The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Monday, June 23, 2008

Presa despre EFIRO 2008 (2)

Mecca filateliştilor

de Vlad Odobescu


Colecţionarii sunt în sărbătoare: la Romexpo s-a deschis Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008, care aduce la Bucureşti adevărate rarităţi.

Timbrele de la Romexpo nu ar avea loc poate nici pe scrisorile trimise în câţiva ani. Dar niciun colecţionar n-ar îndrăzni măcar să se gândească la asta: împătimiţii cercetează cu ochi mari fiecare stand al dealerilor veniţi la Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO, iar fiecare zi - până pe 27 iunie - e una de mare sărbătoare. În total, sunt prezenţi peste 650 de colecţionari şi se găsesc timbre din 74 de ţări. Sunt marcaţi astfel 150 de ani de la emiterea primelor mărci poştale româneşti, faimoasele „Cap de bour“.

Doi pasionaţi, tată şi fiu, dădeau ocol ieri unor panouri imense, pe care erau expuse scrisori vechi. Copilul îşi testa cunoştinţele în domeniu, remarcând faptul că unul dintre timbre are o culoare anormală. Este repede pus la punct de părinte: „Asta le face şi mai valoroase!“.

Medalie pentru Casa Regală

Punctul de maximă atracţie al evenimentului de la Romexpo este „Curtea de Onoare“. Grupurile făceau ieri coadă la intrare în zona special amenajată, în care sunt expuse câteva rarităţi filatelice: matriţele originale ale primelor timbre autohtone, primul timbru din lume „Penny Black“, mărci din colecţia Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi celebra colecţie braziliană de mărci poştale „Ochi de Bour“, precum şi cel mai scump ziar din lume - „Zimbrulu şi Vulturulu“ - pe care sunt francate opt timbre „Cap de Bour“.

Tot aici se află expusă - în condiţii speciale - o scrisoare găsită între ruinele oraşului nipon Hiroshima, ce păstrează urme de radiaţii. Principele Radu al României a primit, la deschiderea EFIRO 2008, Medalia de Onoare a evenimentului, în semn de recunoştinţă faţă de susţinerea arătată de familia regală pentru patrimoniul filatelic românesc. Totodată, a fost lansată o marcă poştală EFIRO 2008. Expoziţia poate fi vizitată astăzi şi mâine, între orele 10.00 şi 20.00, şi în zilele lucrătoare, între 10.00 şi 18.00, iar accesul este liber.

PASIUNE - „Nu are nimic de-a face cu adunatul de capace“

Lumea filateliştilor este împărţită între cei interesaţi de partea comercială şi cei pentru care timbrele reprezintă pasiune pură, spune domnul Eronim, unul dintre colecţionarii care nu se pot dezlipi de standuri. Face cu siguranţă parte din cea de-a doua categorie: de 40 de ani, adună timbru după timbru. Are acasă în jur de 100 de cataloage.

„Am fost crescut de o şcoală filatelică din Sibiu, în spiritul austro-ungar şi am fost format de copil pentru a mă bucura de acest hobby. Nu are nimic de-a face cu adunatul de capace, aici este vorba despre un act cultural“. Îl interesează în special mărcile poştale româneşti de la începutul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, dar şi emisiunile englezeşti, care poartă efigia suveranului în loc de numele ţării, în semn de respect din partea lumii filateliei. Are de gând ca, în următoarele zile, să încerce să vadă cât mai mult din expoziţie, pentru că sunt aici lucruri pe care poate îţi este dat să le vezi doar o dată în viaţă.

ISTORIE. O scrisoare descoperită între ruinele unei bănci, după explozia bombei nucleare de la Hiroshima. Păstrează încă urme de radiaţii. În prezent, aparţine Federaţiei Filateliştilor Germani


EFIRO 2008, prima expoziţie filatelică mondială din România

(galerie foto)

Foto: Lucian Muntean

Primele timbre poştale româneşti „Cap de Bour“, „Penny Black“ - primul timbru poştal din lume, timbre din colecţia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, celebra colecţie braziliană de mărci poştale „Ochi de Bour“ sau cărţi poştale de propagandă ilustrate cu fotografii cu Hitler. Acestea sunt doar câteva atracţiile primei expoziţii filatelice mondiale din România, EFIRO 2008, care s-a deschis astăzi la Complexul Expoziţional Romexpo.

Prin acest eveniment, România celebrează 150 de ani de la emiterea primului timbru românesc, celebrul „Cap de Bour“, tipărit la 15 iulie 1858 şi a intrat în circulaţie la 22 iulie 1858 la biroul poştal din Iaşi.

Pe parcursul a şapte zile, pasionaţii de filatelie pot vedea piese valoroase, aparţinând unui număr de peste 650 de colecţionari din 74 de ţări.

Intrarea este liberă pe întreaga durată a evenimentului.






No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics