The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Tuesday, November 17, 2009

Teiușul de odinioară - un album pentru viitor

Din partea autorului,
Ideea alcătuirii acestui album cu imagini ale Teiuşului de odinioară s-a născut din dorinţa de a restitui cititorilor unele aspecte din trecutul localităţii noastre, ceea ce implică valenţe culturale, spirituale şi afective.
Cunoaşterea realităţilor din istoria unei comunităţi este o preocupare a civilizaţiei moderne, cu implicaţii ştiinţifice şi civice. Aceasta reprezintă un arc peste timp, prin care se întâlnesc trecutul cu prezentul, pentru a putea prefigura mai frumos viitorul.
Albumul doreşte să păstreze vie în amintirea noastră atât imagini ale unui trecut îndepărtat, cât şi imagini dintr-o perioadă mai apropiată. De aceea, am inclus imagini începând din 1860 până în prezent. Există imagini care s-au perindat privirii bunicilor şi părinţilor noştri, dar şi imagini care se regăsesc în preajma noastră, întrucât Teiuşul este o localitate în care se împletesc, la tot pasul, trecutul cu prezentul.
Avem datoria faţă de cei care au trăit înaintea noastră, să facem cunoscute lumii faptele, tradiţiile şi valorile lor culturale. Plecând de la această convingere am adunat în paginile lucrării o seamă de informaţii de natură documentară, care pot constitui pentru cei de azi repere utile.
Lucrarea este structurată în două secţiuni: un scurt istoric al localităţii şi imagini reprezentative pentru trecutul şi prezentul Teiuşului.
Albumul a fost realizat atât pentru cei care s-au născut în Teiuş sau locuiesc aici, cât şi pentru cei care vor trece prin localitate. Cititorii îşi vor putea forma astfel o imagine cuprinzătoare despre localitatea noastră. Pentru ca lucrarea să fie accesibilă şi celor care nu cunosc limba română, ea a fost tradusă în alte cinci limbi.
Doresc să mulţumesc tuturor celor care mi-au oferit sprijinul lor, dar în mod deosebit mamei mele, Aurelia Cristea, soţiei, Anca-Maria Bota, domnului conf. univ. dr. Horia Ciugudean, domnului Daniel Tiutiu şi doamnei Cornelia Bodea.
Aduc de asemenea mulţumiri domnului primar, Dorin Iacob Mateica, firmei Penny Market şi familiei Rodica şi Ioan Vlad din Canada.
Teiuş la 24 iunie 2009
Cristian Florin BOTA

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics