The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, April 8, 2009

Timur = "de fier"

8 aprilie 1336 - s-a născut Timur Lenk, întemeietorul imperiului turco–mongol al Timurizilor.
Timur Lenk a fost un cuceritor mongol, întemeietorul unui imperiu cu capitala la Samarkand (astăzi în Uzbekistan) şi al dinastiei timuride, care a durat până în 1506. Statul întemeiat de el era vast, dar a avut existenţă efemeră. Imperiul se întindea din vestul Chinei până la Marea Caspică şi din Pakistan până în Siria. În 1404, expansiunea hoardelor sale spre vest l-au adus în conflict cu Imperiul Otoman, în privinţa dominaţiei Anatoliei. În bătălia de la Ankara, l-a înfrânt şi făcut prizonier pe sultanul Baiazid I (Bayezit Yıldırım, „fulgerul”). Acesta a murit în captivitate. Timur a dispus iniţial ca Baiazid să fie ţinut într-o cuşcă şi arătat fiilor acestuia.
Timur Lenk a murit un an mai târziu, dar înfrângerea lui Baiazid la Ankara a întârziat căderea Constantinopolului (pe care Baiazid îl asediase) şi a aruncat Imperiul Otoman într-o criză de succesiune între fiii lui Baiazid: Mahomed (Mehmet), Soliman (Süleyman) şi Musa. După ani de lupte, în care a intervenit şi voievodul Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân (în sprijinul lui Musa), Mahomed a ieşit învingător, păstrând unitatea imperiului, ce se întindea atunci din Anatolia până la Dunăre.
Timur Lenk a distrus multe oraşe antice persane, adevărate oaze de cultură şi civilizaţie în acea vreme. În 1401, la cucerirea Bagdadului, a masacrat 20.000 de oameni. A invadat şi cucerit Delhi-ul. Descendentul lui Timur, Babur, înfiinţează dinastia Mogulilor în 1526 în India, o dinastie de lungă durată. În afară de multe distrugeri şi suferinţă nu a lăsat prea multe în urma lui.
Numele său, Timur (sau Temür, Temir, Demir în limbile turcice), înseamnă "de fier", "ca fierul". Numelui îi este ataşată porecla lenk, lang şi aksak, cu semnificaţia "şchiopul", "ologul". Versiunea latinizată a numelui este Tamerlan. Timur era şchiop din cauza aderenţelor de la nivelul rotulei genunchiului drept cauzate de o tuberculoză osoasă, diagnostic stabilit în 1941, când cercetători sovietici i-au exhumat cadavrul. Mai avea o pareză la umărul drept, urmare a unei răni produse de o săgeată.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics