The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, February 18, 2008

Fiorosul Mateescu a sărit la beregata „generosului” Pașcanu

În scandalul EFIRO 2008 se scrie un nou capitol. Președintele Comitetului de organizare, Gabriel Mateescu ia peste picior conducerea Federației Filatelice Române (FFR), în ciuda unor aparente înțelegeri în urma întâlnirii cu consultantul Federației Internaționale de Filatelie (FIP) pentru EFIRO 2008, Fernando Aranaz. În urma întâlnirii din luna ianuarie, conducerea Federației a comunicat, în urmă cu o săptămână, întocmirea unei liste a persoanelor care vor participa în cadrul așa numitului „bin room” la montarea și demontarea exponatelor. Lista conține, pe lângă cei trei coordonatori – Cezar Vasilescu, Crisitian Scăiceanu și Călin Marinescu, numele a 25 de filateliști din Capitală și din provincie. Persoanelor de pe lista FFR urma ca CN Poșta Română SA să le acorde o remunerație de 100 de lei/zi și două mese la prânz și seara, dacă se lucrează până la ore târzii. Scrisoarea semnată, în numele Federației de președintele acestuia, Leonard Pașcanu, l-a scos din minți pe președintele CO. Mateescu a replicat într-o manieră atipică.
„În ședința CO din 18 ianuarie a.c., am luat cu toții notă de refuzul FFR de a se ocupa de activitățile legate de organizarea «bin room», inclusiv montarea/demontarea exponatelor, sau furnizarea de informații. Această responsabilitate ar fi trebuit să revină FFR, întrucât această federației ar fi trebuit să reprezinte nucleul de competență filatelică, așa cum este oriunde în lume. Urmare a acestui refuz, constatat și de Fernando Aranaz și înregistrat audio – ca toate ședințele EFIRO – am apelat deja la ajutor intern/internațional și suntem siguri că vom putea rezolva problema «bin room»-ului. În aceeași ședință a CO, spre stupoarea generală, FFR a promis că se va ocupa de «juriul internațional». Eu, personal, nu știu ce să înțeleg din această afirmație: despre un juriu format din persoane fizice – jurați internaționali – care trebuie să fie independent și imparțial, de care se va «ocupa» federația țării gazdă – persoană juridică. Sau să înțelegem că deja dvs. și Alexandru Bartoc sunteți deja președintele și vicepreședintele care desigur se vor «ocupa» de juriu.” – spune Gabriel Mateescu în scrisoarea răspuns din 13 februarie a.c.
Fără să comentez greșelile de formulare și exprimare ale președintelui CO, am o serie de nelămuriri, printre care: de ce e nevoie de oameni plătiți de CO, sau CN Poșta Română SA sau de FFR, atâta timp cât în cursul anului trecut a fost organizată o licitație internațională pentru atribuirea serviciilor de „montare/demontare/întreţinere și închiriere a 1750 panouri filatelice cu două feţe”. O altă nedumerire a mea privește „juriul internațional” și poveștile nemuritoare – să-mi fie iertată expresia nu tocmai academică – în jurul membrilor și asistenților de juriu. Situația este atât de simplă, dregătorii filateliei românești, dar și organizatorii expoziției se pot lămuri citind regulamentul FIP privind nominalizarea membrilor juriului pentru expoziții patronate de acest for, ce poate fi consultat pe internet în patru limbi – engleză, franceză, germană și spaniolă (vezi regulamentul GREX, secțiunea V., art. 31, 32 și 33).
Un alt amănunt scăpat printre rânduri de Mateescu este precizarea conform căreia a „apelat deja la ajutor intern/internațional” pentru organizarea „bin room”-lui. Este o formulare neclară și care lasă loc de multe speculații și interpretări. Ce înseamnă în accepțiunea lui Gabriel Mateescu „ajutorul” respectiv? În ce constă? Cine sunt cei care îl ajută? De ce? Și, în final, cât ne costă pe noi contribuabilii „ajutorul intern/internațional” căutat și găsit de Mateescu?
Replica lui Mateescu continuă într-o notă și mai bizară. El confundă contractul de colaborare cu un contract individual de muncă și, voalat, solicită FFR, ca cei care sunt pe lista pentru „bin room” să fie remunareți de Federație. „Până și sindicatele negociază numai contracte colective pe care și le asumă prin semnătură.” – lamentează Mateescu înainte să închidă epistola. Într-un final, îi mulțumește lui Pașcanu pentru „generoasa ofertă” și ține să precizeze că „oferta dvs. este atât de generoasă încât ne vedem nevoiți să ne descurcăm singuri”.
În rest, no comment!

5 comments:

  1. Domunle Kallai,
    Lasati mai moale cu acuzatile. Prietenul dumneavoastra, Leonard Pascanu, in curand va ajunge dupa gratii. Daca nu terminati cu prostii acolo o sa ajungeti si dumneavoastra!

    ReplyDelete
  2. Stimate Domnule Kallai,
    De la momentul in care ati preluat administrarea blogului imi pun doua intrebari, la care partial mi-am raspuns, dar astept si din partea Dumneavoastra niste precizari la aceste chestiuni:

    1. Dumneavoastra sunteti ziarist de limba maghiara, ziarist de limba romana sau...de amandoua? Nu cunosc limba maghiara, dar vad ca, in mod constant, faceti numeroase greseli de limba romana in textele pe care le inserati ca editoriale pe acest blog. Sigur, imi plac motto-urile cu extrase din intelepciunea latina (dau si bine la "firma" Dumneavoastra de proaspat blogger), dar nu multi dintre cititorii blog-ului cunosc aceasta limba. Preferabil ar fi sa scrieti corect in limba romana, mai ales ca ati devenit un moralist in acest sens, criticand fara o justificare clara asa-zisele greseli de exprimare dintr-o scrisoare a Domnului Gabriel Mateescu adresata recent conducerii FFR. In ce va priveste, numai in textul de astazi al editorialului Dumneavoastra am gasit 12 greseli gramaticale plus o cacofonie, fara a mai socoti unele litere "mancate" pe care vi le scuz -asa este pe Internet- dar mai gresiti grav si atunci cand folositi in mod consecvent cuvantul RENUMERATIE in loc de REMUNERATIE precum politaiul semianalfabet Ghita Pristanda din piesa "O scrisoare pierduta" a lui I.L.Caragiale. Va recomand sa faceti urgent cuvenita rectificare.
    Daca tot sunteti asa de critic, atunci ar trebui sa mentionati si greselile de formulare, de exprimare, dar si gramaticale ale unora dintre cei care intervin pe blog cu comentarii.

    2. Observ de la un editorial la altul ca blogul este in mod constant de partea presedintele FFR, deoarece in toate subiectele abordate i se canta in struna. Dupa ce in ultimii ani a confiscat revista "Filatelia", transformand-o intr-o "tribuna de familie si de lupta" contra unor persoane care ii demasca pungasiile, acum Domnul Pascanu s-a "inarmat" si cu acest blog. In revista imparte "pedepse" celor care il critica, ori "bombonele" (a se citi "mici functii") celor care ii sunt vajnici pupincuristi de curte. Mai nou, vad ca dupa ce posteaza pe site-ul Federatiei scrisori schimbate cu C.O. EFIRO 2008 (si nu il avantajeaza deloc aceste mesaje!), transfera aceleasi false si incorect intelese probleme in editorialele blog-ului pe care il administrati, dupa cum se vede, in folosul lui. Sperati ca in compensatie sa primiti si Dumneavoastra o "bombonica" gen medalie la EFIRO 2008 pentru acel exponat pueril cu "Fotbal", care nu este deloc conform reglementarilor FIP? Dar, daca in locul filatelistului roman exclus pentru ca a fluierat in biserica filateliei indigene vine un turc in Juriu, amic balcanic al Domnului Pascanu, sigur ca va avea loc o festivitate de premiere in familie si la fel de balcanica. Mai nou, Domnul Pascanu care il "critica" pe Ceausescu in scrisoarea catre Domnul Mateescu, facand o paralela ieftina si total gratuita cu acesta, exprima acum si judecati de valoare de la inaltimea functiei sale obtinute prin alegeri, dar fara a avea pregatirea si expertiza necesare. In fapt, Domnul Pascanu este un admirator al lui Ceausescu, un discipol al sau, un profitor al acestor vremuri inca mocirloase si actioneaza exact ca acesta din locul de sinecurist al functiei pe care inca o mai are. Si nici nu ma mira ca este asa daca ma gandesc la faptul ca in decembrie 1989 el se afla de CEALALTA parte a baricadei de la Piata Universitatii, unde a si ramas...

    ReplyDelete
  3. Stimate Anonim,
    Intervenția Dvs. nu m-a enervat. Nici măcar nu m-a supărat. Sunt mulți astfel de cârcotași. În schimb am ajuns la concluzia că stăpânesc limba română mai bine decât Dvs. Probabil că am făcut greșeli în articol, poate și vreo cacofonie. Dar, mai bine să greșesc scriind un text, decât să greșesc citindu-l. Dintre noi doi, nu știu care este mai Ghiță Pristanda! Eu, care, „în mod consecvent” am folosit cuvântul REMUNERAȚIE, sau Dvs. care ați citit „în mod consecvent” RENUMERAȚIE. La fel, nu știu ce "greșeli de limba română" am comis. Poate, ați vrut să scrieți că fac „greșeli gramaticale sau de exprimare”. Nu mai violați limba română! Mai bine schimbați de urgență monitorul calculatorului Dvs. Poate vă va ajuta pe viitor să citiț corect.
    Sunteți nelămurit dacă sunt ziarist de limbă maghiară sau de limbă română. Nu înțeleg ce contradicție poate fi între profesia mea, limba maternă și filatelia. Cred că suferiți de „efectul Kosovo”. Blogul, așa cum scrie și pe frontispiciu, este un jurnal pentru filateliști. Remarca Dvs. este fără noimă. În continuare îmi reproșați citatele în limba latină ("extrase din înțelepciunea latină"). Spuneți că mulți dintre cititorii blogului nu cunosc limba latină. Tot ce este posibil, însă jurnalul are ca public țintă filateliștii și nu maneliștii sau consumatorii de pagini erotice.
    În partea a doua a mesajului sunteți un fătălău! V-ați supărat pe mine și vă descărcați nervii pe o copilă de 12 ani. Este vorba de fiică mea. Spuneți că are o colecție puerilă. Este corect! Iar ați violat limba română, limba maternă, din câte am înțeles. Un copil, firește cș are o colecție sau un exponat pueril. Vă recomand să citiți în DEX ce înseamnă cuvântul pueril. Dacă nu aveți așa ceva, vă spun eu: pueril = caracteristic copilului sau copilăriei, de copil, copilăresc, copilăros. Pentru ieșirea Dvs. puerilă vă iert în numele fiicei mele. Ca remarcă, colecția „puerilă” a fiicei mele a participat, până în prezent, la două expoziții patronate de FIP unde a fost premiată cu bronz și cu bronz-argintat. Și din câte am aflat, acolo nu a intervenit Leonard Pașcanu și nu a împărțit nici o „bombonică gen medalie”. Tot despre „bombonica” Dvs., exponatul fiicei mele nu participă la EFIRO 2008, ci la SLOVOLYMPFILA 2008 din Slovacia, deci Leonard Pașcanu tot nu poate oferi „bombonici”.
    În rest, poate, vă răspunde omul cu „bombonici”, Leonard Pașcanu.
    Și vorba lui Dan Dobrescu, să auzim numai de bine!
    p.s. - Chiar dacă veți mai căuta „greșeli de limba român” nu o să mă mai obosesc să vă răspund. Nu am timp de pierdut cu orice frustrat.

    ReplyDelete
  4. Domnule Kallai,
    In contraraspuns pot sa afirm cu certitudine ca v-ati enervat cumplit, depasind limitele bunului simt cu unele epitete specifice mediului manelist pe care il puneti la modul gratuit in carca mea in spiritul "ba pe-a ma-tii", tipic veneticilor de pe malurile Dambovitei.
    Am, totusi, satisfactia de a fi vazut ca ati luat alaturi o secretara, mai buna cunoscatoare decat Dvs. a "limbii roman", limba la care mai aveti de facut studii aprofundate (desi, de la o varsta, nu se mai prinde nimic de oameni in privinta educatiei) si care v-a corectat o buna parte din greselile de ortografie si ortoepie (daca nu va place termenul generic de "greseli de limba romana").
    Totusi, eu am un monitor de foarte buna calitate si am vazut foarte bine, la fel ca si alti cititori ai blog-ului, ca ati scris RENUMERAŢIE a la Pristanda. O dovada clara a faptului ca mintiti spunand ca eu nu vad bine este faptul ca, dupa corectarea pe care ati facut-o asistat de o mai buna cunoscatoare a limbii romane, ati scris in graba si cu furia specifica REMUNAREŢI in loc de REMUNERAŢI; cum nu mai am chef sa va dau lectii de scriere corecta, va sugerez doar sa mai corectati inca odata (inclusiv cele cateva greseli ramase in editorial plus cele noi din raspunsul tipic pascanian pe care mi-l dati).
    In alta ordine de idei va asigur ca stiu foarte bine ce inseamna "pueril", ce inseamna "a viola limba romana" (act care va apartine in mod constant in TOATE editorialele de pe blog) si ca de "efectul Kosovo" suferiti chiar Dvs. Ma asteptam la un astfel de raspuns in proaspatul context politic actual, sunt la curent cu ce se intampla in lume, dar va asigur ca nu am nimic cu minoritarii de orice fel ar fi ei si ca sunt o persoana extrem de toleranta cu toti semenii mei, dar pana la un punct.
    Pentru a va raspunde cu aceeasi deja consacrata urare dobresciana va transmit si eu "Sa auzim numai de bine!" si chiar sper, in cativa ani, sa se intample asa ceva si in filatelia de pe la noi.

    ReplyDelete
  5. Domnule Kallai
    stiti bine ca numai in pomul cu roade se arunca cu pietre, sa iertam uscaturile ca nu au putut da roade vreodata si stiu numai sa critice...

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics