The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, September 1, 2008

Voiajul în lună - primul film science fiction

Pe 1 septembrie 1902, a fost prezentat primul film science fiction. Le voyage dans la lune (Voiajul în lună) constituie cel mai cunoscut film realizat de Georges Méliès, printre altele şi prin faptul că foloseşte metoda trucajului din plin.
Un grup de savanţi efectuează o călătorie în lună la bordul unui "vehicul spaţial" în formă de obuz. Acolo ei întâlnesc o lume fantastică, populată de ciuperci uriaşe şi omuleţi stranii. Aflaţi sub ameninţarea lor, savanţii se reîntorc pe pământ. Povestea este bazată pe acţiune unui roman a lui Jules Verne sau de H. G. Wells.
După ce a terminat filmul, Méliès a intenţionat să-şi vândă producţia oamenilor de bâlci, cei care se ocupau cu prezenatarea filmelor de obicei, teatrelor, cabaretelor. Cerând o sumă de 500 franci pentru o copie, doar câţiva cumpără filmul. După succesul reţetei de casă obţinuţi de aceştia, mulţi revin şi-i cumpără producţia, Méliès tezindu-se un om bogat. Aceasta îl determină să ducă filmul în Statele Unite, ceea ce i-ar fi adus profituri uriaşe. Însă, tehnicienii lui Thomas A. Edison furaseră un negativ făcând copii ale filmului, difuzându-l în toată America la doar câteva săptămâni de la lansare acestuia în Franţa. Méliès abia îşi vinde câteva copii, 5 sau 6 la număr. Méliès, vrea să-l dea în judecată, însă nefiind în vigoare nicio lege privind dreptul de autor şi faptului că Edison îi replică acestuia că foloseşte pelicula lui cu perforaţii, nu ajunge la nici-un rezultat. Poate că de aici începe declinul financiar a lui Méliès.
Soarta face ca în anul 2002 să fie descoperită o copie a acestui film într-un depozit din Franţa. Uimitoare au fost trei lucruri: faptul că filmul s-a păstrat aşa de bine, faptul că e cea mai completă copie existentă astăzi dar mai ales faptul că a fost colorată de mână. Filmul a fost restaurat şi prezentat la Festivalul Filmului Mut Pordonone în anul 2003.
pentru a viziona filmul restaurat click pe butonul play (12 min.)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics