The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Sunday, July 6, 2008

Mai sunt 31 de zile până la începerea Jocurilor Olimpice de Vară - Beijing 2008

A XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice se va desfăşura la Beijing, China în perioada 8 august - 24 august 2008 iar ceremonia de deschidere va avea loc la ora 8 p.m. În cultura chineză, numărul 8 este asociat cu prosperitate.
În timpul celei de-a 112-a sesiuni a CIO de la Moscova, la 13 iulie 2001 s-a anunţat că Beijingul a obţinut dreptul de găzduire a celei de-a 29-a ediţii a olimpiadei de vară în detrimentul oraşelor: Toronto, Paris, Istanbul şi Osaka.
La 13 decembrie 2001 a fost înfiinţat Comitetul de Organizare a Olimpiadei din 2008 de la Beijing (BOCOG). La 26 iunie 2005 s-a lansat deviza olimpiadei de la Beijing: „O singură lume, un singur vis" (video) iar la 11 noiembrie 2005 au fost făcute publice mascotele, numite „Fu Wa".
Cu doi ani şi o zi înainte de începerea Olimpiadei, la 7 august 2006 au fost lansate cele 35 de pictograme care reprezintă cele 35 de discipline sportive iar pe 8 august 2006 şi-a făcut debutul postul de radio dedicat jocurilor olimpice. Acesta emite 24 de ore din 24 în nouă limbi: chineză standard, engleză, rusă, franceză, spaniolă, arabă, japoneză, coreeană şi germană şi transmite informaţii despre olimpiadă, despre economia şi cultura Chinei, cursuri de limba engleză etc.
A fost lansată o serie de mărci poştale care constă din 4 timbre cu imagini din baschet, scrimă, iahting şi gimnastică.
În septembrie 2006, China a lansat un satelit de telecomunicaţii pentru a îmbunătăţi facilităţile de comunicaţii înaintea Jocurilor Olimpice.
Mascota Olimpiadei (în chineză 福娃, Fúwá, „copii aducători de fericire şi noroc”) a fost anunţată pe 11 noiembrie 2005 marcând cele 1000 de zile rămase până la deschiderea jocurilor olimpice.
Mascota este formată din 5 figuri: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying şi Nini, care, potrivit filosofiei antice chinezeşti, simbolizează cele 5 elemente primordiale ce alcătuiesc universul.
Fiecare din cele cinci figuri reprezintă de asemenea câte o culoare olimpică.
* Bèibei (贝贝): mascota albastră sub formă de peşte. Reprezintă sporturile acvatice.
* Jīngjing (晶晶): mascota neagră sub formă de Panda. Reprezintă sporturile de luptă.
* Huānhuan (欢欢): mascota roşie sub formă de flacără olimpică. Reprezintă sporturile cu mingea.
* Yíngying (迎迎): mascota galbenă sub formă de antilopă tibetană. Reprezintă atletismul.
* Nīni (妮妮): mascota verde sub formă de rândunică. Reprezintă gimnastica.
Dacă cele cinci silabe ale numelor mascotelor sunt rostite consecutiv se obţine "北京欢迎你 Běijīng huānyíng nǐ" ceea ce s-ar traduce prin "Beijingul vă primeşte cu drag".
Pe 26 aprilie 2007 a fost anunţat traseul flăcării olimpice care se va întinde pe 137.000 de kilometri, pe o durată de 130 de zile. Traseul a început pe data de 24 martie 2008 şi a pornit din Olympia, Grecia, de la templul Herei, când flacăra olimpică a fost aprinsă de la soare cu ajutorul unei oglinzi parabolice. De acolo, a traversat Grecia şi a ajuns la Beijing la 31 martie. Din Beijing, torţa va urmat un traseu care va parcurge cinci continente urmând să trecă şi prin cel mai înalt punct al Terrei, vârful Everest (8.848 metri). Nepalul a declarat că va închide accesul pe Everest în momentul trecerii flăcării olimpice (primele 10 zile ale lunii mai), la solicitarea Chinei.
Proiectul traseului includea şi trecerea prin Taipei, capitala insulei Taiwan, considerată de regimul comunist chinez drept o provincie a Chinei totuşi, guvernul din Taiwan a renunţat să mai găzduiască orice festivitate legată de acest eveniment. La 7 aprilie, când torţa olimpică a ajuns la Paris, oficialităţile au decis să stingă torţa din cauza protestelor demonstranţilor protibetani împotriva Chinei,[6] după ce cu trei zile înainte, la Londra, s-a încercat stingerea flăcării olimpice.
Torţa olimpică este confecţionată dintr-un aliaj de aluminiu şi magneziu cu greutatea de aproximativ 1 Kg, are culoarea argintie iar cu roşu este imprimat motivul „Flacăra promisiunii” (祥云). Este proiectată astfel încât să rămână aprinsă la o forţă a vântului de 65 km/h şi la ploi de 50 ml/h. Torţa este umplută cu gaz propan care alimentează flacăra timp de 15 minute.
Pentru programul Jocurilor Olimpice de Vară - Beijing 2008 click aici.
Sportivii români s-au calificat la următoarele sporturi: atletism, gimnastică, nataţie, tir, tir cu arcul, canotaj, caiac-canoe, tenis de masă. Comitetul Olimpic Român a anunţat că sportivii români medaliaţi cu aur vor primi 100.000 de euro.
(sursă: Wikipedia.org)
Mai mult material filatelic cu tematica Beijing 2008 găsiţi pe delcampe.com şi ebay.com.

O parte din mărci poştale şi produse filatelice emise posşta chineză şi de o serie de asministraţii poştale din întrega lume

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics