The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, February 18, 2009

Părintele bombei atomice

J. Robert Oppenheimer (22 aprilie 1904 – 18 februarie 1967) a fost un fizician teoretician american, cunoscut pentru rolul său ca director al Proiectului Manhattan, efortul din timpul celui de-al doilea război mondial de a dezvolta primele arme nucleare, la laboratorul secret din Los Alamos în New Mexico. Cunoscut ca "părintele bombei atomice", Oppenheimer a fost şocat de puterea criminală a bombei după ce aceasta a fost folosită pentru a distruge oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki. Citând din Bhagavad Gita, el a spus: "Dacă lumina a o mie de soriar exploda odată pe cer, ar fi ca frumuseţea celui puternic. Acum am devenit Moartea, distrugătorul lumilor."
După război, Oppenheimer a fost consilier şef al nou-createi Comisii de Energie Atomică a Statelor Unite şi s-a folosit de poziţia sa pentru a face lobby pentru controlul internaţional al armelor nucleare şi pentru a evita o cursă de înarmare nucleară cu Uniunea Sovietică. După ce a produs furia multor politicieni şi oameni de ştiinţă cu opiniile sale politice în timpul Groazei Roşii, i s-a revocat dreptul de acces la informaţii într-o audiere foarte mediatizată şi politizată în 1954. Deşi privat de influenţa politică directă, Oppenheimer a continuat să ţină cursuri, să scrie, şi să lucreze în domeniul fizicii. Un deceniu mai târziu, preşedintele John F. Kennedy i-a acordat Premiul Enrico Fermi ca gest de reabilitare politică.
Proiectul Manhattan a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (bomba atomică) în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial de către Statele Unite ale Americii, Regatul Unit şi Canada. Ceea ce a fost denumit oficial Districtul Ingineresc Manhattan, se referă anume la perioada 1941–1946, când proiectul s-a aflat sub controlul Corpului de Geniu al Armatei SUA, sub adminstraţia Generalului Leslie R. Groves.
Proiectul a avut succes în dezvoltarea şi detonarea a trei arme nucleare în 1945: o detonare de test a unei bombe cu implozie cu plutoniu pe 16 iulie (testul Trinity) lângă Alamogordo, New Mexico; o bombă cu uraniu îmbogăţit denumită "Little Boy" pe 6 august deasupra oraşului Hiroshima, Japonia; şi o a doua bombă cu plutoniu, denumită "Fat Man" pe 9 august deasupra oraşului Nagasaki, Japonia.
Rădăcinile proiectului s-au aflat în temerile oamenilor de ştiinţă ai anilor 1930 că Germania Nazistă investiga ea însăşi posibilitatea producerii armelor nucleare. Născut dintr-un mic program de cercetare în 1939, Proiectul Manhattan a ajuns să angreneze peste 130 000 de oameni şi să coste aproape 2 miliarde de dolari (24 miliarde, la nivelul din 2008 al dolarului, pe baza CPI). A avut ca rezultat crearea multor puncte de producţie şi cercetare care au operat în secret. (după Wikipedia)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics