The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Thursday, April 23, 2009

Ultima apariţie: ROMGAZ - 100 de ani

Pământul, "planeta albastră", al cărui nume are diferite prezentări: Pavimentum, în limba latină, Gaia, în mitologia greacă, Tellus, în mitologia romană şi a cărei vârstă este evaluată la peste 4,5 miliarde de ani, ascunde în straturile sale solide şi în adâncimile mărilor, un imens izvor de resurse care a asigurat perpetuarea vieţii şi progresul societăţii umane.
Printre bogăţiile naturale ale subsolului, gazele naturale se regăsesc în rândul surselor energetice directe sau convertite în diverse forme de energie. Originea lor şi procesele de acumulare în scoarţa terestră sunt strâns legate de transformarea materiei organice lichide sau solide în gaze naturale acumulate în adâncurile scoarţei terestre.
Asociate de regulă cu petrolul, gazele naturale s-au format prin transformări complexe, în urmă cu 15-600 milioane de ani, fiind puse în evidenţă ca resursă energetică la începutul secolului 19. În timp au substituit alte forme şi resurse energetice, ajungând să acopere în zilele noastre 24% din necesarul energetic mondial.
Gazele naturale au fost semnalate în Europa, în perioada anilor 1701-1750, pe teritoriul Poloniei, lângă izvoarele de ape minerale de la Blekota, fiind percepute emanaţii de gaze ce se vedeau ca “nişte limbi de foc slabe”.
În Transilvania, în anul 1909, forările pentru descoperirea zăcămintelor de sodiu şi potasiu, au pus în evidenţă prezenţa gazului natural existent în scoarţa terestră sub forma unor acumulări de înaltă presiune. Cotată, la vremea respectivă, ca a patra sondă din lume, după debitul de gaze, Sonda 2 Sărmăşel (judeţul Mureş), este considerată prima sondă de gaze naturale de pe teritoriul actual al României. După evaluarea avantajelor exploatării unui astfel de zăcământ, Sonda 2 Sărmăşel a fost racordată, în anul 1914, la prima conductă din oţel pentru transportul gazului natural (Sărmăşel - Turda) pentru asigurarea alimentării cu gaze a unor consumatori industriali din oraşul Turda, inclusiv a sistemului de iluminat stradal din acest oraş, care a constituit o premieră europeană. Într-un interval de aproape şapte decenii, (1909-1935 şi 1951-1993), Sonda 2 Sărmăşel a asigurat un volum de 1,4 miliarde m³ (10% din actuala producţie a României).
Considerat Monument al Ştiinţei şi Tehnicii Gazifere, Sonda 2 Sărmăşel se află astăzi în patrimoniul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Mediaş, care valorifică o experienţă de 100 de ani în domeniul gazelor naturale. Având în structura sa 6 sucursale cu sedii în oraşele Mediaş, Târgu Mureş, Ploieşti şi Bratislava, ROMGAZ are în exploatare 3.600 sonde prin care se extrage anual un volum de gaze – echivalent cu 40% din consumul României şi dispune de o capacitate de înmagazinare de peste 2,5 miliarde m³/ciclu în 6 depozite subterane.
Alături de preocuparea de a descoperi noi zăcăminte de gaze naturale şi de a asigura livrarea continuă a acestora, compania pune pe primul plan minimizarea impactului negativ asupra factorilor de mediu. (sursa - Romfilatelia)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics