The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, September 23, 2009

E de 15 ori mai mare decât cea a Pământul

Neptun este a opta şi cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, este cea dea patra planetă măsurată după diametru, şi a treia măsurată după masă. Neptun are masa de 17 ori mai mare decât cea a Pământului şi mult mai masiv decât Uranus ce are masa de 15 ori mai mare decât cea a Pământului. Neptun orbitează soarele de la o distanţă de 30.1 UA ceea ce înseamnă că distanţa este de aproximativ 30 ori mai mare decât orbita Pământ-Soare. Simbolul astronomic al lui Neptun este o variantă modificată a tridentului zeului Neptun.
Planeta Neptun a fost descoperită datorită perturbărilor gravitaţionale din orbita lui Uranus pe data de 23 septembrie 1846 prin calcule matemacie şi mai puţin prin observări astronomice. Luna sa Triton a fost descoperită la scurt timp după descoperirea planetei. Alte 12 luni au fost descoperite în secolul XX. Însă pe data de 25 august 1989 sonda Voyager 2 a fost singura ce a orbitat planeta.
Neptun are o compoziţie asemănătoare cu cea a lui Uranus, fiind similar doar prin compoziţia atmosferică ale giganţilor Jupiter şi Saturn ce conţine hidrogen şi heliu cu urme de hidrocarbon şi posibil nitrogen, planeta având în proporţie şi diferite "gheţuri" precum apă, amoniu, şi metan, astronomii categorizând uneori din aceste motive Uranus şi Neptun ca fiind giganţi de gheaţă. Interiorul planetei ca şi a lui Uranus este compus în principal din gheaţă şi piatră, urmele de metan de pe suprafaţă fiind resăonsabile pentru aspectul albăstriu al planetei.
Spre deosebire de Uranus ce pare a nu avea atmosferă, Neptun are o atmosferă vizibilă, şi fenomene meteorologice. În perioada anului 1989 când Voyager 2 a sosit pe orbita lui Neptun, spre exemplu s-a observat un punct mare întunecat comparabil cu punctul roşu întunecat al lui Jupiter. Aceste urme de fenomene meteorologice sunt defapt unele dintre cele mai puternice vânturi ce pot avea viteze de până la 2100 km/h. De asemenea, deoarece Neptun este departe de Soare, are una dintre cele mai reci atmosfere din Sistemul solar, temperaturile ajungând la -218 °C (55 K), însă în acelaşi timp centrul său are aproximativ 5.000 °C. Neptun precum Jupiter are şi inele, ce s-ar fi putut detecta în timpul anilor '60 însă a fost confirmat în 1989 de către sonda Voyager 2.

1 comment:

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics