The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, September 10, 2007

Condiţia filatelistului

inEDITORIAL
Stultum est queri de adversis, ubi culpa est tua.
În urmă cu câteva zile m-am întâlnit cu un filatelist din Baia Mare. Îl cheamă Alexandru Leonard şi lucrează la un ziar local, Jurnalul de vineri. Tânărul are performanţe de nebănuit. A reuşit să obţină acordul conducerii publicaţiei, unde lucrează, ca periodic să publice o pagină dedicată filateliei. Cele povestite de el m-au şocat. Baia Mare pe vremuri era un nucleu puternic pentru viaţa filatelică românească. Astăzi, situaţia este de plâns. Puţinii filatelişti băimăreni, care au mai rămas printre noi, au şedinţă de schimb în fiecare joi la Clubul Pensionarilor. Am spus şedinţă de schimb, deşi nici nu se poate vorbi de aşa ceva. Întâlnirile sunt în realitate mici tentative de negustorie. Filatelişti în vârstă încearcă să valorifice colecţiile adunate cu ani în urmă. Unii dintre ei sunt disperaţi, dacă nu vând câteva serii nu au banii necesari pentru medicamente sau chiar de mâncare. Este un tablou trist, dar real. La realizarea vreunui exponat sau expoziţii nici nu se poate gândi. Tinerii evită să vină la aceste pseudo şedinţe de schimb. Nu e nimeni care să se ocupe cu cei care peste câţiva ani ar trebui să preia ştafeta filateliei româneşti pe malurile Săsarului. În oraş nu există magazin filatelic, iar revista editată de Federaţia Filatelică Română nu a mai ajuns în mâinile filateliştilor băimăreni de luni întregi. Nici măcar revista-broşură editată de Romfilatelia nu ajunge în Baia Mare. Despre clasoare, ştraifuri şi alte lucruri necesare unui filatelist nici nu se poate vorbi. Singura sursă pentru filateliştii de la piciorele Gutâilui sunt magazinele on line. Dar în acest caz există riscul ca partenerul să nu fie serios şi atunci pierzi banii sau piesele comandate să se piardă sau să ajungă deteriorate.
Peste doi ani, primul planetariu din România, cel din Baia Mare, împlineşte 40 de ani de existenţă. Din discuţiile cu Alexandru Leonard am înţeles că această aniversare se doreşte a fi sărbătorită cu fast, iar cu această ocazie se va organiza şi o expoziţie filatelică tematică. Planetariul deţine şi o importantă colecţie de mărci poştale apărute în perioada 1942-1999, în peste 65 de ţări de pe toate continentele însumând peste 650 de piese filatelice.
Dacă, în scurt timp nu se va schimba situaţia, la acest eveniment nu va participă nici un filatelist băimărean. Ar fi păcat!

4 comments:

  1. "Bejegyezte: Kállai László dátum: 17:09 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek "

    Nu ar fi bine sa vorbim in limba romana.
    am inteles ca acest site trateaza o problema romaneasca
    Astept si textul

    ReplyDelete
  2. Din pacate pentru setarile in limba maghiara nu sunt eu viovat. Am facut tot posibilul sa schimb limba utilizata de server, dar pana in prezen nu am avut succes.
    Cu respect,
    Administratorul

    p.s. daca stie cineva ce e de facut il rog sa ma asiste

    ReplyDelete
  3. Am inteles problemele legate de limba.
    Referitor la articol, cine este de vina ca nu mai este popularizat timbrul in partile indepartate ale tarii?
    Cred Ca si FFR-ul are o mare parte de vina.
    Pentru cei interesati stiu ca exista si posibilitatea abonamentelor.

    ReplyDelete
  4. Stimaţi colegi, popularizarea filateliei o fac, în primul rând, chiar colecţionarii înşişi. Omul pasionat rămâne pasionat indiferent de condiţiile în care încearcă să-şi dezvolte hobby-ul. Este însă drept că la dezvoltarea filateliei concură mai mulţi factori. Nu poate exista o filatelie dezvoltată fără un comerţ filatelic dezvoltat, făcut de profesionişti, aşa este peste tot în lume. Că FFR-ul a făcut sau nu mare lucru, nu ştiu. Dar i-am auzit vorbind de mai multe ori pe şefii de acolo că... nu au cu cine vorbi în teritoriu, că în mai multe judeţe nu mai există nici o asociaţie. Totuşi, FFR-ul este o federaţie de persoane juridice, nu un club alcătuit din persoane individuale. Şi cu revista Filatelia, abonamente nu se fac din câte am înţeles. Dacă vrei să citeşti ceva, atunci cauţi să te... "aprovizionezi" cu ce ai nevoie.

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics