The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Sunday, January 20, 2008

Felicitările expediate de Misiunea OSCE din Republica Moldova au avut timbre cu efigia lui Voronin

Corespondenţa de sărbători trimisă în străinătate de Misiunea OSCE din Republica Moldova a ajuns la destinaţie având pe plic un timbru cu efigia preşedintelui Vladimir Voronin, emisiune filatelică ce a fost scoasă în urmă cu câţiva ani, relatează corespondentul NewsIn la Chişinău.
"Preşedintele Voronin şi-a pierdut marca. Locuitorii Republicii Moldova au fost nevoiţi să-şi felicite rudele şi apropiaţii cu portretul preşedintelui", titrează site-ul serviciului în rusă al postului de radio Europa Liberă.
Fiecare preşedinte îşi doreşte să devină popular. Dar una din ultimile încercări a preşedintelui Vladimir Voronin de a-şi îmbunătăţi imaginea a ieşit destul de nereuşită. În Republica Moldova, acum câţiva ani a fost emis un timbru poştal cu efigia preşedintelui Voronin pe fundal albastru şi cu inscripţia "Consiliul Europei", având şi corola de stele asemănătoare celei a Uniunii Europene, scrie pe site-ul rus al Europei Libere.
La oficiile poştale există suficiente alternative la timbrul cu efigia preşedintelui atunci când cineva îşi doreşte o imagine mai puţin rigidă pe plicul expediat peste hotare. Factorii poştali dau însă întâietate timbrului prezidenţial atunci când expeditorului îi pasă mai puţin de imaginea de pe timbru. Aşa se face că o bună parte din felicitările expediate peste hotare de Misiunea OSCE în Republica Moldova, condusă de un american, au ajuns la destinatari timbrate cu poza preşedintelui Voronin.
În registrul mărcilor, timbrul este trecut nu cu denumirea "Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin", cum ar dicta logica, ci cu denumirea "Preşedinţia Republicii Moldova la Consiliului Europei", deşi desenul nu conţine informaţii referitoare la acest eveniment politic, petrecut la 15 mai 2003, astfel încât prezenţa unei corole de stele asemănătoare celei a Uniunii Europene poate însemna orice, până şi apartenenţa Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru un destinatar neavizat din Brazilia, de exemplu, care ar primi o scrisoare cu un asemenea timbru poştal.
Obişnuiţi să vadă pe timbre portrete ale unor personalităţi istorice, cum ar fi Ştefan cel Mare şi Dmitrie Cantemir, sau ale ştiinţei şi artei naţionale şi internaţionale, cum ar fi Van Gogh, Mozart, Nicolae Dimo sau Nicolae Costenco, toţi trecuţi de mult în nefiinţă, mulţi oameni se întreabă cum de a fost posibilă apariţia lui Vladimir Voronin pe o marcă poştală moldovenească. Cu atât mai mult cu cât în alte state pe timbrele poştale sunt plasate doar portretele unor lideri marcanţi decedaţi. Conducătorii în viaţă apar pe timbrele poştale doar în statele cu sistem monarhic de guvernare.
Filatelistul de la Moscova Victor Sinegubov susţine că în Rusia un timbru cu imaginea unui politician poate fi tipărit doar după zece ani de la moartea acestuia. "Marca poştală este o pancartă politică, cartea de vizită a unei ţări", spune filatelistul rus. Alte ţări, inclusiv Statele Unite, preferă să scoată timbre cu imaginea preşedinţilor lor. Totul depinde de legislaţia ţării respective.
În Rusia, legea privind publicarea imaginii politicianului pe timbru la zece ani după moarte a fost încălcată o singură dată, în 2002, când a aparut timbrul cu portretul lui Anatoli Sobceak (primul primar democratic ales al Sankt-Petersburgului, considerat mentorul lui Vladimir Putin), la doar doi ani după moartea acestuia. În Cehia însă se publică un timbru cu fiecare preşedinte nou ales.
Valentin Balan, profesor la Universitatea Liberă Independentă din Republica Moldova, spune că timbrele pot fi folosite ca instrumente de propagandă în statele totalitare. Într-un state democratic, cum se proclamă Republica Moldova, o asemenea propagandă nu ar trebui să existe, susţine profesorul universitar.
Publicistul Petru Bogatu califică drept politică de doi bani procedeul de popularizare a portretului liderului comunist prin intermediul timbrelor poştale: "Nu cred că este un calcul politic, pentru că aceste timbre nu sunt doar de uz intern şi sunt expediate chiar şi în Europa Occidentală. Ne face de ruşine preşedintele, pentru că în Occident e de neînchipuit ca imaginile conducătorilor politici să apară pe pereţi, pe garduri, pe timbre… Aceasta nu-i altceva decât o politică de doi lei".
Întreprinderea Poşta Moldovei a refuzat să divulge tirajul mărcii cu poza preşedintelui Voronin.
Postul Europa Liberă-Radio Libertatea, secţiunea pentru Rusia, aminteşte şi de incidentul legat de confiscarea de către poliţia din centrul Chişinăului a bradului instalat la mijlocul lunii decembrie, în ajunul Crăciunului pe stil nou, de către noul primar Dorin Chirtoacă. În opinia preşedintelui Voronin, bradul trebuia să apară în centrul Chişinăului nu mai devreme de 30 decembrie, în ajun de Revelion şi Crăciun pe stil vechi. Mulţi comentatori consideră că incidentul este legat de faptul că Vladimir Voronin este nemulţumit de primarul reformator, iar aceste acţiuni ciudate ale preşedintelui sunt puse în legătură cu scăderea popularităţii sale. După ani de independenţă, ţara este scindată din cauza conflictului transnistrean şi a situaţiei dificile din economie, care fac din Republica Moldova una din cele mai sărace ţări din Europa. (http://newsin.ro/)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics