The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, October 19, 2009

Emisiunea "TRANSGAZ – 35 de ani"

În urmă cu 35 de ani, prin acordul interguvernamental dintre România şi Ungaria, ţara noastră devenea prima ţară exportatoare de gaze naturale din Europa.
În acest context, continuând seria proiectelor de promovare a instituţiilor reprezentative şi a programelor de valorificare a bogăţiilor naturale ale României, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale "TRANSGAZ - 35 de ani de tranzit internaţional de gaze naturale în România şi Balcani".
Istoria extragerii şi exploatării gazului natural în ţara noastră începe în Transilvania, la Sărmăşel.
Sonda 2 Sărmăşel (judeţul Mureş) este considerată prima sondă de gaze naturale de pe teritoriul actual al României; la momentul descoperirii fiind cotată ca a patra sondă din lume sub aspectul debitului de gaze produs.
La scurt timp după descoperirea gazelor naturale, în urma identificării avantajelor pe care le prezintă acest nou combustibil, în 1913, se înregistrează prima producţie de gaz natural din bazinul Transilvaniei (113.000 mc) la Sărmăşel. Aceasta marchează anul de început al consumului de gaz natural din România.
Gazele erau utilizate în şantier la cazanele de abur. Sonda 2 Sărmăşel a fost racordată, în anul 1914, la prima conductă de oţel pentru transportul gazului natural din Europa (Sărmăşel-Turda), alimentând cu gaze naturale lampadarele stradale din oraşul Turda, constituind o altă premieră europeană.
Creşterea consumului de gaze naturale a dus la depăşirea limitei de utilizare locală, construindu-se astfel conducte cu lungimi mai mari de 100 de km (Botorca-Bucureşti - 295 km), trecându-se de la utilizarea regională a acestora, la utilizarea lor pe scară naţională. Tronsonul de conductă (început în anul 1974), amplasat în Dobrogea, regiune din sud-estul României şi având ca punct de intrare localitatea Isaccea, iar ca punct de ieşire localitatea Negru Vodă, a fost proiectat şi realizat în baza unei Convenţii încheiate între guvernele României şi Bulgariei în anul 1970.
În anul 1989 a fost pusă în funcţiune o nouă conductă de tranzit în lungime de cca. 190 km, având diametrul de 1200 mm, iar în anul 2002, o a treia conductă de tranzit având caracteristicile tehnice similare cu cele ale conductei menţionată anterior.
Prin realizarea acestor noi conducte, capacitatea totală de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul României în direcţia balcanică a crescut la cca. 28 mld. mc/an.
În cei 35 de ani de exploatare (1974-2009) în România, prin cele trei conducte, au fost tranzitate pe direcţia balcanică cca. 334.000 mld. mc gaze naturale.
În evoluţia industriei exploatării şi transportului gazelor naturale din România, 2000 este anul când ia fiinţă S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Mediaş.
În ţara noastră, dezvoltarea tranzitului internaţional de gaze naturale va fi asigurată prin participarea S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. la proiectul Nabucco, traseul conductei urmând a traversa următoarele ţări: Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Austria. Conform acestui proiect vor fi transportate cca. 31 mld.mc/an gaze naturale din Orientul Mijlociu şi zona Mării Caspice spre Europa Centrală şi de Vest.
Activitatea de tranzit internaţional pe teritoriul României oferă societăţii TRANSGAZ posibilitatea dezvoltării unor colaborări fructuoase cu companii gaziere de prestigiu implicate în această activitate.

1 comment:

  1. Vă salut cu respect şi mă înclin în faţa muncii pe care o depuneţi! Blogul dumneavoastră este cultură în sine! Voi reveni cu drag să descopăr fascinanta lume a timbrelor!

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics