The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Friday, November 13, 2009

Despre Tezaurul filatelic

Poșta Română a prăpădit Tezaurul filatelic

În decembrie 1989, Tezaurul de timbre al României era estimat la 500 de milioane de euro - valoarea de piață actuală. Fabuloasa comoară cuprindea câteva milioane de mărci poștale, eseuri și machete ale timbrelor, scrisori circulate, dar și o serie de piese filatelice unicat, de o valoare practic inestimabilă. Fondul național, provenit din schimbul cu administrațiile poștale membre ale Uniunii Poștale Universale, din fonduri proprii ale Poștei Române, din donații și nu în ultimul rând din confiscări, în perioada comunistă, a fost până pe 8 februarie 1990 în "stăpânirea" Băncii Naționale, când a fost trecut abuziv, prin decret al președintelui CFSN Ion Iliescu, în administrarea Poștei.
În haosul Revoluției, tezaurul a fost jefuit sistematic. În acei ani, casele de licitații din Europa au scos la mezat zeci de piese filatelice românești, rare și chiar unicate, despre existența cărora comunitatea filateliștilor habar nu a avut. Vânzătorii aveau explicații de genul "le-am moștenit și le-am ținut ascunse pe vremea dictaturii".
Abia în acest an, după decenii de jaf, Curtea de Conturi a efectuat un control la Muzeul Național Filatelic din cadrul CN Poșta Română SA. Concluziile sunt cutremurătoare, dar cel mai grav lucru descoperit este că predarea-primirea tezaurului dintre BNR și Poșta Română s-a efectuat numai scriptic, fără descrierea fiecărui timbru, din acest motiv existând mari suspiciuni privind autenticitatea unor mărci poștale. Specialiștii Curții cred că 215 piese filatelice, practic colecția de mărci poștale clasice a României, sunt falsuri. Dar desăvârșirea prăpădului se pregătește prin privatizarea Poștei, când cumpărătorul va avea control total asupra acestui bun național. Singura soluție pentru a mai salva ce se mai poate salva este trecerea fondului în administrarea BNR înaintea vânzării companiei. La cererea noastră privind starea tezaurului, directorul general al Poștei Române, Gabriel Bohâlțeanu, ne-a trimis un răspuns năucitor: datele nu pot fi furnizate presei pentru că nu fac parte din categoria informațiilor de interes public! (continuare în ZIUA)

2 comments:

  1. My Google Translator Toolbar only did the 7 / 10 job on this, yet I can see how serious it is.

    My sympathies to all serious Romanian philatelists.
    __________________

    My Google Translator Toolbar only have a job 7 / 10 on this, but I can see how serious it is.

    My sympathy for all serious philatelists Romanian.

    ReplyDelete
  2. Nu-mi vine sa cred ! Am citit intreg articolul din ZIUA si pur si simplu mi se face rau. Domnule Kallai continuati sapaturile,investigati pana la capat ! Sa nu va fie frica in a-i arata cu degetul in piata publica pe cei care au FURAT ! Dumnezeu sa-i bata !

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics