The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Tuesday, May 5, 2009

România - EUROPA 2009

Adunarea Generală a Uniunii Astronomice Internaţionale (UAI) din 23 iulie 2003 de la Sydney (Australia) a aprobat, în unanimitate, o rezoluţie în favoarea proclamării anului 2009 ca An Internaţional al Astronomiei. La 20 decembrie 2007, Anul Internaţional al Astronomiei 2009 a fost proclamat de către cea de-a 62-a Adunare Generală a Naţiunilor Unite. ONU a desemnat Organizaţia Educaţională Ştiinţifică şi Culturală a Naţiunilor Unite (UNESCO), ca agenţie conducătoare a acestui important eveniment. În acelaşi context, POSTEUROP a stabilit ca tema EUROPA 2009 să fie Astronomia. Cu această ocazie, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale ASTRONOMIE. Sub genericul EUROPA, subiectul este abordat de fiecare ţară membră a acestui organism, ţinând cont de specificul naţional.
Anul Internaţional al Astronomiei 2009 (IYA 2009/AIA 2009) aniversează împlinirea a patru secole de când Galileo Galilei a construit şi folosit pentru prima oară, în scop astronomic, telescopul. Acesta a fost momentul care a constituit începutul marilor descoperiri astronomice ce au susţinut, timp de 400 de ani, o revoluţie ştiinţifică care a dus la schimbarea viziunii oamenilor asupra lumii. Astăzi, 24 de ore din 24, telescoapele de la sol, dar şi din spaţiu, cercetează amănunţit Universul pe toate lungimile de undă ale luminii. Referitor la importanţa anului 2009 pentru astronomie, Catherine Cesarsky, preşedintele Uniunii Astronomice Internaţionale (UAI), a declarat: "Anul Internaţional al Astronomiei 2009 dă tuturor naţiunilor şansa de a lua parte la această palpitantă revoluţie ştiinţifică şi tehnologică."
În acest context, Anul Internaţional al Astronomiei 2009 va pune în evidenţă cooperarea globală în scopuri paşnice, evidenţiind încă odată faptul că de multă vreme astronomii lucrează împreună fără a ţine seama de barierele geografice, de deosebirile de sex, vârstă, cultură şi rasă, în deplină conformitate cu principiile Cartei ONU. În climatul geopolitic actual astronomia poate fi socotită un exemplu clasic al modului în care ştiinţa poate contribui decisiv la dezvoltarea cooperării internaţionale. Anul Internaţional al Astronomiei va prilejui desfăşurarea pe parcursul anului 2009 a numeroase manifestări la nivel internaţional şi naţional, precum colocvii, conferinţe, ateliere de predare şi instruire, experimente ştiinţifice şi expoziţii.
Punctul culminant al acestui an l-a constituit lansarea, în luna aprilie, a doi sateliţi europeni pentru cercetări ştiinţifice: telescopul spaţial Herschel şi observatorul spaţial Planck, a cărui lansare fusese prevăzută, iniţial, pentru 2008. Aceştia vor observa, printre altele, formarea stelelor şi a galaxiilor (Herschel), dar şi a câmpurilor de radiaţii cosmice "fosile" (Planck). Festivitatea de deschidere a Anului Internaţional al Astronomiei (AIA) în România, s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 6-7 februarie. Manifestările au fost organizate de Comitetul Naţional al AIA, din care fac parte reprezentanţi ai Comisiei Naţionale pentru România a UNESCO, ai Institutului Astronomic al Academiei Române, ai Observatorului Astronomic, ai Astroclubului Bucureşti şi ai altor instituţii sau asociaţii de profil şi coordonate de UNESCO în numele Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Marca poştală cu valoarea nominală de 2,40 Lei reproduce într-un cadru compoziţional portretul lui Galileo Galilei, alături de telescopul inventat de el şi de imaginea Turnului din Pisa a cărui construcţie este strâns legată de experienţele prin care marele savant a fundamentat existenţa mişcării de rotaţie a Pământului. Marca poştală cu valoarea nominală de 9,10 lei reproduce o parte din harta constelaţiilor cerului boreal, alături de imagini sugestive care redau atât mişcarea planetelor cât şi Universul, care încă mai ascunde multe secrete pe care omenirea s-a străduit şi se străduieşte să le descopere.
Produse speciale:
Timbru gravat - realizat într-un tiraj limitat de 350 exemplare de renumitul artist gravor Octavian Ion Penda, reproduce elementele timbrului cap de serie al emisiunii având valoarea nominală de 2,40 lei. Alături de gravura de autor sunt etalate în original cele două timbre ale emisiunii. Aceste produse exclusive sunt numerotate cu roşu de la 001-350, au imprimată sigla Romfilatelia în timbru sec şi sunt semnate de autor. (sursă Romfilatelia)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics