The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Thursday, July 16, 2009

La Dame Blanche

16 iulie 1965: Charles de Gaulle şi preşedintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.
Tunelul Mont Blanc este un tunel rutier care leagă oraşele Chamonix în Haute-Savoie, Franţa şi Courmayeur în Valle d'Aosta, Italia. Are lungimea egală cu 11,6 km. Construcţia lui a început în 1957 şi a luat sfârşit în 1965. Este cea mai importantă rută de transport din zonă.
Mont Blanc (în traducere, Muntele Alb), cunoscut şi sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Albă") este cel mai înalt vârf din Alpi şi din Europa de Vest, situat în apropiere de colţul celor trei frontiere. Înălţimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variază de la an la an cu câţiva metri, în funcţie de căderile de zăpadă şi condiţiile climaterice. Cel mai înalt vârf din Europa este însă Elbrus din Munţii Caucaz (Rusia), cu o înălţime de 5.642 m.
Muntele se află la graniţa dintre regiunile Haute-Savoie (Franţa) şi Valle d'Aosta (Italia). Localizarea vârfului este un subiect de controversă între cele două ţări, fiecare plasându-l pe hartă între graniţele sale. În urma unei convenţii semnată la Torino în 1861, între Franţa şi Regatul Sardiniei, graniţa a fost fixată în cel mai înalt punct al masivului, dar deseori hărţile franceze nu sunt de acord cu această soluţie.
Cele mai importante oraşe din vecinătatea Mont Blanc-ului sunt: Chamonix (Haute-Savoie, Franţa) - locul desfăşurării primelor Jocuri Olimpice de Iarnă, în 1924 - şi Courmayeur (Valle d'Aosta, Italia)
Început în 1957 şi terminat în 1965, Tunelul Mont Blanc, cu o lungime de 11,6 km leagă cele două oraşe şi constituie una din cele mai importante rute de transport trans-alpin.
În Masivul Mont Blanc sunt foarte populare alpinismul, schiul şi turismul montan. Prima escaladare a vârfului Mont Blanc a fost făcută pe 8 August 1786, de către Jacques Balmat şi Michel Paccard; prima femeie care a atins vârful a fost Marie Paradis în 1808.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics