The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, May 7, 2008

La capătul lumii - Țara de Foc

Iuliu Popper, un explorator, aventurier român de origine evreiască, s-a născut în 1857 la București. La nici 30 de ani, Popper a devenit „Conchistadorul Patagoniei” și „Don Quijote al aurului Țării de Foc”. Devine unul dintre cei mai bogați oameni ai acelor vremuri, deține mine de aur, bate monezi de aur pe care îi apare numele și tipărește mărci poștale locale.

În 1891, Iuliu Popper decide să ia în propriile mâini conducerea Țării de Foc. În acel an el emite după monezi de aur și mărci poștale. Macheta mărcii poștale, emisă de către Popper a fost realizată de litograful Rodolfo Soukup. Imprimarea colilor de timbre a fost realizată de Atelierul de Timbre a lui J. H. Kidd y Cia din Buenos Aires. Tot aici au fost tipărite mărcile poștale emise de Administrația Poștala Națională din Argentina. Grafica mărcii reprezinta simboluri ale mineritului, respectiv ciocanul și târnacopul, peste care este desenat un soare în centrul acestuia litera „P” de la Popper. Pe laturile desenului apare inscripția „TIERRA DEL FUEGO” respectiv „DIEZ CENTAVOS ORO LOCAL”, iar în cele patru colturi cifra „10”, reprezentând contravaloarea, adică zece centigrame de aur. Culoarea mărcii este trandafiriu aprins. Se cunosc printuri de probă de culoarea albastră. A fost pusă în circulatie pe așezările Companiei Popper, precum El Paramo, San Sebastián, Carmen Sylva, și Rio Grande-Colonia Popper. Timbrul Popper a fost utilizat doar șapte luni în perioada ianuarie-august 1891. În iulie 1891 șeful oficiului poștal din localitatea Bahia, Ramón L. Cortes, care era și comisar al Poliției din San Sebastián, l-a denunțat pe Popper la directorul general al Poștei și Telegrafului Argetinian că utilizează o emisiune timbre fără a deține acest drept. Cazul a fost soluționat de Judecătoria Teritoriului Țara de Foc în defavoarea lui Popper.
În timpul anchetei, Popper a făcut mai multe demersuri pentru a putea folosi în continuare mărcile respective. Într-o scrisoare adresată Ministerului de Interne el susținea că emiterea mărcii respective are motive întemeiate: „Așezările mele din Țara de Foc se află deseori fără nici o legătură de comunicare cu restul continentului pentru perioade mai mari de șase luni. Acolo muncitorii nu lucrează ca salariați, ci primesc o casă, unelte și mașini de lucru gratis, precum și o parte din aurul pe care îl extrag din sol, praf de aur, care în timpul intemperiilor, în câmp deschis, este imposibil de manipulat sau fracționat, fără pierderi considerabile. Pentru a evita aceste inconveniente, am început să batem aurul în Casa de la Moneda din Buenos Aires, sub forma de medalii, indicând greutatea lor și titlul pe care îl reprezintă, și nu reprezintă valoare monetară. Dar este dificil să bați medalii pentru fracțiuni inferioare de un gram și ținând cont de faptul că de multe ori exista diferențe de centigrame de aur, a trebuit să emitem valori sub formă de timbre, care reprezintă conform inscripției 10 centavos sau centigrame de aur local din Țara de Foc, adică a zecea parte dintr-o medalie”.
Mărcile emise în urmă cu peste un secol au fost botezate cu timpul „Timbrele Popper” și sunt râvnite de marii colecționari. Tirajul mic și perioada scurtă de circulație efectivă a făcut ca exemplarele circulate, alături de mărcile oficiale ale Argentinei, să fie extrem de rare.
Tânărul Popper, după studiile din țară, obține diploma de inginer al Școlii Politehnice din Paris. El călătorește în China, Japonia, Siberia, Alaska, apoi se stabilește în New Orleans. În capitala Cubei, Havana, realizază planul de sistematizare a orasului și al portului. În anii 1884-1885, lucrează în Ciudad de Mexico ca redactor la publicația „Diario de los Forasteros”. La începutul anului 1886 ajunge la Buenos Aires unde se angajează să facă prospecțiuni și studii geologice în vederea exploatării aurului în Țara de Foc. Zona unde lucrează Popper era necartografiată în acel moment așa că munților, râurilor „descoperite” de el le dă denumiri românești. Astfel apare pe harta geografică a lumii Rio Rosetti, Rio Ureche, Vârful Lahovary, Punta Sinaia, Sierra Carmen Sylva.
În timpul șederii sale în Țara de Foc, Popper realizeaza o serie de fotografii document despre indienii din regiune. A creat un album legat în piele de foca pe a cărui coperta textul a fost realizat din foițe de aur extras din propriile mine. A trimis lucrarea Societății Române de Geografie, dar în timpul bombardamentelor din 1944 a dispărut. Abia în anii '80 a apărut un al doilea exemplar al lucrării, pe care se pare că ar fi trimis-o părinților. Acest exemplar al colecției de fotografii realizat de Popper se afla în custodia comunității evreiești din România.
După șase ani de explorări în Țara de Foc, Popper a planuit să organizeze o expediție la Polul Sud. Planul lui nu s-a mai realizat după ce la 6 iunie 1893 a murit subit în Buenos Aires. Avea doar 36 de ani. Medicii au stabilit că Popper a murit în urma unei crize de inimă, dar apropiații lui au susținut că a fost victima mafiei aurului.

Ștampilografie

Din colecția autorului


Literatură

1. Iuliu Popper- 125 ani de la naștere - Mihail Popovici, Filatelia nr. 4 (311), Aprilie 1982, pag. 8-9.
2. Centenarul primei mărci de poștă locală din Țara de Foc -
Mihail Popovici, Filatelia nr. 11 (426), Noiembrie 1991, pag 4.
3. Un român în Ţara de Foc - Virgil Moroianu, MARINA nr. 18-19/decembrie 1986-ianuarie 1987, pag. 7-8 respectiv pag. 8-10

4. Filatelia de la A la Z - Marcel Dănescu, Editura Sport-Turism 1987-București, pag. 366
5. ZIUA - 16 iunie 2007
6. Jurnalul național - 22 mai 2005
7. Museo del Fin de Mundo (în spaniolă)
8. Hebreos.Net (în spaniolă)
9. Wikipedia (în română)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics