
Vlad Țepeș alias Dracula
Se presupune că este vorba despre Vlad Ţepeş, fiul lui Vlad Dracul. El obişnuia însă să se semneze cu numele tatălui său, „Dracula”, fapt dovedit de o primă însemnare documentară de la Bucureşti, datată 20 septembrie 1459, şi de portretul datorat lui Odhsenbach Stambuch.
Termenul de Dracula este derivat din românescul - Drăculea - fiul lui Dracul, tatăl său având acest titlu datorită decoraţiei, primită de la regele Ungariei, care înfăţişa un dragon.

Tot Bram Stoker a avut ideia să asociaze acestei legende europene un animal sud-american: liliacul hematofag zis Vampir (Desmodus rotundus).
Dracula în presa străină şi ecranizări
Dacă nu ar fi scris Bram Stoker romanul „Dracula” în 1898, cu siguranţă Vlad Ţepeş ar fi rămas necunoscut pentru cei din afara României. Deşi romanul se îndepărtează de realitate, descriindu-l pe Vlad Ţepeş ca un personaj mitologic - vampir, el este cauza notorietăţii de care se bucură şi în prezent domnitorul român.
Prima ecranizare a romanului a fost făcută în Germania în 1922, filmul numindu-se „Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens” (Nosferatu. O simfonie a ororilor), avându-l în distribuţie pe actorul Max Schreck. Numele contelui Dracula este schimbat aici în contele Orlok, din cauză că regizorul filmului, F.W. Murnau nu putuse obţine la acea vreme acordul autorului pentru ecranizare.
Ecranizarea propriu-zisă a romanului (cu numele eroului neschimbat) se filmează în 1931 - horror-ul clasic „Dracula”, avându-l în rolul principal pe actorul de origine maghiară Béla Lugosi.
Ultima ecranizare - şi cea mai fidelă, şi cea mai cunoscută - este filmată în 1992. Filmul - „Bram Stoker's Dracula” este regizat de Francis Ford Coppola şi are în distribuţie actori consacraţi de la Hollywood, începând cu Gary Oldman - contele Dracula, alături de Anthony Hopkins - Dr. Van Helsing, Winona Ryder, Keanu Reeves şi Cary Elwes. (sursă: Wikipedia - Enciclopedia liberă)
Alte mărci poștale „Dracula
No comments:
Post a Comment