The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Sunday, April 5, 2009

Citius, Altius, Fortius

5 aprilie 1896 - s-au inaugurat Jocurile Olimpice Moderne. După 1.500 de ani de întrerupere, în 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice. Reconstruirea acestui eveniment sportiv s-a datorat francezului Pierre de Coubertin. Un rol important în reînvierea Jocurilor Olimpice l-a jucat şi Evanghelie Zappa. Numărul sportivilor participanţi la Jocurile Olimpice a crescut de la 241 (din 14 ţări) la Olimpiada din 1896 la 11.100 (din 202 ţări) la Jocurile Olimpice de la Atena. Numărul participanţilor la Jocurile de iarnă este mult mai mic; la Olimpiada de iarnă din 2006, numărul sportivilor a fost de 2.633 din 80 de ţări.
Mişcarea olimpică foloseşte mai multe simboluri, multe dintre ele reprezentând ideile şi idealurile lui Coubertin. Probabil, cel mai cunoscut simbol îl reprezintă inelele olimpice. Aceste cinci inele înlănţuite simbolizează unitatea celor cinci continente (cele două Americi sunt considerate un singur continent). Ele apar în cinci culori pe steagul olimpic de culoare albă. Aceste culori: alb (fondul drapelului), roşu, albastru, verde, galben şi negru au fost alese astfel încât fiecare naţiune să aibă cel puţin una din ele reprezentată pe steagul naţional.
Drapelul olimpic a fost adoptat în 1914 dar primele Jocuri la care a fluturat au fost Jocurile de la Antwerp din 1920.
Deviza olimpică oficială este „Citius, Altius, Fortius” (Mai repede, mai sus, mai puternic).
Probabil idealurile lui Coubertin sunt cel mai bine reprezentate de jurământul olimpic: "Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful ci lupta. Esenţial nu e să cucereşti ci să lupţi bine."
Flacăra olimpică este aprinsă la Olympia, Grecia şi purtată până în oraşul gazdă de atleţi; joacă un rol important la ceremonia de deschidere şi arde pe tot parcursul olimpiadei. Torţa olimpică a fost introdusă la Olimpiada din 1936 de la Berlin.
Mascota olimpică, un animal sau o figură umană reprezintă moştenirea culturală a ţării gazdă şi a fost introdusă la Jocurile din 1968 din Mexico. A început să joace un rol important de la JO din 1980 de la Moscova cu debutul ursuleţului Misha.
Franceza şi engleza sunt cele două limbi oficiale ale mişcării olimpice.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics