The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Sunday, February 1, 2009

In memoriam Ludovic Dengel

Mici recuperări

Domnul Gheorghe Stroescu din Sibiu, (cel care ne–a oferit fotografia cu generalul Berthelor la Sibiu), revine acum cu un „remember” asupra unui om care a avut soarta tuturor oamenilor care fac ceva dezinteresat: uitarea. Facem aici recuperarea necesară.

Un mare colecţionar sibian: Ludovic Dengel (1902-1984)

La 27 ianuarie 2009 s-au împlinit 25 de ani de la decesul renumitului filatelist sibian Ludovic Dengel. S-a născut la 1 ianuarie 1902, în Sibiu şi având o constituţie fizică mai plăpândă, a devenit filatelist de timpuriu - de pe la 15 ani. Fără familie, Ludovic Dengel şi-a dedicat întreaga energie şi tot timpul său liber colecţionării şi studierii timbrelor şi documentelor poştale, specializându-se în studiul mărcilor clasice româneşti, maghiare şi austriece, publicând numeroase articole în presa de specialitate românească şi străină.
Un alt domeniu de care s-a ocupat Ludovic Dengel a fost acela al poştelor locale, despre care a scris o broşură tipărită la Sibiu, în 1947, aducând astfel o importantă contribuţie filateliei prin studiile şi cercetările efectuate, ca şi prin materialele prezentate în broşură. Posesorul unor importante colecţii, a participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale, obţinând 33 de medalii, din care șase de aur.
În dorinţa de a se păstra intacte colecţiile sale, Ludovic Dengel a donat statului român, în 1978 şi 1982, colecţiile "Primele mărci poştale româneşti 1858-1894" şi "Poştele străine în Ţările Româneşti din secolul XIX", precum şi alte cinci albume. Muzeului Brukenthal din Sibiu i-a donat toate medaliile obţinute la expoziţii, precum şi patru acuarele de Krabbs şi Johann Böbel.
Prin activitatea lui, Ludovic Dengel a fost o personalitate dedicată în totalitate filateliei româneşti, aducând servicii importante şi valori muzeistice ţării, precum şi contribuţii de seamă mişcării filatelice din Sibiu.
Gh. STROESCU
publicat de cotidianul Tribuna din 30 ianuarie 2009

1 comment:

  1. sunt in posesia unui catalog Hugo Michel Biefmarken-Katalog-1925, Europa, in germana. Intereseaza pe cineva? contact: dragosmaramures@yahoo.com

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics