Mai jos găsiți mesajul lui Leonard Pașcanu trimis organizatorilor cu ocazia vernisajului Expoziției Filatelice Naționale - 90 de ani de la Unirea Transilvaniei de la Cluj.
Anul 2008 ne oferă prilejul să aniversăm un important eveniment din istoria ROMÂNIEI și anume 90 de ani de la Unirea Transilvaniei. Acest moment istoric a devenit prin strădania filateliștilor clujeni și titlul Expoziției Filatelice Naționale pe care o vernisăm astăzi. Dorința de UNIRE a tuturor românilor a animat de-a lungul vremurilor lupta acestui brav popor așezat de Dumnezeu la răscrucea drumurilor dintre orient și occident. Anul 1918 va rămâne de-a pururi simbolul existenței noastre naționale, iar peste 10 ani cei care vor fi martori vor avea ocazia să sărbătorească Centenarul Unirii Transilvaniei cu patria mama ROMÂNIA.
Legătura directă a filateliștilor români cu aspirațiile naționale din Transilvania încep înca din anul 1912, când la 1 aprilie Dimitrie C. Butculescu – Președintele fondator al Societății Filatelice Române, marele nostru patriot pe care Regele Carol I îl caracteriza cu elogioasele cuvinte: „Românul cel mai popular, apostol al patriotismului” organiza pe străzile Bucureștiului o manifestare populară în sprijinul gestului eroic al celor 16 studenți de la Seminarul Teologic de Stat din Oradia Mare, care nu au ezitat niciun moment să-și sacrifice viitorul pentru a-și păstra demnitatea națională pentru apărarea celui mai scump tezaur național, a dulcei și armonioasei noastre limbi strămoșești.
Astăzi filateliștii din România aniversează prin metode specifice acest eveniment istoric datorita eforturilor organizatorice ale filateliștilor clujeni, care merită respectul nostru al tuturor. Numai cei care nu au organizat niciodată o Expoziție Filatelică Națională pot crede că acest eveniment este la îndemâna oricui. Cu toată perioada dificilă, de permanență tranziție, Federația Filatelică Română se poate mândri cu câteva filiale fanion, în cazul de față Asociația Filateliștilor din județul Cluj, care prin activitatea lor mențin filatelia românească în stare de funcționare la un nivel acceptabil. Am rămas din diferite cauze foarte puțini cei care prin pasiunea lor duc steagul filateliei românești mai departe. Trebuie să fim mândri ca noi toți suntem generația Expoziției Filatelice Mondiale EFIRO 2008. Orgoliile personale reflectate la Cluj din partea unor filateliști din București nu sunt benefice nici pentru filateliștii clujeni, nici pentru cei care le-au generat, nici pentru mișcarea filatelică din România. Am rămas foarte puțini și este loc sub soare pentru toți cei pasionați cu adevărat de acest minunat hobby. Să lăsăm gâlceava la o parte și să ne întorcem la filatelie.
Filateliștii români vor trebui să organizeze în anul 2010 o expoziție filatelică specializată la nivel european pentru a-și menține respectul și nivelul atins la EFIRO 2008. Această expoziție va fi poate la Cluj, la București, la Brașov sau în alt oraș, unde Federația Filatelică Română are filiale puternice. Vom hotări împreună acest viitor. Sunt convins că expoziția filatelică națională 90 de ani de la Unirea Transilvaniei, desfășurată sub patronajul Federației Filatelice Române va fi o reușită.
Salut cu prietenie pe toți filateliștii prezenți la deschiderea expoziției și mulțumesc, în numele Comitetului Director al Federației Filatelice Române, Asociației Filateliștilor din județul Cluj pentru deosebitul efort organizatoric care ne oferă astăzi posibilitatea expunerii unor valoroase colecții filatelice din întreaga țară.
Urez succes deplin expozanților și multă competență și seriozitate juriului expoziției, de care depinde o apreciere cât mai obiectivă a muncii celor care își prezintă astăzi cu speranță colecțiile.
În încheiere aduc mulțumirile mele tuturor sponsorilor care prin generozitatea susținerii acestui act de cultură istorică au făcut posibilă vernisarea Expoziției Filatelice Naționale - 90 de ani de la Unirea Transilvaniei.
Leonard Pașcanu
Președinte
Președinte
București 26.11.2008
No comments:
Post a Comment