The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Sunday, June 8, 2008

Un nou record la casa de licitații The Siegel Auction Galleries

La licitația organizată de casa de licitații The Siegel Auction Galleries în zilele de 5 și 6 iunie a.c. un cumpărător care nu și-a dezvăluit numele a plătit 2.185.000 de dolari pentru celebra piesă – un ștraif vertical - compusă din trei mărci din prima emisiune a Braziliei – „Ochi de Bou”. Ștraiful, considerat unic în lume, este compus din două mărci de 30 de reis și una de 60 de reis. Piese mai este cunoscută printre filateliști și sub denumirea de Xiphopagus Triplet (Tripleții siamezi).
Primele mărci poștale braziliene – Ochi de bou (Bull´s Eye – în engleză, Œil de Bœuf – în franceză, Ochsenaugen von Brasilien – în germană și Olho-de-boi în portugheză) au fost puse în circulație în august 1943 și este cea de a treia emisiune de mărci poștale adezive din lume. Denumirea de „Ochi de bou” a primit datorită desenului oval care seamănă, destul de vag, cu un ochi de bou.
„Tripleții siamezi” a fost semnalat pentru prima dată în 1897, când a apărut un articol, sub semnătura lui Thadeu Rahgel Pestana, în revista Jornal Philatelico, care relata despre „O eroare braziliană necunoscută”. Peste trei ani în publicația Philatelista Paulistano s-a consemnat că un „triplet rar și interesant din 1943” a fost vândut de Felizardo Teixiera de Figueiredo contra sumei de 2.000.000 de reis. Cumpărătorul a fost fiul baronului de Itacurussa, José de Mesquita Martins. Acesta din urmă i-a donat raritatea colecției călugărilor din Castelo, care ulterior au vândut-o comercianutului filatelic francez Theo Lemaire. Francezul a expus în două rânduri, la Paris în 1907 și la Expoziția din Buenos Aires în 1911. Următorul prorietar al „Tripleților siamezi” a fost Charles Lathrop Pack. („Tripleții siamezi” mai este cunoscută și sub numele de „Pack Trip”, după numele colecționarului care a deținut cel mai mult timp.) În colecția acestuia a rămas până când moștenitorii au valorificat în 1944 prin casa de licitații Harmer, Rooke&Co. Piesa a fost achiziționată de comerciantul american Yohannessiantz Souren, contra sumei de 6,250 dolari. În 1954 a apărut într-un articol despre timbre rare în magazinul Life unde a fost evaluat la 15 mii de dolari. În deceniile următoare „Tripleții siamezi” a avut mai mulți proprietari. Între 1956-1958 a făcut parte din colecția celebrului filatelist dr. J. A. Almeida Dias, fiind expusă în Sicilia, Barcelona și Londra. În 1969, la o licitație Stanley Gibbons, a fost vândută cu 8.700 de lire sterline. În 1976 a fost expusă iar, în cadrul expoziției Interphil la secțiunea Aristocrats of Philately. Peste un deceniu la o licitație The Siegel Auction Galleries piesa a fost vândută cu 250.000 de dolari plus zece procente drept comision. Noul proprietar a expus-o pe „Tripleții siamezi” la Philexfrance în cadrul colecției „Imperiul Braziliei – 1843-1866” unde a câștigat International Grand Prix, iar în 1991 la Philanippon a primit Grand Prix d’Honneur. Prin 1993 a fost vândut în cadrul unor tranzacții private după care a a juns la Casa de licitații David Feldman din Geneva. A fost evaluată la peste un million de franci elvețieni. Ultima oară a fost expusă la Anphilex în 1996.

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics