The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, January 19, 2009

Bush predă mâine preşedinţia

Preşedintele în exerciţiu al SUA, George W. Bush, a adresat, săptămâna trecută, joi, un mesaj de rămas bun cetăţenilor americani, reflectând asupra "mândriei" în faţa momentului istoric al alegerii primului preşedinte de culoare, dar şi asupra impactului crizei economice şi al ameninţărilor teroriste.
Bush predă mâine preşedinţia celei mai importante puteri mondiale lui Barack Obama, iar în acea zi "pe treptele Capitoliului va fi un bărbat a cărui istorie reflectă promisiunea permanentă făcută ţării".
"Acesta va fi un moment de speranţă şi mândrie pentru toată ţara noastră", a declarat preşedintele în exerciţiu, în ultimul discurs adresat compatrioţilor săi.
"Mă alătur tuturor cetăţenilor americani pentru a transmite cele mai bune urări preşedintelui ales, Barack Obama, soţiei sale Michelle şi celor două minunate fiice ale acestora", a precizat Bush.
George W. Bush a salutat în repetate rânduri caracterul "istoric" al numirii, pentru prima dată în istorie, a unui cetăţean de culoare în funcţia supremă.
Cu ocazia ultimului mesaj solemn adresat americanilor, Bush a lăudat "vitalitatea democraţiei americane", dar şi tăria de caracter a cetăţenilor americani în momente dificile. El a prezentat de asemenea bilanţul său, deşi administraţia sa a menţionat că nu mai este cazul pentru susţinerea a opt ani de preşedinţie controversată, iar decizia de a judeca rămâne Istoriei".
Bush, care a avut ultima sa apariţie publică semnificativă înainte de marţi, a făcut de asemenea câteva recomandări.
"Am avut parte de obstacole, la fel ca toţi cei care au deţinut înaintea mea această funcţie. Sunt lucruri pe care le-aş aborda diferit dacă aş avea posibilitatea", a explicat el. Bush a reiterat cum atentatele de la 11 septembrie 2001 au schimbat mandatul său.
El a considerat drept "legitimă dezbaterea multora din deciziile" pe care le-a luat în lupta împotriva terorismului. "Nu există însă multe dezbateri despre rezultatele obţinute. Statele Unite au asistat la o perioadă de şapte ani fără alte atentate teroriste pe teritoriul său", a subliniat el.
El a plasat războiul din Irak, una din marile controverse ale preşedinţiei sale, sub semnul acestei lupte împotriva terorismului, nefolosind deloc titulatura contestată de "război mondial împotriva terorismului". Bush a spus că Irakul şi Afganistanul sunt în prezent democraţii.
Bush a evidenţiat ceea ce consideră ca fiind cele mai mari reuşite ale preşedinţiei sale, alături de apărarea ţării: reforma din sistemul educaţional sau măsurile din domeniul asigurărilor de sănătate.
Administraţia sa a luată măsuri "hotărâte" pentru a face faţă uneia dintre cele mai acute recesiuni din ultima perioadă.
"Chiar dacă este o perioadă dificilă, privim asupra orizontului larg ce va apărea. Am încredere în perspectiva pe care o oferă America deoarece cunosc caracterul americanilor", a adăugat el, menţionând că "optimismul" acestui discurs este mult mai sumbru decât cel al predecesorului său, Bill Clinton. (Mediafax)
---
George Walker Bush s-a născut la 6 iulie 1946 în statul Connecticut şi a devenit cel de-al patruzeci şi treilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii în urma unor alegeri mult discutate, desfăşurate la sfârşitul anului 2000. Pe 2 noiembrie 2004 a fost reales pentru a doua oară, învingându-l pe democratul John Kerry, printr-un scor foarte strâns. Al doilea mandat al său se va termina la data de 20 ianuarie 2009. Tatăl său, George H. W. Bush, a fost cel de-al patruzeci şi unu-lea preşedinte al ţării, cu 8 ani înainte.
Înainte de a fi preşedinte
Bush a crescut în Midland şi Houston, Texas. El s-a licenţiat la Universitatea Yale (1968) unde a intrat în contact cu societatea secretă Skull & Bones. Mai târziu a fost pilot de F-102 în Texas Air National Guard. A obţinut un masterat în administrarea întreprinderilor la Harvard Business School în 1975. După ce şi-a terminat studiile, s-a întors în Midland şi a început o carieră în industria energetică.
După ce a obţinut candidatura din partea Partidului Republican, Bush a ieşit câştigător în cele mai strânse alegeri din istoria Statelor Unite, învingându-l pe democratul Albert Gore cu 5 voturi electorale, în nişte alegeri în care a participat mai puţin de jumătate din electorat. Rezultatele scrutinului au fost discutate mai multe săptămâni, până ce la 12 decembrie 2000, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în favoarea lui.
Bush a fost învestit Preşedinte pe 20 ianuarie 2001. La doar opt luni după aceasta, au avut loc atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington, DC, care au cauzat moartea a peste 3.000 de persoane. De atunci, lupta contra terorismului a dominat agenda preşedintelui Bush. Ca răspuns, Statele Unite, împreună cu o parte din aliaţii din cadrul NATO, au invadat Afganistanul şi Irakul (vezi Invazia Irakului din 2003). Totuşi, aceste invazii s-au desfăşurat fără aprobarea Naţiunilor Unite, cauzând opoziţia multor cetăţeni americani şi a oamenilor din toate colţurile lumii.
Preşedintele a propus de asemenea amendarea consituţiei federale a ţării, pentru interzicerea căsătoriilor între presoanele de acelaşi sex, care au fost în schimb aprobate de toate statele în care a fost organizat un referendum, în timpul alegerilor din 2 noiembrie 2004. Datorită tuturor acestor lucruri, în special războiului din Irak şi economiei slăbite americane, popularitatea lui Bush a scăzut puternic în 2004. În prezent, populaţia Statelor Unite are păreri foarte diferite. Aproape jumătate din populaţie, în special în nord şi în marile oraşe, se opune puternic politicii sale. Însă sprijinul apărătorilor săi, situaţi în general în părţile rurale şi meridionale ale ţării a fost suficient pentru păstrarea funcţiei de preşedinte. (după Wikipedia)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics