The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Tuesday, March 3, 2009

650 de ani de la formarea Ţării Moldovei, o speculaţie politică

Un grup de istorici condamnă şirul de acţiuni iniţiat de autorităţile Republicii Moldova cu ocazia marcării în 2009 a 650 de ani de la constituirea statului moldovenesc.
Aceştia susţin că ele nu-şi au rostul, deoarece cifra este o speculaţie politică, transmite Info-Prim Neo. Subiectul a fost dezbătut miercuri, 25 februarie a.c. în cadrul unei mese rotunde cu tema „650 de ani de la constituirea Ţării Moldovei: realitate şi falsuri".
Preşedintele Asociaţiei Istoricilor din RM, Sergiu Musteaţă, a declarat că „Guvernul RM face o greşeala atunci când speculează pe marginea acestor date şi încearcă să asigure o continuitate între statalitatea Ţării Moldovei ca stat medieval şi statalitatea Republicii Moldova". "Căutarea rădăcinilor istorice în statalitatea medievală nu are o justificare suficientă. RM ca stat contemporan îşi are începuturile la 1991. Nu putem să vorbim despre o statalitate a acesteia cu rădăcini de 650 de ani", a spus Musteaţă.
Întrebat dacă va face o adresare către autorităţi, acesta a spus: "actualmente nu cred că avem cu cine discuta. Toata lumea este în campanie electorală şi ar fi în zadar să batem la uşile care sunt închise pentru noi".
Potrivit profesorului universitar Pavel Parasca, "Moldova există ca ţara înainte de 1359. Atunci s-a obţinut de fapt independenţa Voivodatului Moldovei, şi nu a avut loc întemeierea statului. Şi dacă sărbătorim 650 de ani de la întemeierea statului, aşa cum ni se propune, înseamnă că noi comitem un fals istoric", a spus acesta.
Parasca considera că "evenimentele planificate pentru acest scop au un pronunţat subtext politic - educarea moldovenismului primitiv".
Anul 2009 este consacrat sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc printr-un decret al preşedintelui Vladimir Voronin. Autorităţile intenţionează să marcheze acest eveniment prin restaurări de monumente, conferinţe şi seminare, iar în instituţiile de învăţământ preuniversitar va fi introdus un curs de lecţii cu tematica "Moldova - trecut şi contemporaneitate". Se planifică şi turnarea unui film artistic şi a unor pelicule documentare privind evoluţia istorică a statului moldovenesc. Evenimentul a fost omagiat şi de o serie de emisiuni filatelice.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics