The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Thursday, June 18, 2009

194 de ani de la bătălia de la Waterloo

Waterloo (valonă Waterlô) este o comună francofonă din regiunea Valonia din Belgia. Localitatea este celebră datorită Bătăliei de la Waterloo ce a avut loc aici la 18 iunie 1815 şi a opus armatelor lui Napoleon Bonaparte o coaliţie anglo-prusacă, bătălie soldată cu înfrângerea definitivă a lui Napoleon.
Datorită coloniştilor belgieni din SUA, mai există două localităţi cu numele Waterloo: una în Wisconsin, alta în Michigan.
Satul Waterloo s-a separat de Braine-l'Alleud la 18 decembrie 1795, devenind comună separată. La 1 ianuarie 1977 s-a făcut o reîmpărţire teritorială între cele două comune. Din punct de vedere cultural-lingvistic, Braine-l'Alleud a fost întotdeauna de cultură romană, pe când Waterloo de cultură germanică. Din cauza faptului că o vreme îndelungată Waterloo a fost lipit de Braine-l'Alleud, prima s-a francizat. De aceea în ziua de astăzi face parte din Valonia, chiar dacă se află exact la hotarul cu Flandra.
În secolul al XII-lea, schitul de la Forest deţinea moşii la Waterloo, lucru confirmat în 1245 de către papa Inocenţiu al IV-lea. În 1410, ducele Brabantului Antoniu de Burgundia dădea voie ca pe păşunea satului să pască animalele lui: 30 de vaci, 12 cai, 2 iepe şi 25 de porci. Apoi păşunea a fost vândută cu bani grei. Ferma a fost lovită în parte în timpul bătăliei de la 18 iunie 1815, apoi nimicită în 1818.
Călugării ospitalieri au avut şi ei moşii la Waterloo pe Muntele Saint-Jean. Aceştia au zidit clădiri importante, care au servit la îngrijirea răniţilor din timpul bătăliei. Ducele de Wellington şi-a stabilit cartierul general în mijlocul satului, dar bătălia s-a dat pe Muntele Saint-Jean.
Satul a fost agricol. După nişte date din 1819 se pare că pământurile cunoşteau cultura alternativă repartizată pe patru ani. În aceeaşi vreme existau la Waterloo o moară de vânt, două berării şi o distilerie. În 1838 s-a pus pe picioare fabrica de zahăr şi una de produse chimice. În 1896 se aflau încă cinci săpunării, o ţesătorie, trei ateliere de căciulărie, un atelier de tipărire pe pânză, cinci întreprinderi de zidărie.
În 1970, din 17.764 de locuitori ai comunei, 4.217 erau muncitori în industrie.
La Waterloo se află Butte du Lion, cu un momument în vârf, ridicat în cinstea bătăliei din 1815.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics