The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, November 9, 2009

Din lada de zestre - III.

Varietăți de timbre românești

O varietate interesantă și necunoscută încă până în prezent în revista noastră, se găsește între timbrele de 4 lei roșu-portocaliu, emise în anul 1935, (Yvert nr. 491). Aceste timbre au fost tipărite în coli de 100 bucpți. În fiecare coală se găsesc trei tipuri care deosebesc după următoarele caracteristici ale literei "L" din cuvântul LEI aflat sub cifra 4.
Tipul I. În acest tip litare L nu prezintă nici o particularitate, având tălpile și forma întreagă.
Tipul II. La acest tip litera L are bara de sus din stânga aproape complet lipsă. Se găsesc 20 bucăți din acest fel în fiecare coală și formează toată coloana verticală, începând cu nr. 3 și 7.
Tipul III. La aceasta litera L are aspectul din clișeul 3, bara din dreapta de sus a literei și o parte din corpul ei, lipsește complet, prin spargerea clșeului, și ocupă locul nr. 74 al treilea timbru din rândul 7 și apare singură pe coală.
Aceste varietăți se găsesc la toiate coalele primei emisiuni, căci a existat și o a doua emisiune din aceste timbre. A doua emisiune se deosebește de prima, prin faptul că, guma prezintă niște hașuri formate din linii ondulate, în timp ce la prima emisiune guma nu are nici o particularitate.
O altă varietate, tot la timbrul de 4 lei indicat mai sus, prezintă un punct alb rotund ăn partea de sus a literei L. Deoarece nu am găsit decât două exemplare de acest fel izolate, nu am avut posibilitatea să mă conving dacă acest defect de clișeu se repetă. Rog colecționarii, care posedă coale cu varietatea semnalată, sau bucăți izolate, să-mi completeze comunicarea de față.
Arh. A. D.
Articol publicat în Revista Societății Filatelice Române, nr. 1-2 din ianuarie-februarie 1943.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics