The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Friday, July 31, 2009

O specie de trandafir a fost botezat Louis de Funès

Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 - d. 27 ianuarie 1983) a fost unul din marii actori francezi de film.
S-a bucurat de un succes enorm în majoritatea ţărilor Europei şi vestul Asiei timp de mai mulţi ani, dar a rămas aproape necunoscut în ţările anglofone. Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez. Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), sunt bazate pe gaguri vizuale (slapstick); deşi de Funès putea interpreta şi roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate.
Părinţii săi, Carlos Luis de Funès de Galarza (de profesie avocat) şi Leonor Soto Reguera, s-au mutat din Sevilla, Spania, în Franţa în anul 1904, după ce familiile lor s-au opus căsătoriei. Louis s-a născut la Courbevoie, o suburbie a Parisului. După ce şi-a terminat studiile la Paris, el nu a avut succes înaintea carierei de actor, fiind mereu concediat din posturi modeste. A devenit pianist şi a cântat în localuri, talentul său muzical fiind evidenţiat mai târziu în filme precum Le Corniaud şi Le Grand Restaurant.
De Funès şi-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar şi în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma apariţiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme ca Ah! Les belles bacchantes şi Le Mouton à cinq pattes (Mielul cu cinci picioare). A apărut în mai multe filme cu marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil (în La Grande Vadrouille (Marea hoinăreală) şi Le Corniaud) şi Jean Gabin (în Le Tatoué şi Le Gentleman d'Epsom). Ajuns la vârsta de 49 de ani, popularitatea i-a ajuns la apogeu în urma succesului imens al filmului Jandarmul din Saint-Tropez. Timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997, Marea hoinăreală a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franţa.
În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe caracteristici: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credinţă şi un temperament incontrolabil. Alături de statura mică şi contorsiunile faciale tip Jerry Lewis, această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil de om calm, binevoitor şi bine dispus.
Spre sfârşitul carierei sale, de Funès a suferit de o problemă cu inima, ca urmare a unui atac de cord provocat de intensitatea rolurilor sale. A încetat din viaţă din cauza unei comoţii cerebrale.
A fost înmormântat în grădina castelului soţiei sale; o specie de trandafir a fost numită în onoarea sa.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics