The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Saturday, January 5, 2008

La pupat laticlave

inEDITORIAL

Bonus iudex damnat improbanda, non odit.


A trecut și anul 2007. A fost un an cu multe evenimente filatelice, cu multe controverse în lumea filateliștilor. Romfilatelia și un grup restrâns de persoane cu un trecut filatelic controversat a reușit să bulverseze viața filatelică românească. Politica editorială a echipei condusă de Cristina Popescu lasă de dorit. Inflația de emisiuni, valoarea nominală excesivă a mărcilor românești din ultimii ani, face ca mulți dintre filateliști cu venituri mai modeste să renunțe la colecționarea timbrelor. Lipsa unei politici editoriale pe termen mediu și lung are ca rezultat o serie de emisiuni care nu au nici o legătură cu filatelia modernă. Multe dintre ele sunt adevărate emisiuni pirat, nefiind în evidența World Numbering System (număr catalog universal).

Calendarul emisiunilor pe anul trecut a reușit să omită o serie de evenimente extrem de importante pe plan istoric, cultural și economic. Dar, cui îi pasă că anul trecut s-au împlinit 50 de ani de la trecerea în neființă al lui Constantin Brâncuși sau George Bacovia. Cine este interesat de anul nașterii lui Mihail Kogălniceanu, Mircea Eliade, John Wayne ori Sir Laurence Olivier. Ați auzit de Nicolae Grigorescu? A fost primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian, devenit un simbol pentru tinerele generaţii de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile spiritualităţii româneşti. Și a murit! În 1907. Apropo, de Răscoala țărănească din 1907 a auzit cineva de la Romfilatelia? La fel a fost uitat Bogdan Petriceicu Haşdeu, enciclopedist, jurist, lingvist, istoric, om politic și scriitorul Iosif Vulcan. Sunt doar câteva exemple. Prin această enumerare nu spun că Romfilatelia trebuia, neaparat, să emită mărci poștale, întreguri poștale sau alte produse filatelice. Dar…

Evident, Brâncuși, Eliade ori Grigorecu sunt mai puțin importante decât primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, liderul PSD, Mircea Geoană ori ex-premierul Adrian Năstase. Un sculptor sau pictor mort nu asigură scaunul de șef pentru membri găștii de la Romfilatelia. Este trist, dar adevărat! Trist pentru filateliști și adevărat pentru Cristina Popescu&Co.

6 comments:

  1. LA MULTI ANI! Tuturor cititorilor acestui Blog.

    ReplyDelete
  2. LA MULTI ANI si la un an mai bun pentru toti.

    ReplyDelete
  3. Dl. Kallai, de ce sunteti partizanul FFR. Va compromiteti printr-o asemnea alianta.

    ReplyDelete
  4. În atenția ultimului Anonim,

    Stimate Domn/Doamnă,

    Nu sunt partizan și nu apăr interesele celor de la Federație. Încerc doar, să fac o serie de constatări. Atât! Iar, de la atât nu mă voi compromite. Vă asigur.

    ReplyDelete
  5. Stimate domnule Kallai,

    admir la dumneavoastra tonul temperat al comentariilor dar zau o astfel de remarca obraznica ca ce facuta de un anonim ( in ale filateliei cu siguranta ) parca merita o replica mai dura - nu neaparat necivilizata. dar se pare ca nu se merita un dialog cu talibanii din slujba celor care au dezonorat o institutie de prestigiu mondial- posta romana si emblema ei - timbrul postal.
    astept si eu sa fiu acuzat de partizanat in favoarea nu stiu cui pentru a expune mai multe pe tema acelor emisiuni nerecunoscute de WNS. din pacate, conducerea postei romane a girat, prin totala lipsa de interes si profesionalism o astfel de activitate profund daunatoare unei tari cu asa o traditie in domeniu, o tara europeana. si nici un factor de raspundere, minister, autoritate de reglementare, etc. nu se sesizeaza. conform unuia care va critica, noi care avem ceva de spus concret si nu doar reprosuri bazate pe prietenii, ar trebuii sa tacem si acceptam sa fim tarati intro astfel de mizerie. sper ca acest lucru sa nu se intample totusi si poate cu o opinie mai puternica sa se reuseasca readucerea timbrului postal romanesc pe locul pe care il merita. atentie, efiro 2008 este aproape. este un moment propice unei astfel de schimbari.

    ReplyDelete
  6. Stimate domnule Kallai
    In editorialul dumneavoastra trebuia sa amintiti si procedura de intocmire a planului editorial pe un an si cine face parte din comisia filatelica care propune si aproba acest plan.
    Sunt de acord cu dumneavoastra ca anul 2007 a fost destul de slab dar cred 2008 va fi si mai slab si asta nu numai datorita Romfilateliei ci si a FFR-ului si conducerii acesteia.

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics