The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, February 4, 2009

"Scrierea nocturnă"

Louis Braille (n. 4 ianuarie 1809 - d. 6 ianuarie, 1852) a fost pedagog francez, a dezvoltat sistemul Braille de tipărire şi scriere pentru nevăzători.
Louis Braille s-a născut în 4 ianuarie 1809 la Coupvray, un mic sat situat la 40 km de Paris. La vârsta de 3 ani, în 1812, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său, îşi pierde vederea.
Între 1816 şi 1818 urmează cursurile şcolii comunale din Coupvray, iar în 15 februarie 1819 intră la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători (Institution Royale des Jeunes Aveugles - INJA) din Paris.
Din 1822 Louis Braille experimentează procedeul "scrierii nocturne" elaborat de Charles Barbier şi începe cercetările sale pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, terminând Alfabetul Braille în 1824. Studiază algebra, gramatica şi geografia, iar în 1827 transcrie în alfabetul Braille elementele de gramatică. În 1828 aplică sistemul Braille la notaţia muzicală. În anul 1833 Louis Braille este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători din Paris.
În 1834 se trece de la scrierea Braille pe o parte a paginii, la imprimarea faţă/verso. Iar în luna mai a aceluiaşi an, Louis Braille îşi prezintă sistemul de scriere la expoziţia de industrie. Din 1836 Louis Braille se implică în rezolvarea unor probleme privind relaţiile dintre comunitatea persoanelor nevăzătoare şi văzători. În 1847 experimentează procedee pentru imprimarea limbajului Braille.
Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficienţe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieşite în relief care pot fi simţite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille.
Sistemul a fost creat de Louis Braille în 1825. Sistemul se bazează pe o matrice de şase puncte aranjate pe două coloane de câte trei puncte, beneficiind de următoarea notaţie astfel:
* Punctul 1 în stânga sus, rândul 1 coloana1;
* Punctul 2 în stânga mijloc, rândul doi coloana 1;
* Punctul 3 în stânga jos, rândul 3 coloana 1;
* Punctul 4 în dreapta sus, rândul 1 coloana 2;
* Punctul 5 în dreapta mijloc, rândul 2 coloana 2;
* Punctul 6 în dreapta jos, rândul 3 coloana 2.
Pentru a atinge un număr cat mai mare de caractere şi simboluri reprezentate, sistemul apelează la numeroase aranjamente ale celor 63 de combinaţii de puncte ale grupului fundamental. Cele 63 de combinaţii posibile din acest tipar alcătuiesc litere, numere, semne de punctuaţie, cuvinte obişnuite precum şi, un, o. Se pot reprezenta un număr mul mai mare de semne din diverse sisteme cum ar fi cel matematic, logic, muzical, etc. Sistemul Braille se foloseşte de asemenea de context pentru a conferi aceluiaşi aranjament de semne sau combinaţie de puncte semnificaţii multiple.
Codul Braille pentru limba engleză a fost adoptat abia în anul 1932.
Braille poate fi scris de mână - de la dreapta la stănga - cu ajutorul unui punctator pe hârtie. Când foaia este întoarsă pe dos, punctele ies în relief, iar textul poate fi citit de la stânga la dreapta; se poate realiza şi cu ajutorul instrumentelor clasice, tăbliţă şi punctator, cu maşini de scris (analoage celor de dactilografiat) sau cu ajutorul tehnologiei de acces (imprimante Braille analoage celor standard). (după Wikipedia)

Citiți NETICHET - Regulile ce trebuie respectate!

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics