR, le-a pierdut. Despre dosarele penale şi falsurile promovate de Dl. Leonard Paşcanu vă vom vorbi cu alt prilej. Până atunci puteţi consulta ziarul Cotidianul din perioada 1993-1994 unde Dl. Silviu Dragomir dezbate o serie de aspecte în legătura cu aceste falsuri promovate de Dl. Leonard Paşcanu.
Ambele dosare sunt în legatură cu Romfilatelia, despre care astazi Domnul Leonard Paşcanu şi acoliţii săi (Ioan CATANĂ, Sergiu GĂBUREAC, Dan Alexandru BARTOC, Şerban DRĂGUŞEANU, Marian JIANU) spun că este o "căpuşă". Această societate s-a înfiinţat cu contribuţia nemijlocită a Domnului Leonard Paşcanu (a se vedea revista Filatelia din anul 2004), pe care el însuşi a "căpuşat-o" cca. 3 ani în calitate de admistrator, încasând lunar 20% din salariul Directorului General. Această indemnizaţie incasată lunar de Dl. Leonard Paşcanu, care reprezinta cca. 3-4 pensii a unora dintre Dvs., nu l-a scandalizat niciodată.
Iata procesele pe care le-a pierdut Domnul Leonard Paşcanu. Primul dosar nr. 19863/3/2006 se refera la anularea mărcii "ZIUA MĂRCII POŞTALE ROMÂNEŞTI" înregistrată de Domnul Leonard Paşcanu în numele FFR, fără a consulta organele de conducere ale FFR, sentinţa civilă nr. 1742/19.12.2006 (a se vedea fişierele anexate osim_1 .... osim_7). Al doilea dosar nr. 2229/3/2007 se refera la încasarea necuvenită de către FFR a sumei de 45.812 lei noi (458 milioane lei vechi) de la Romfilatelia, sentinţa civilă nr. 806/29.05.2007 (a se vedea fişierele anexate restituire_bani_1 ... restituire_bani_5). Precizăm că Biroul Executiv al Comitetului Director al FFR a refuzat restituirea acestei sume. Acum suma va trebui restituită însoţită de dobânzile legale. Cum s-au cheltuit aceşti bani nu ştie decât Dl. Paşcanu. Unde sunt ei? În care buzunare au intrat? Cei nominalizaţi mai sus vor trebui să răspundă într-o bună zi pentru gestiunea frauduloasă a FFR.
Oricum banii au intrat în buzunarele Domnului Paşcanu via firme de consultanţă. Astfel, cum se explică faptul că numai într-o lună Domnul Paşcanu a cumpărat două maşini, a căror valoare depăşeşte 50.000 EURO, acesta nefiind salariat nicăieri şi neavând o firmă care să-i producă profit. Poate numai certificatele de expertiză pe care le-a emis sub antetul FFR să-i fi produs ceva venituri, pentru care însă nu a achitat taxe şi impozite. Astfel spus în afară de infracţiunea de delapidare din fondurile FFR, a comis-o şi pe cea de evaziune fiscală. Când se vor pronunţa organele competente ale acestei ţări?
Iată, şi lista filateliştilor care v-au înşelat şi continuă să vă înşele şi care individual sau colectiv trebuie să răspundă pentru gestiunea frauduloasă a FFR:
1. Leonard Paşcanu, pentru gestiunea frauduloasă a FFR (a se vedea: istoria cu "Ziua mărcii poştale româneşti" - numerotare roşie, fondul Butculescu şi altele care vor fi dezvăluite ulterior).
2. Dan Alexandru Bartoc, pentru aşa zisele sponsorizări de care a beneficiat FFR, dar în realitate au reprezentat "albire de bani". Sponsorizările au provenit de la firme cu care Alianz Țiriac a avut contracte de construcţie, Dl. Bartoc fiind director cu investiţiile la aceasta firmă. Banii au fost folosiţi până la ultimul leu pentru nevoile personale al Domnului Bartoc. Este cazul ca DNA să invetigheze acesta problemă.
3. Marian Jianu, care în calitate de vicepreşedinte al FFR cu probleme financiare, nu a sesizat nici una din aceste potlogari. Atunci când a fost chemat la poliţie şi întrebat de prejudiciul produs FFR de afacerea "Ziua mărcii poştale româneşti" - numerotare roşie, a declarat că nu s-a produs nici un prejudiciu deoarece factura nu a fost înregistrată în contabilitate!
4. Şerban Drăguşeanu, care a uitat de a mai pune întrebarea în legatură cu "unde sunt banii?", atunci când i s-a dat mână liberă pentru uzufructul spaţiului din Calea Dorobanţi.
5. Sergiu Găbureac, care clamează nevinovaţia D-lui Paşcanu, pentru care însă nici ginerele sau apreciatul filatelist şi avocat Mircea Stănculescu şi nici fiica sa (avocat) nu s-au oferit să-l apere pe Dl. Paşcanu, în dosarele penale pe care le are.
6. Ioan Catană, care fiind un oportunist a dat mandat în "alb" D-lui Paşcanu să-l reprezinte în luarea deciziilor. Știe el de ce!
Domnilor membri ai Colegiului editorial al BLOG-ului filatelic mai sus menţionat, dacă sunteţi imparţiali şi doriţi să promovaţi adevărul publicaţi acest e-mail! Dacă nu, înseamnă că sunteţi părtaşi la faptele şi minciunile Domnului Leonard Paşcanu şi ale grupului organizat în jurul lui.
Locul Domnului Leonard Paşcanu este la lada de gunoi a istoriei filateliei româneşti şi nu în fruntea acesteia. Ajutaţi-l să ajungă acolo unde de mult îi este locul.
Treziţi-vă filatelişti, nu mai acceptaţi minciuna şi impostura. Filatelia este un hobby şi nu un loc unde s-a aciuit o "gaşcă" de delicvenţi.
Filatelistul Înşelat
P.S.
1. Domnilor membri ai Colegiului editorial al BLOG-ului filatelic mai sus menţionat, poate înlaturaţi de pe BLOG citatul Domnului Paşcanu intitulat "stare de fapt". Aceasta îmi aminteşte de clasicii marxism-leninismului.
2. Din cauza fişierele ataşate care ocupă multă memorie, acest e-mail va fi însoţit de încă două e-mail-uri.
Dosar nr. 19863/3/2006 se refera la anularea mărcii "ZIUA MĂRCII POŞTALE ROMÂNEŞTI", sentinţa civilă nr. 1742/19.12.2006
Dosar nr. 2229/3/2007 referitor la încasarea necuvenită de către FFR a sumei de 45.812 lei de la Romfilatelia, sentinţa civilă nr. 806/29.05.2007
Friday, September 21, 2007
Întâlnirea conducerii FFR cu ministrul Winkler
În ziua de 5 septembrie a.c., ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, domnul Iuliu Winkler a acordat o audienţă unei delegaţii a Federaţiei Filatelice Române, formată din Leonard Paşcanu, preşedinte, Alexandru Bartoc, Ioan Catană şi Marian Jianu, vicepreşedinţi.
La audienţă au mai participat domnii Cezar Armeanu, secretarul general al MCTI, comisarul-şef Marius Oprea, şeful Corpului de Control al MCTI şi Szabolcs Olosz, şeful de cabinet al ministrului.
Scopul audienţei a fost prezentarea de către delegaţii FFR a problemelor cu care se confruntă în relaţiile cu SC Romfilatelia să şi a problemelor generate de activitatea de organizare a Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2008. Totodată, au fost prezentate unele proiecte ale FFR pentru care s-a cerut sprijinul şi susţinerea MCTI.
Până la sosirea domnului ministru în sala de sedinţe, reprezentanţii FFR au purtat discuţii cu domnii Cezar Armeanu şi Marius Oprea. Dl. Leonard Paşcanu a arătat că totul a fost gândit la infiintarea Romfilateliei dupa metoda firmelor capusa, încât CN Poşta Română să a dat banii pentru functionarea SC Romfilatelia SA, dar toate hotarârile pentru funcţionarea societăţii sunt luate prin sau de către MCTI. În acest sens, MCTI numeşte reprezentantul AGA al Poştei, acesta numeşte AGA şi Consiliul de Administraţie al SC Romfilatelia, iar acest Consiliu de Administraţie îşi alege preşedintele. Faptul că d-rei Cristina Popescu i-a fost prelungit mandatul de curând, fără acordul CNPR, confirmă acest lucru.
Dl. Marius Oprea a arătat că a rezolvat toate sesizările primite, legate de activitatea d-rei Cristina Popescu, menţionând că acţiunea trebuie să pornească de la CN Poşta Română. Pentru a elimina mirarea reprezentanţilor FFR, dl. Oprea a arătat mecanismul de urmat pentru soluţionarea cererilor FFR, şi anume: Consiliul de Administraţie al CN Poşta Română să trebuie să adopte o hotărâre în acest sens; apoi hotarârea trebuie adusă la cunoştinţa reprezentantului AGA al CN Poşta Română să şi acesta trebuie să îi dea mandatul în consecinţă.
La sosirea d-lui ministru Iuliu Winkler s-au făcut prezentările. S-a solicitat înregistrarea discuţiilor, primindu-se acordul din partea domnului ministru. Pentru început, dl. Leonard Paşcanu a adresat domnului ministru Iuliu Winkler felicitările membrilor FFR pentru numirea în funcţie şi l-a asigurat de tot sprijinul Federaţiei Filatelice Române pentru problemele specifice, de profil.
Cuvântul a fost acordat domnului Leonard Paşcanu, preşedintele Federaţiei Filatelice Române, care a prezentat, pe scurt, problemele generate în relaţia FFR cu SC Romfilatelia SA, în special cu d-ra Cristina Popescu, preşedinte şi director general al acestei societăţi. Dl. Leonard Paşcanu a arătat că nu doreşte să facă o informare completă asupra problemelor, acest lucru trebuind să fie făcut de subordonaţii domniei sale, care cunosc situaţia din nenumăratele adrese şi sesizări adresate de către Federaţie pe parcursul a doi ani de zile.
Acesta a mai arătat că la societatea în cauză s-au produs, în perioada 2004-2007, o serie de nereguli constatate atât de către controlul efectuat în 2004 de către Corpul de Control al MCTI, cât şi de Autoritatea de Control al Guvernului, în 2006. Cu toate acestea, nici unul dintre organele de control nu au dispus măsurile legale sau disciplinare care se impuneau de drept, ilegalităţile continuând nestingherit. Mai mult, odată cu dezvăluirile în presă a neregulilor constatate acolo, d-ra Cristina Popescu a declanşat o serie de procese penale atât împotriva preşedintelui Paşcanu, a d-lui Silviu Dragomir, cât şi împotriva Federaţiei. La numeroasele sesizări adresate atât MCTI, cât şi fostului ministru, Zsolt Nagy, Federaţia nu a primit nici un răspuns, creându-se astfel o imagine defavorabilă ministerului şi d-lui ministru Zsolt Nagy care împreună cu fostul secretar de stat Florin Bejan au invocat protecţia primului ministru Călin Popescu Tăriceanu pentru directoarea Cristina Popescu. Cu toate acestea, Federaţia a arătat, prin preşedintele sau, deplină întelegere faţă de fostul ministru, avându-se în vedere problemele legate de ancheta la care este supus.
Situaţia conflictuală dintre FFR şi SC Romfilatelia să a degenerat în declanşarea mai multor procese, activitatea Federaţiei desfăşurându-se cu mare greutate, după ce conturile i-au fost blocate la solicitarea SC Romfilatelia SA. Toate acestea sunt urmare a solicitărilor Federaţiei de stopare a ilegalitaţilor făcute de d-ra Cristina Popescu, în această situaţie nefiind de vină instituţiile (Poşta şi SC Romfilatelia SA), ci în fapt doar conducerea SC Romfilatelia SA. Au fost prezentate, printre altele, punerea în circulaţie a şapte emisiuni speculative de timbre, fară statut poştal obligatoriu şi fară comanda Poştei, punerea în circulaţie, la Paris, a emisiunii "60 de ani UNESCO" cu încălcarea prevederilor reglementărilor UPU şi utilizarea unei ştampile false "Prima zi a emisiunii" la Paris, fară acordul Poştei Franceze, emiterea colitei Dimitrie C. Butculescu fără aprobarea Comisiei Filatelice, a CNPR, atribuindu-se valoare nominală ilegală de nouă lei, valoare care nu exista în Nomenclatorul Poştei Române stabilit de ANRCTI şi Ministerul de Finanţe. De asemenea, a fost prezentată domnului ministru situaţia generată de dezechilibrul dintre profilul moral al d-rei Cristin Popescu şi imaginea publică a acestei persoane, imagine contrazisă în aceeaşi masură şi de incapacitatea de a-şi vinde produsele şi de conflictul cu proprii clienţi, filateliştii membri ai FFR.
În acelaşi sens, vicepreşedintele Alexandru Bartoc a prezentat situaţia realizării de întreguri poştale la solicitarea FFR şi a Poştei Române, d-ra Cristina Popescu refuzând în repetate rânduri realizarea întregurilor poştale solicitate. S-a exemplificat cu întregurile poştale legate de Congresul Francofoniei din 2006, care aveau aprobarea Guvernului României, precum şi cu ultimele întreguri ale expoziţiilor Aeromfila 2006 şi 2007 (la care, din două propuneri a fost aprobată numai una, şi de la aceasta eliminându-se logo-ul expozitiei şi textele explicative legate de Smaranda Brăescu). Dl. Alexandru Bartoc a arătat că plicul destinat Marşului factorilor poştali, comandat de Poşta Română, Romfilatelia a refuzat să îl realizeze, deşi Poşta este cea care vinde întregurile poştale prin reţeaua să şi îi dă Romfilateliei acel comision de 2,23% din valoarea nominală a mărcilor de pe întregurile poştale. Acest compartiment, al directoarei Cristina Popescu, încalcă chiar Statutul Societăţii Romfilatelia.
Dl. Ioan Catană insistă că aceste situaţii determinate de atitudinea, acţiunile şi ilegalităţile conducerii SC Romfilatelia SA, ale d-rei Cristina Popescu personal, aduc grave deficite de imagine mărcii poştale, Poştei Române şi României.
Federaţia Filatelică Română este hotărâtă să-şi continue demersurile şi să desfăşore acţiuni de protest în faţa ministerului şi a altor instituţii. Cu prilejul Congresului FEPA, ce va avea loc în curând la Budapesta, FFR va solicita sprijinul Federaţiei Internaţionale de Filatelie şi a federaţiilor componente.
Domnul ministru Iuliu Winkler şi-a notat principalele probleme, asigurând reprezentanţii FFR că se va informa asupra tuturor problemelor şi va decide măsurile care se impun.
Cu această ocazie, dl. Leonard Paşcanu a solicitat domnului ministru şi o întrevedere particulară, în limita timpului disponibil şi la ce dată doreşte domnia sa, pentru a-i prezenta şi alte câteva probleme concrete, solicitare acceptata de dl. Winkler.
2. Dl. Leoanrd Paşcanu a trecut la prezentarea câtorva proiecte expoziţionale ale Federaţiei.
În primul rând, a fost prezentat stadiul pregătirilor Expoziţiei Filatelice Bilaterale România-Luxemburg ce se va desfăşura la Sibiu, în luna octombrie a.c. Pentru această expozitie, dl. Leonard Paşcanu a solicitat domnului ministru acordul de a patrona expoziţia, sprijinul financiar pentru realizarea materialelor expoziţiei, sumele obţinute deja prin sponsorizări fiind insuficiente. Dl. ministru Iuliu Winkler a fost de accord cu toate propunerile solicitate. Dl. Leonard Paşcanu a prezentat domnului ministru şi proiectele pentru trei întreguri poştale dedicate expoziţiei, solicitându-se sprijinul pentru realizarea acestora de către Romfilatelia. Preşedintele Federaţiei a mai arătat ca la expoziţie va participa şi colecţia Ducelui de Luxemburg, aşa cum există informaţii primite pe canalele diplomatice. Avându-se în vedere rangul expoziţiei, i-a solicitat domnului ministru acordarea patronajului domniei sale acestei manifestări, domnul ministru fiind de accord şi a asigurat reprezentanţii FFR de tot sprijinul necesar.
În al doilea rând, a fost prezentată participarea Federaţiei la Expoziţia Filatelică a Ţărilor Balcanice, BALKANFILA, ce va avea loc la Istanbul şi HUNFILA de la Budapesta. Pentru aceste manifestări, FFR nu solicita niciun sprijin, toate problemele principale fiind rezolvate sau în curs de rezolvare prin forte proprii.
În al treilea rând, a fost prezentat proiectul unei expoziţii tematice ce se va organiza la Paris, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Tema expoziţiei va fi legată de operele marelui sculptor român Constantin Brâncuşi. Sprijinul care este solicitat constă în acoperirea cheltuielilor cu taxele de asigurare a exponatelor.
Domnul ministru a promis sprijin în căutarea surselor de finanţare a acestor cheltuieli.
Domnul ministru Iuliu Winkler a rememorat perioada anilor ’70 când a fost preocupat de filatelie.
Pentru orice manifestare de acest gen, domnul ministru Winkler a promis sprijinul prin solicitarea ajutorului de la personalul diplomatic român pe care îl cunoaşte şi cu care a mai avut ocazia să lucreze.
3. Domnul ministru a concluzionat la cele două categorii de probleme prezentate de către reprezentanţii Federaţiei Filatelice Române, solicitând în primul rând d-lui Cezar Armeanu numirea unei persoane din cadrul MCTI ca persoană de contact cu reprezentanţii FFR, atât pentru o informare bilaterală operativă asupra problemelor curente, cât şi pentru rezolvarea situaţiei conflictuale existente.
Domnul ministru a arătat că nu se poate considera pe moment un arbitru al problemelor înainte să le cunoască mai detaliat şi că nu există situaiţie conflictuală care să nu poată fi rezolvată, afirmând că are experienţă necesară pentru aceasta, în urma evenimentelor din Valea Jiului petrecute la ultima mineriadă, la soluţionarea cărora a participat în mod direct.
4. Alte probleme
- Preşedintele Federaţiei a arătat domnului ministru Iuliu Winkler că Federaţia îşi desfasoară cu greutate activitatea datorita lipsei de fonduri. Întotdeauna, fondurile proprii (care provin în principal din chiria obtinută pe închirierea unui spaţiu propriu) consumându-se cu activitatea curentă: plata salaratialor, plata tipăririi revistei Filatelia (care se face tot la Poştă, în Fabrica de Timbre) şi plata cheltuielilor curente de întreţinere a sediului Federaţiei. Pentru manifestarile filatelice expozitionale se apeleaza mereu la sponsori, dar fondurile obţinute pe această cale sunt insuficiente, calitatea manifestărilor fiind asigurată de voluntariatul membrilor Federaţiei. Dl. Paşcanu precizează că nici una din funcţiile de conducere în cadrul Federaţiei nu este remunerată.
- Dl. Alexandru Bartoc a exemplificat problema finanţării federaţiilor filatelice din alte ţari (dand exemplul Spaniei unde Posta aloca Federatiei spaniole 200.000 de euro pe an pentru proiecte filatelice) prin sprijinul masiv acordat în fiecare ţara de către Administratiile poştale naţionale. În România însă, Federaţia Filatelică nu numai că nu este sprijinită, dar în mod repetat i se pun şi numeroase piedici, aşa cum sunt cele de la SC Romfilatelia SA.
- Dl. Paşcanu a arătat că şi în aceste condiţii vitrege, filateliştii români au facut o mare performanţă, obţinând numeroase premii şi medalii de aur la expoziţii internaţionale, sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Filatelie (F.I.P.) şi F.E.P.A.
- Referitor la organizarea Expoziţiei EFIRO 2008, dl. Paşcanu a prezentat domnului ministru modul în care se desfăşoară în acest moment lucrările Comitetului de Organizare. Cu toate că Federaţia Internaţională de Filatelie a delegat Federaţia Filatelică Română ca organizator din partea României, în Comitetul de Organizare proporţia hotarâtoare a membrilor aparţine Poştei. În mai multe situaţii votul majoritar primează, aşa cum este şi normal, dar se iau o serie de hotărâri fară a se ţine cont de experienţa şi competenţa reprezentanţilor FFR. Majoritatea hotărârilor sunt impuse de dl. Gabriel Mateescu şi Simona Tărăbăşanu, exemplu: excluderea exponatelor româneşti din propria expoziţie.
- Legat de problema Comitetului de Organizare al EFIRO 2008, domnul ministru Iuliu Winkler a arătat că există soluţii, una dintre ele fiind chiar un nou Ordin al Ministrului, pentru modificarea componenţei acestui comitet, pentru a se ajunge la un echilibru.
- În ceea ce priveste problema sprijinului acordat Federaţiei Filatelice Române şi a finanţării acesteia, împreună cu persoana de contact din MCTI ce urmează a fi stabilită, se poate face un proiect de Hotarâre de Guvern pentru declararea Federaţiei Filatelice Române ca organizatie de utilitate publică.
- În încheierea audienţei, dl. Paşcanu a mulţumit domnului ministru Iuliu Winkler pentru amabilitatea pe care a avut-o în a asculta problemele prezentate, adresandu-i solicitarea să se raspundă în termen legal adreselor trimise de catre Federatia Filatelica Romană, deoarece lipsa unui răspuns la aceste adrese, fie favorabil, fie nefavorabil, creează situaţii de încalcare a legii şi poate fi interpretat nefavorabil pentru MCTI.
- La propunerea d-lui Leonard Paşcanu, s-au făcut fotografii de grup ale participanţilor la întalnirea informală de lucru. La cabinetul domnului ministru Iuliu Winkler s-au depus documente legate de problemele dezbătute.
Thursday, September 20, 2007
Groparii filateliei
Unii, probabil, se miră de ce am povestit despre Buba pe un blog care abordează viaţa filatelică din România. Este foarte simplu. Avem şi noi, filateliştii de pe malurile Dâmboviţei, groparii noştrii. Ei sunt ”Buba” noastră. Analogia dintre Buba şi ”Bubele” filateliei româneşti este doar o licenţă jurnalistică. Dar, din câte se zvoneşte pe la Departamentul Naţional de Anticorupţie, unii dintre distinşii noştri ”Bube”, se vor înscrie, în curând, urmând exemplul lui Buba, la cursurile Facultăţii de Drept de la Jilava, sau cine ştie, poate, la Universitatea de la Târgşor.
Wednesday, September 19, 2007
Tăriceanu răspunde solicitării noastre
Către,
Cancelaria Primului-Ministru
Departanemtul Relaţii Publice
drp@gov.ro
În virtutea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă rugăm să ne răspundeţi la următoarea solicitare:
Vă rugăm să ne comunicaţi dacă felicitările cu ocazia Sfintele Sărbători de Paşte, personalizate pentru dl. Prim Ministru, Călin Popescu Tăriceanu (două modele), prezentate pe pagina jurnalului nostru la adresa http://razboifilatelic.blogspot.com/2007/08/clieni-oculi-ai-romfilatelia-adriean.html, au fost realizate de către SC Romfilatelia SA. Respectiv, vă rugăm să ne comunicaţi tirajul comandat pentru fiecare produs şi contravaloarea produselor respective. Doresc ca informaţiile solicitate să ne fie furnizate în format electronic, la următoarea adresă de e-mail razboifilatelic@yahoo.com.
Vă mulţumesc anticipat,
Aministratorul http://razboifilatelic.blogspot.com
31.08.2007
În cursul zilei de azi, sub semnătura directorului genral din cadrul Cancelariei Primului Ministru, jurnalul nostru a primit răspunsul solicitat. Colegiul editorial a decis să nu facă publică conţinutul scrisorii respective până ce nu vom obţine un răspuns şi de la conducerea SC Romfilatelia SA. Această măsură am luat pentru a preveni un răspuns formal din partea SC Romfilatelia SA. Totuşi, pentru a preveni speculaţiile vom publica un fragment din mesajul primit de la Cancelaria primului Minsitru.
Monday, September 10, 2007
Condiţia filatelistului
Peste doi ani, primul planetariu din România, cel din Baia Mare, împlineşte 40 de ani de existenţă. Din discuţiile cu Alexandru Leonard am înţeles că această aniversare se doreşte a fi sărbătorită cu fast, iar cu această ocazie se va organiza şi o expoziţie filatelică tematică. Planetariul deţine şi o importantă colecţie de mărci poştale apărute în perioada 1942-1999, în peste 65 de ţări de pe toate continentele însumând peste 650 de piese filatelice.
Dacă, în scurt timp nu se va schimba situaţia, la acest eveniment nu va participă nici un filatelist băimărean. Ar fi păcat!