The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, April 13, 2009

De la șah la "O altă Rusie"

Gari Kimovici Kasparov, născut Weinstein (n. 13 aprilie 1963, oraşul Baku, U.R.S.S., azi Azerbaidjan) este un mare maestru şi fost campion mondial la şah de origine armeană-evreiască.
Kasparov l-a întâlnit pe campionul mondial conaţional, Anatoli Karpov prima oară în 1984, când a terminat nedecis un meci în faţa acestuia. Un an mai târziu, l-a reîntâlnit pe Karpov şi l-a învins, devenind cel mai tânăr campion mondial la şah. Kasparov va comenta mai târziu cele două ocazii, remarcând schimbarea benefică a situaţiei politice în U.R.S.S. (şi, implicit, imaginea acesteia în lume) prin venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov, înaintea meciului din 1985.
A deţinut titlul oficial al Federaţiei Internaţionale a Şahului (F.I.D.E.) până în anul 1993, când a format Asociaţia Profesionistă de Şah, viitoare rivală a F.I.D.E. A continuat să deţină titlul de campion mondial până la înfrângerea sa din 2000, suferită în partida cu Vladimir Kramnik.
Din 1985 până la retragerea sa din 2005, Kasparov a deţinut clasificarea cea mai ridicată din lume în Clasamentul ELO. Kasparov deţine şi alte recorduri mondiale. Cu valoarea coeficientului ELO de 2851 puncte, cu care a fost creditat în iulie 1999 de către Federaţia Internaţională a Şahului, Kasparov este deţinătorul celui mai ridicat scor ELO atins vreodată de un şahist. La retragerea sa din lumea şahului profesionist, Kasparov era pe primul loc cu un punctaj de 2812. Tot ca un vârf al întregii sale cariere, Gari Kasparov este deţinătorul a premiului Oscar la Şah, pe care l-a câştigat de unsprezece ori.
Kasparov şi-a anunţat retragerea din şahul profesionist la 10 martie 2005, după care s-a dedicat politicii şi scrisului. În prezent, Gari Kasparov este şeful opoziţiei politice din Rusia, fiind desemnat candidatul mişcării de opoziţie "O altă Rusie" la alegerile prezidenţiale din martie 2008.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics