The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, November 4, 2009

Amon este cu desăvârşire viu

4 noiembrie 1922 - exploratorul englez Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankamon, în Egipt.
Tutankhamon, mai corect Tut-ankh-Amon, sau pe numele lui adevărat Tutankhaton Tut-ankh-Aton (n. 1341 î.Hr.-d. 1324 î.Hr.) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1333 î.Hr.-1324 î.Hr., urcând pe tron la nouă ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) şi al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 17-a, numită şi Epoca de aur a faraonilor.
Băiatul faraon s-a născut în anul 1341 î.Hr. în oraşul Aketaton ("Orizontul lui Aton"). La 7 ani a luat-o de soţie pe frumoasa Ankesenamon ("Ea trăieşte pentru Amon"), sora sa vitregă, iar, doi ani mai târziu, fratele său mai mare, Smenkhkare, moare, tronul revenindu-i lui.
Numele oficial Tut-ankh-Amon ("Amon este cu desăvârşire viu") era Nebkheperure ("Ra este stăpânul formelor"), numele Tutankhamon fiind unul foarte personal şi mai puţin important.
Celebritatea postumă a lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat şi nejefuit.
Când a murit, mormântul lui nu era gata încă şi nici masca funerară, astfel Ay a trebuit să găsească repede ceva. Au fost luate avuţiile mormintelor lui Akhenaton şi Nefertiti fiind jefuite mormintele lor. Dacă privim în partea draptă a măştii vom observa înbinarea dintre cele două măşti. Hieroglifele de pe mormânt sunt înlocuite deasemenea cu cele ale lui Nefertiti.
Atunci când Carter şi Carnavon au coborât treptele, Carnavon s-a îngrijorat de o înţepătură de insectă, iar când a tăiat-o cu o lamă, înţepătura s-a infectat, provocându-i o pneumonie, astfel pe 5 aprilie 1923, a decedat. Înainte de asta, canarul lui a fost mâncat de un şarpe (simbolul faraonului), chiar în ziua când mormântul a fost deschis. Apoi, alţi zeci de oameni au murit în anii ce au urmat. Unii cred că a fost de vină blestemul. Foarte multe inscripţii spun despre acest blestem de exemplu: "cel ce va atinge mormântul faraonului, va fi răzbunat de leu, crocodil şi de către hipopotam" sau "Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura liniştea faraonului". Unii cred că moartea lui Carnavon ar avea legatură cu profanarea mormântului. Când l-au deschis, ca să scoată masca de aur, Carter ar fi trebuit să-i profaneze mumia. Mulţi îl acuză pe Carter, deoarece ar fi distrus toate doveziile morţii sale şi ar fi produs acel blestem.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics