The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Tuesday, February 17, 2009

Sfântul Maximilian

Preotul franciscan Rajmund Kolbe, care purta numele canonic de Maximilian, s-a născut în Zdunska Wola în 1894 şi a murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz în 1941. În 1930 părintele Kolbe a părăsit Polonia şi a călătorit în Japonia, China şi India, unde a înfiinţat mănăstiri. Aflat în Japonia părintele Kolbe a vizitat o reţea de mici staţii de radiodifuziune. Pentru a veni în completarea marelui număr de periodice pe care le publica în Polonia şi în străinătate, el a decis să înfiinţeze şi o staţie de radiodifuziune, ca un nou instrument de propovăduire a religiei. Pentru aceasta a depus o cerere pentru eliberarea unei autorizaţii de emisie în Polonia. În vremea aceea doar Radio Varşovia şi o staţie de radio militară aveau autorizaţii de emisie. Deţinerea receptoarelor de radio fusese autorizată cu începere din 1924.
În 1936 părintele Kolbe a fost rechemat din Japonia în Polonia pentru a administra Niepokalanów, pe atunci cea mai mare mănăstire catolică din lume. El a vorbit la microfonul postului naţional de radio de două ori, în decembrie 1937 şi în februarie 1938. După prima sa predică părintele Maximilian l-a trimis pe fratele Manswet Marczewski să urmeze un curs organizat de Radioclubul din Varşovia. Ca urmare a unor constante presiuni exercitate asupra guvernului şi a autorităţilor militare în octombrie 1938 s-a eliberat o autorizaţie radio pentru emisiuni experimentale. S-a trecut imediat la construirea unei clădiri în Niepokalanów, care să adăpostească postul de radio, şi a unei antene, iar o staţie de emisie a fost realizată de compania "Walter" din Varșovia. La începutul lunii decembrie 1938 a putut fi auzită prima emisiune experimentală difuzată de la staţia cu indicativul Stacja Polska 3 Radio Niepokalanów (SP3RN). Era evident că i se eliberase o autorizaţie de radioamator, deşi nu este clar cine era titularul autorizaţiei. Părintele Maximilian a făcut primele anunţuri de la staţia sa. Următoarea emisiune a fost transmisă duminică 11 decembrie 1938. Cu toate acestea, o autorizaţie completă de radiodifuziune nu i-a fost eliberată până la izbucnirea Războiului al II-lea mondial. După invadarea Poloniei germanii l-au bănuit pe Kolbe de activităţi de spionaj din cauza emisiunilor sale, a fost arestat de Gestapo şi transferat în mai 1941 în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Acolo a purtat numărul de deţinut 16670.
După ce câţiva prizonieri au reuşit să evadeze în iulie 1941 germanii au dispus ca represalii executarea a zece colegi ai lor. Printre cei zece se număra şi Franciszek Gajowniczek, om căsătorit, tată de familie. Părintele Maximilian s-a oferit să fie executat în locul acestuia. La 14 august 1941 a fost ucis prin injecţie letală cu fenol. Cadavrul său a fost ars a doua zi în crematoriu. Franciszek Gajowniczek a murit în Polonia în 1995 la vârsta de 94 de ani.
Maximilian Kolbe a fost beatificat de Papa Paul al VI-lea la 17 octombrie 1971 şi canonizat la 10 octombrie 1982 de Papa Ioan Paul al II-lea sub numele de Sfântul Maximilian, apostol şi martir al Carităţii. Este considerat patronul jurnaliştilor, al familiilor, al prizonierilor şi al celor dependenţi de droguri, dar şi sfânt-patron al radioamatorilor. Indicativul SP3RN nu a mai fost alocat vreunui alt radioamator. (RadioAmator.ro)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics