The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, November 5, 2008

Romfilatelia a fost creată să fie cumpărată de "caritasul filatelic" Afinsa

La începutul anului a apărut pe toate agenţiile de presă o ştire conform căreia "mai multe zeci de mii de persoane afectate de scandalul de escrocherie cu timbre rare care a izbucnit în mai 2006 în Spania au manifestat la Madrid, cerând «o soluţie definitivă» pentru cei 370.000 de depunători victime ale acestei afaceri. Circa 50.000 de persoane potrivit poliţiei, peste 100.000 potrivit organizatorilor, au defilat la Madrid, cerând mai ales demisia şefului guvernului Jose Luis Rodriguez Zapatero. Aproximativ 350.000 de depunători au fost afectaţi de această afacere cu timbre în Spania şi cel puţin 20.000 în Portugalia. Societăţile Afinsa şi Forum Filatelico vindea ca investiţii timbre supraevaluate particularilor, promiţând venituri ridicate realizate din afacere. Escrocheria funcţiona potrivit sistemului «vânzări piramidale»: dividendele plătite de cele două intreprinderi nu proveneau din vânzarea timbrelor, aşa cum a fost anunţat, ci din banii plătiţi de noii investitori. Gaura în trezoreria societăţii Forum Filatelico a fost evaluată la 3,4 miliarde de euro. Depunătorii afectaţi au acuzat în această afacere responsabilitatea statului spaniol ca urmare a neglijenţei mai multor administraţii." Ştirea de mai sus a fost transmisă de Agenţia de Presă Rompres în data de 17 februarie a. c.
Scandalul Afinsa are o legătură strânsă cu "afacerea Romfilatelia". Artizanii priamidei filatelice din ţările iberice au încercat, împreună cu politicieni şi filatelişti români, să pună mâna pe Romfilatelia şi implicit pe dreptul exclusiv de a emite, distribui şi comercializa mărci poştale în România (vezi Hotărârea nr. 42/22.01.2004, art. 4, conform căreia Romfilatelia are ca obiect principal de activitate emiterea, punerea şi retragerea din circulaţie de timbre şi efecte poştale având dreptul exclusiv de a emite, de a pune şi de a retrage din circulaţie timbre şi efecte poştale, precum de a distribui şi comercializa timbre poştale). Acest fapt este de notorietate în cercurile filateliştilor din Capitală, dar reiese şi din rechizitoriul întocmit de magistraţii spanioli şi portughezi. Afacerea a fost gândită şi pusă pe roţi de o serie de politicieni şi filatelişti din România împreună cu artizanii piramidei, fondatorii Afinsei (Afinsa Bienes Tangibles, S.A.), Albertino de Figueiredo şi fiul acestuia Carlos de Figueiredo Escribá. Planul grupării Afinsa a fost următoarea: în prima etapă crearea societăţii comerciale Romfilatelia. Acest stadiu a fost realizat prin emiterea Hotărârii nr. 42 din 22 ianuarie 2004 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale "Romfilatelia" S.A., ca filială a Companiei Naţionale "Poşta Română" S.A. A urmat "înzestrarea" Romfilateliei, care a pornit la drum cu un capitalul social iniţial de 30.047.000.000 lei, corespunzător unui număr de 300.470 de acţiuni, precum şi imobilul situat în Bucureşti, str. Fabrica de Chibrituri nr. 28, sectorul 5 - clădirea nouă, terenul aferent şi spaţiile comerciale filatelice. Pe lângă aceste valori şi bunuri Romfilatelia a primit cadou şi mărcile poştale aflate în stoc la momentul respectiv.
Imediat după alegerile din 2004 Compania Naţională "Poşta Română" S.A. urma să fie privatizată. Aşa a planificat Guvernul Năstase. Din această acţiune urma să facă parte şi Romfilatelia, iar "investitorii" erau doi politicieni şi doi filatelişti de marcă care, folosindu-se de banii strânşi de cei de la Afinsa de la creduli, urma să cumpere pachetul majoritar de acţiuni. Dintre acţionari trebuia să facă parte şi un membru al familiei de Figueiredo. Planul a fost dat peste cap, pe de o parte de rezultatele alegerilor din 2004, pe de altă parte de scandalul izbucnit în Spania şi Portugalia care s-a soldat cu arestarea membrilor familiei de Figueiredo împreună cu alte cinci persoane.
Caritasul Afinsa la TVE 1 (în spaniolă) ---- Păgubiţii Afinsa 29.09.2007 ---- de Figueiredo neagă tot (în spaniolă)

3 comments:

  1. Cine sunt cei doi filatelişti "de marcă" amintiţi, care ar fi urmat să beneficieze de privatizarea Romfilatelia? Există cineva care are documente în acest sens (ori există martori care să confirme). Treaba devine chiar interesantă. Cei din Spania (de la Afinsa) au emis vreun document prin care să-şi arate intenţia de a participa la această privatizare? Dacă da, asupra cui se găseşte? Poate fi făcut public? Cine ar fi cei doi politicieni care ar fi fost printre beneficiari? Are vreo legătură extrema nervozitate a distinsei d-ne Popescu, manifestate imediat după alegeri, cu toată tărăşenia aceasta?
    Domnule Kállai, sunt o multitudine de întrebări. Aveţi ceva informaţii suplimentare faţă de materialul publicat, pe care să le puteţi face cunoscute?

    ReplyDelete
  2. Pentru Anonim de la 16:46
    Stimabile, mai citeste si dumneata printre randuri si vei afla cine sunt politicienii si filatelistii implicati in aceasta afacere.

    ReplyDelete
  3. Bine stimabile, dar treaba e să apară şi dovezile că aşa s-a vrut, nu numai chestii de-astea... Ăsta-i doar praf aruncat în ochi, ca să se mai facă comentarii pe blog. Dacă este adevărat, atunci să apară documentele, măcar să ştim un lucru. Iar zic ăştia că ne dau în judecată, că le-am stricat imaginea...

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics