The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Friday, February 22, 2008

Romfilatelia: Explorarea cosmosului


Romfilatelia a pus în circulație cea de a patra emisiune filatelică din acest an. „Cele trei timbre marchează împlinirea unei jumătăţi de secol de la realizarea primilor paşi în demararea unui amplu program de cercetare a spaţiului cosmic şi a verificării practice a condiţiilor de supravieţuire a unor viitoare echipaje umane îmbarcate la bordul navelor spaţiale.
În 1958, Statele Unite ale Americii lansează prima misiune spaţială, Explorer I, ce va face o descoperire vitală pentru zborurile cosmice: Pământul, datorită polilor săi magnetici, este înconjurat de o centură de radiaţii, denumită ulterior «Van Allen».
Programul Sputnik a fost derulat de-a lungul unor serii de misiuni spaţiale fără oameni la bord, programate de Uniunea Sovietică la sfârşitul deceniului al şaselea al secolului trecut, având ca scop demonstrarea viabilităţii sateliţilor artificiali. Numele «Sputnik» înseamnă în limba rusă chiar «satelit» sau «tovarăş de călătorie». Prima încercare de lansare a satelitului Sputnik 3 din 3 februarie 1958 a eşuat, dar a doua încercare din 15 mai a fost încununată de succes şi a transportat în spaţiu o mulţime de aparate pentru cercetări geofizice. Magnetofonul folosit la bord s-a defectat, făcând imposibilă înregistrarea rezultatelor datelor despre centurile de radiaţii Van Allen, descoperite cu doar patru luni înainte de satelitul american Explorer I.
În luna decembrie a anului 1958, Armata Statelor Unite a lansat racheta Jupiter AM-13 având la bord maimuţa Gordo. Această misiune era dedicată cercetărilor biologice. Din nefericire, la aterizare, maimuţa a murit din cauza unor defecţiuni produse la sistemul de paraşutare al rachetei.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei este ilustrată misiunea spaţială Explorer I.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei este ilustrată misiunea spaţială Sputnik 3.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei este ilustrată misiunea spaţială Jupiter AM-13.” - este descrisă emisiunea respectivă pe pagina oficială a Romfilateliei.
Alături de cele trei timbre au fost puse în circulație un plic „Prima Zi” și trei Carte maximum.
Publicitatea ta

Ocazie unică!!!
|--------------------------------------
| Până în 31 iunie 2008 vă
| oferim spațiu publicitar
| gratuit. Pentru amănunte
| contactați Administratorul.
|--------------------------------------
|---------------------------------------









1 comment:

  1. Buna.Miam facut si eu un blog acum catva timp http://distractie-maxima.blogspot.com si as vrea sa te intreb dak vrei sa facem schimb de linkuri...dak da intra pe blog si lasa-mi comment...

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics