The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Friday, March 27, 2009

Nu văd niciun Dumnezeu aici sus!

Iuri Alexeevici Gagarin (n. 9 martie 1934, Kluşino, RSFS Rusă, URSS - d. 27 martie 1968, Kirjaci, RSFS Rusă, URSS), Erou al Uniunii Sovietice, a fost un cosmonaut sovietic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om în spaţiu şi primul pe orbita Pământului. El a primit numeroase medalii în diferite ţări pentru călătoria sa de pionierat în spaţiul cosmic.
Yuri Gagarin s-a născut în satul Kluşino, aproape de Gjatsk (în prezent în Regiunea Smolensk, Rusia), la 9 martie 1934. În 1968, satul a fost redenumit Gagarin în onoarea sa. Părinţii lui, Alexei Ivanovici Gagarin şi Anna Timofeevna Gagarina, au lucrat la o fermă colectivă. Mamei sale îi plăcea să citească, iar tatăl său era un dulgher iscusit. Iuri a fost cel de-al treilea din cei patru copii, iar sora lui mai în vârsta se ocupa de el în timp ce părinţii lui lucrau. La fel ca milioane de oameni din Uniunea Sovietică, familia lui Gagarin a suferit în timpul ocupaţiei naziste din al Doilea Război Mondial. Ceilalti doi fraţi ai săi mai în vârsta au fost trimişi în Germania ca prizonieri în anul 1943 şi au revenit numai după război.
În timp ce era tânăr, Iuri a devenit interesat despre cosmos şi a început să viseze despre spaţiul pe care îl va cuceri într-o bună zi. Iuri a fost descris de către profesorii din suburbia Moscovei Liuberţî ca inteligent şi muncitor, ocazional chiar excesiv de scrupulos. Profesorul lui de matematică şi ştiinţe a luptat în al doilea război mondial ca pilot al Forţelor Aeriene Sovietice, fiind o persoană care l-a impresionat profund pe tânărul Gagarin.
După ce a început o ucenicie în metalurgie ca turnător, Gagarin a fost ales pentru continuarea studiilor la un liceu tehnic din Saratov. În timp ce studia acolo, el s-a înscris în "AeroClub" şi a învăţat să piloteze aeronave uşoare, hobby care i-a ocupat din ce în ce mai mult timp. În 1955, după terminarea şcolii tehnice, a început formarea ca pilot militar la Şcoala de Piloţi Orenburg. Acolo a întâlnit-o pe Valentina Goriaciova, cu care s-a căsătorit în 1957, după ce a a devenit pilot pe MiG-15. După absolvire, el a fost repartizat la baza aeriană Luostari din Regiunea Murmansk, foarte aproape de graniţa cu Norvegia, unde vremea grea făcea zborul dificil. A fost promovat la gradul de locotenent al Forţelor Aeriene Sovietice, la 5 noiembrie 1957 iar la 6 noiembrie 1959, el a primit gradul de locotenent senior.
În 1960, după o intensă căutare şi un proces de selecţie, Yuri Gagarin a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi pentru Programul Spaţial Sovietic. Alături de ceilalţi cosmonauţi, el a fost supus la o serie de experimente riguroase menite să-i testeze rezistenţa fizică şi psihică. A urmat şi un antrenament intensiv pentru pregătirea zborului ce avea să fie efectuat. Din acei douăzeci selectaţi, eventualele alegeri pentru prima lansare erau Gagarin şi Gherman Titov, datorită performanţelor excelente din timpul antrenamentelor, dar şi datorită capacităţilor lor psihice - deşi la o simulare cu o capsulă mică Vostok amândoi bărbaţii au fost inferiori. Oficialii sovietici au cântărit şi alţi factori în selectarea lui Yuri: înfăţişarea acestuia, capacitatea sa de a manipula atenţia presei, originile sale ruseşti şi chiar numele Gagarin, care era şi el, de asemenea, asociat cu aristocraţia ţaristă.
După versiunea oficială, pe 27 martie 1968, ora 10.31 dimineata, avionul în care se afla Iuri Gagarin şi Sereghin s-a prăbuşit în apropierea satului Novoselovo, la 18 km de oraşul Chirjaci, regiunea Vladimirskoe. Totuşi, există elemente care pun la îndoială atât data şi ora catastrofei cât şi împrejurările ei.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics