The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, February 11, 2009

Darwin dixit: Omul este un înger fără de aripi şi o maimuţă fără de coadă.

Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire - d. 19 aprilie 1882, Down, lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog şi autor de cărţi, fondatorul teoriei referitoare la evoluţia speciilor de plante şi animale (teoria evoluţionistă). A observat şi a demonstrat că toate speciile de forme de viaţă au evoluat de-a lungul timpului din anumiţi strămoşi comuni, proces pe care l-a numit "selecţie naturală", toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, "Originea speciilor", publicată în 1859.
Teoria evoluţionistă a fost acceptată de către comunitatea ştiinţifică şi publicul larg încă din timpul vieţii sale, în timp ce teoria selecţiei naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluţiei abia prin anii 1930 iar acum constituie baza evoluţionismului sintetic.
Examinează evoluţia umană şi selecţia sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoţiilor la oameni şi animale.
Cercetările sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărţi, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele şi efectul pozitiv al acestora asupra solului.
Darwin şi-a stimulat interesul pentru ştinţele naturale în perioada studiilor de medicină la Universitatea din Edinburgh şi de teologie la Universitatea Cambridge. Multe din observaţiile şi datele pe care se bazează ipoteza sa, provin din timpul călătoriei pe mare, cu nava "Beagle", în urma cărora devine consacrat ca eminent geolog, aducând de asemenea un argument clar pentru teoria uniformitaristă a lui Charles Lyell. Prin publicarea lucrării Călătorie pe Beagle, Darwin devine un autor foarte popular. Observând minuţios distribuţia geografică a formelor sălbatice de viaţă şi colectând foarte multe fosile, studiază mutaţia speciilor şi elaborează, în 1838 celebra sa teorie a selecţiei naturale.
Deşi a discutat cu mai multi naturalişti, lui Darwin i-a trebuit o bună perioada de timp pentru a-şi continua cercetările, în cadrul cărora domeniul geologiei ocupă un loc important.
Materialist şi dialectician spontan, el a demonstrat primul, pe baze experimentale, materialitatea lumii vii şi a susţinut originea animală a omului ("Originea omului şi selecţia sexuală", 1871). Conceptia sa evoluţionistă (darvinismul) a avut o mare influenta asupra filozofiei cunoaşterii, infirmând teoria fixistă si creaţionistă. Descoperirile ştiinţifice ale lui Darwin stau la baza biologiei moderne şi constituie explicaţia biodiversităţii.
Ca recunoaştere a valorii sale, Darwin a fost unul din cele cinci persoane care, în secolul al XIX-lea, după deces, au fost comemorate prin doliu naţional şi a fost înmormântat la Westminster Abbey, alături de John Herschel şi Isaac Newton. (după Wikipedia)
în imagini: marca poştala emisă de Posteitaliene şi ştampila ocazională
aplicată de FDC. Emisiunea se pune în circulaţie pe 12 februarie 2009.


Citiți NETICHET - Regulile ce trebuie respectate!

1 comment:

  1. Frumos timbrul cu Darwin şi Originea Speciilor.

    Am doar o mică precizare legată de articol, şi anume faptul că "selecţia naturală" nu este un proces, ci un mecanism.

    "A observat şi a demonstrat că toate speciile de forme de viaţă au evoluat de-a lungul timpului din anumiţi strămoşi comuni, proces pe care l-a numit "selecţie naturală" "

    Procesul de care vorbiţi se numeşte defapt "evoluţie", iar metoda (mecanismul) prin care se realizează această evoluţie este cel de "selecţie naturală", procedeu prin care trăsăturile benefice pentru indivizi se răspândesc în cadrul populaţiei, iar cele dăunătoare dispar. Iar evoluţia, este acumularea treptată a tuturor acestor caracteristici de-a lungul existenţei speciilor în general.

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics