The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, December 1, 2008

Presa despre Târgul de la Cluj

200 de euro pentru paşaportul lui Emil Haţieganu

La târgul de publicaţii vechi, numismatică şi filatelie, desfăşurat sâmbătă, au fost prezenţi peste 40 de colecţionari din Transilvania.
Mii de timbre, sute de cărţi poştale, zeci de monede, fotografii ale Clujului vechi, insigne naziste sau comuniste, cărţi, diplome şi ziare vechi au putut fi cumpărate de la ultimul târg de carte veche, numismatică şi filatelie din acest an, organizat sâmbătă la Casa de Cultură a Studenţilor. La eveniment au fost prezenţi peste 40 de colecţionari din întreaga Transilvanie.
Una dintre cele mai interesante piese, care s-a şi vândut cu 200 de euro, a fost paşaportul universitarului Emil Haţieganu, personalitate marcantă a perioadei interbelice clujene. Paşaportul, piesă rară, este din anul 1941 şi conţine poza lui Haţieganu şi a soţiei sale, Estera, şi a fost adus la târg de un colecţionar clujean maghiar. „îl aveam de mai mulţi ani. L-am primit întâmplător de la o cunoştinţă şi am ţinut la preţ. Îmi pare bine că l-am vândut pentru că e lună cu Sărbători”, a spus Lucian Laszlo, colecţionar. Alte atracţii au fost însemnele naziste care erau aplicate pe costumele ofiţerilor germani din cel de-al doilea război mondial, însemne ale Republicii Franceze, diferite medalii şi decoraţii.
Dintre colecţionarii clujeni, au fost prezenţi Mihai Domşa, care a expus sute de timbre din toate perioadele, unele de o sută de ani vechime şi ziare vechi. Printre publicaţiile pe care orice clujean putea să le achiziţioneze de la târg s-au numărat „Wiener Zeitung” din Viena anului 1824, „Zăvodul” (1907), „Viaţa literară” de George Coşbuc şi I. Gorun (1906), periodicele interbelice „Curentul”, „Timpul” sau „Ardealul”ori publicaţiile clujene „Patria”, „Ţara Noastră” sau „Dacoromânia”. Cel mai tânăr colecţionar clujean, studentul Vlad Ivanov, 22 de ani, a expus o serie de colecţii de mare valoare, cum ar fi „Curierul de Ambe sexe”, în valoare de 800 de euro sau Diploma cu semnătura lui Carol I de 1.000 de euro, expuse şi la Târgul de Carte Veche de la Casa Municipală de Cultură. Tot un clujean a prezentat şi un clasor cu bancnote din 100 de ţări.
Din afara Clujului au fost prezenţi colecţionari din Târgu- Mureş, Alba Iulia, Turda, Baia Mare. O mare parte din aceştia au expus timbre cu profil religios, din perioada în care Mitropolia Ardealului era condusă de Andrei Şaguna sau o copie a rezoluţiunii de la Alba Iulia. ”Este ultimul târg al anului şi nu l-am putut rata. Am un mic anticariat la Alba şi aici, la Cluj există interes pentru tot ce înseamnă faptul de a fi colecţionar. Am vândut cărţi vechi bisericeşti, diplome, ziare şi diverse timbre din timpul comunismului”, a spus Remus Baciu, un colecţionar din Alba-Iulia.

1 comment:

  1. Din pacate, targul organizat la Cluj s-a dovedit un fiasco total. Foarte putine marci postale, aproape deloc filatelie. Multe lucruri inutile, vechituri fara valoare pentru care batrani plini de nevoi cereau preturi mari, deloc in concordanta cu valoarea reala. Expozitie filatelica fara exponate valoroase, adunate in pripa, fara legatura cu evenimentul asa-zis omagiat.

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics