The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Sunday, May 3, 2009

Nu îi pot ierta pe arabi este că i-au obligat pe fiii noștri să îi omoare pe fiii lor

Golda Meir (גולדה מאיר în ebraică, n. 3 mai 1898; d. 8 decembrie 1978) a fost o politiciană si femeie de stat social democrată israeliană, născută în Ucraina, prim ministru al Israelului în perioada 17 martie 1969 - 3 iunie 1974,ministru de externe intre anii 1956 - 1966.
* Cunoscută în toată lumea sub numele de "Golda," a fost singura femeie Prim Ministru al Israelului. A servit în guvernul israelian din 1969 până în 1974.
Golda Meir a ajuns să-și trăiască viața în trei cele trei centre majore ale vieții evreiești din secolul 20: Rusia, America și Israel. S-a născut la Kiev în 1898. Dificultățile economice i-au forțat familia să emigreze în Statele Unite în 1906, unde s-au stabilit în Milwaukee, Wisconsin. A emigrat în Palestina aflată sub mandat britanic în 1921, împreună cu soțul ei, Morris Myerson și s-au stabilit în Kibbutzul Merhavya.
Și-a început cariera politică prin a fi implicată într-o varietate de activități ale partidului laburist. A devenit curând o asociată apropiată a lui Ben Gurion. În 1948, chiar înainte de declararea independenței Israelului, Ben Gurion a trimis-o într-o misiune secretă și periculoasă cu regele Abdullah al Iordaniei într-un efort nereușit de a-l convinge pe monarh să nu li se alăture arabilor în războiul împotriva Statului Israel care avea să fie înființat curând.
După crearea statului Israel, a devenit primul ambasador al noii națiuni în Uniunea Sovietică. În 1949 a fost aleasă ca membră a partidului Mapai în Knesset, unde a servit ca Ministru al Muncii și Asigurării Naționale până în 1956. De pe acest post, s-a mutat în poziția de Minstru de Externe al Israelului, post pe care l-a deținut timp de zece ani. Când Levi Eshkol a murit pe neașteptate în 1969, Golda a devenit prima femeie Prim Ministru al Israelului și a doua femeie Prim Ministru în lume.
Poate cea mai caracteristică pentru spiritul Goldei este cunoscuta ei afirmație, "Singurul lucru pentru care nu îi pot ierta pe arabi este că i-au obligat pe fiii noștri să îi omoare pe fiii lor."
* după jen.ro

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics