The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Saturday, November 29, 2008

Cartofilie - Euromax Bacău 600

O străveche urbe cu rădăcini adânc înfipte în istoria acestor locuri moldave, ale cărei începuturi se pierd în negurile vremii, mergând până la îndepărtata epocă neolitică, Bacăul a fost și este reconuscut drept centru de istorie contemporană și de civilizație urbană autentică - spunea primarul Bacăului, Romeo Stavarache la vernisajul expoziției filatelice naționale cu participare internațională EXPOMAX BACĂU 600.
Pare nefiresc să revin asupra unui eveniment ce a avut loc la începutul lunii octombrie, "în perioada de campanie pentru alegerile FFR și atenția majorității filateliștilor s-a orientat asupra alegerilor", dar abia în aceste zile am intrat în posesia unui set de căți poștale ilustrate emise cu ocazia evenimentului filatelic din Bacău. Materialul care vrea să vă prezint este cartofilie pură, totuși, sunt atât de frumoase încât am decis să le fac publice pe Jurnal on line pentru filateliști.
Foto și grafică: cojan; editor: Arena Mall; tipar: europrint

Update - 29.11.2008 ora 23:20

În urmă cu câteva minute am primit următorul mesaj: Să dăm Cezarului ce e a Cezarului: prezentați și o imagine verso a ilustratelor. Dacă tot ați precizat autorii completați că ilustratele vechi reproduse fac parte din colecția ing. Mihai Ceucă.
Omisiunea nu a fost una premeditată, mai ales că piesele prezentate mai sus mi-au parvenit prin amabilitatea domnului Ceucă. Mai jos vă prezint și verso, în stânga pentru ilutratele moderne, iar în dreapta pentru cele vechi, pe care întradevăr apare și mențiunea C.P. - Colecția Ceucă.

3 comments:

  1. Sã dãm Cezarului ce e a Cezarului: prezentati si o imagine verso a ilustratelor. Dacã tot ati precizat autorii completati ca ilustratele vechi reproduse fac parte din colectia ing. Mihai Ceucã.

    ReplyDelete
  2. Dictonul "A da cezarului ceea ce este al cezarului" nu se potriveste deloc aici! Care este meritul Dlui Ceuca in problema existentei acestor carti postale vechi (reproduse pe suport nou cu mijloace moderne si fara nici un efort creativ)? Respectivele carti postale vechi au trecut prin multe colectii si vor mai trece si prin altele dupa trecerea Dlui Ceuca pentru ca aceasta este soarta colectiilor, sa ne supravietuiasca, atat cat pot si ele pentru ca sunt hartie cu viata limitata. "Moda" aceasta aparuta la noi in ideea de "a-si face chip cioplit in filatelia romaneasca intru relativa nemurire" a lansat-o Leonard Pascanu, cand a inceput in urma cu vreo 8-9 ani sa reproduca diverse piese din colectia sa eclectica pe intreguri postale romanesti in vremea bunelor sale relatii cu Romfilatelia si conducerea acesteia. Acum Pascanu a produs epigoni in domeniu, iar moda de a iesi cu prajina inainte ca musca la arat va mai gasi si alti dornici la nemurire fara a avea merite speciale in chestiune, pentru ca singurul merit adevarat este cel al editorilor respectivelor carti postale centenare, acum piese de colectie care au infruntat vremurile. Inainte de 1990 astfel de vanitosi isi stampilau piesele pe verso cu texte de genul " Din colectia Ion Popescu" iar acum, mai modern, utilizeaza reproducerea lor cu mijloace IT, punandu-si numele la rubrica "Din colectia..." (fara a respecta regulile de copyright, daca vreti sa fim corecti, pentru ca s-ar putea sa apara niscai urmasi ai editorilor care sa emita pretentii in baza legii). In lumea europeana civilizata nu se permite ridicarea poalelor pe astfel de tiparituri asa cum s-a inceput la noi. Inteleg acum de ce marii anonimi cheltuiesc gramezi de bani pentru a-si face locuri de veci cat mai faraonice inca din timpul vietii lor searbede. Dar totul nu este decat vanitate ieftina si desertaciune! Mai multa modestie, domnilor, macar asa formal si de fatada, chiar daca modestia nu va caracterizeaza deloc, dar absolut deloc!

    ReplyDelete
  3. E o boala mai veche a tematicienilor si maximafilistilor: isi fabrica piese singuri, ca sa aiba ce colectiona! (si, bineinteles, ce vinde - aici nu e vorba de dl. Ceuca - sunt foarte bine cunoscute cazurile de la Oradea, Cluj, cele din Bucuresti - piesele cu tematica muzica - exemple sunt nenumarate). Umbla vorba chiar ca prin unele exponate de maximafilie recent premiate la EFIRO ar fi gazduite o serie de facaturi ordinare - de exemplu piese la care suportul este mai nou decat datele din stampile, deh..., multi vad, putini cunosc, dar ne dam "medaliati", c-asa e bine... Mare e nerushinarea unora!

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics