The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, March 10, 2008

Ce ne lipsește din Muzeul filatelic

Zimbrulu şi Vulturulu a fost un ziar apărut în secolul XIX în Moldova. Un exemplar al acestui ziar a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume. A fost scos la Iaşi, iar valoarea sa este estimată la aproximativ trei milioane de euro. Valoarea exemplarului gazetei este dată de faptul că a fost francată cu opt mărci poştale "Cap de bour" de 5 parale, din a doua emisiune din 1858. În Moldova, Zimbrulu si Vulturulu era cunoscut ca ziar unionist, alături de revista „Steaua Dunării”, condusă de Mihail Kogălniceanu, iar valoarea unui abonament anual era de trei galbeni.
A fost tipărit în luna mai, iar coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul dintr-un teanc de ziare expediat la Galaţi. Pentru că pachetul respectiv cântarea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre din a doua emisiune «Cap de bour», cu legenda «PORTO GAZETEI», pe hârtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA. Este cea mai celebră francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în ştaif plus o pereche şi un exemplar izolat. Era o marcă specială, destinată exclusiv achitării expedierii unui ziar prin poştă.
Ajuns la destinaţie, Zimbrulu si Vulturulu a fost vândut unui librar, colecţionar de timbre. Numele deţinătorilor acestui ziar în secolul al XIX-lea nu este cunoscut, pentru că nu există documente care să arate primii proprietari.
În 1969 proprietarul de atunci al ziarului, l-a prezentat, alături de colecţia sa de timbre, la o expoziţie mondială organizată la Sofia şi a câştigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecţionar din Elveţia. Exemplarul a fost achiziţionat la începutul anului 2007 cu suma de 830.000 euro, în urma unei licitaţii, de Joseph Hackmey, un colecţionar evreu din Londra. (sursa: Wikipedia)

Timbre „Cap de bour”

Ziarul „Zimbrulu si Vulturulu”, francat cu opt mărci „Cap de bour”, a fost vândut la licitație la Geneva la suma finala de 829.500 euro, conform site-ului casei de licitatie David Feldman”.
Ziarul, care este valoros pentru că este francat cu opt timbre „Cap de bour” care nu sunt separate, ci în două ștraifuri, unul de trei, altul de cinci bucăți - fusese estimat înainte de licitație la o valoare cuprinsă între 500.000 si 750.000 euro. Licitația a pornit de la prețul de 500.000 euro și a ajuns până la 700.000 euro - preț fără comisioane și taxe. (sursa: Mediafax)

3 comments:

  1. Ce relevanta are religia cumparatorului?

    ReplyDelete
  2. Nu este vorba de religie, ci de nationalitate... Nu-i faceti d-lui Kállai proces de intentie!

    ReplyDelete
  3. Religia sau nationalitatea nu are nici o legatura cu aceasta poveste. Materialul, asa cum reiese si din adnotare, este preluat din Wikipedia. Remarca, corecta de altfel, ar trebui facuta administratorilor de la Wikipedia.
    Kallai

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics