The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Friday, August 31, 2007

Amintiri din Almanahul filatelic '77

Recent, am răsfoit Almanahul filatelic '77 (primul almanah în domeniu), editat de ”Rompresfilatelia”. Printre câteva materiale interesante din punct de vedere filatelic volumul conţine şi o serie de materiale specifice vremii respective.
Am găsit un interviu colectiv (masă rotundă, dezbatere) despre viaţa filatelică ale timpurilor respective. Înainte să postez acest material m-am gândit dacă nu cumva voi fi din nou criticat şi poate neînţeles. În articolul respectiv un rol important joacă Teodor Melnic şi aş dori să fac o precizare, nu postez acest material pe blog în dorinţa de al ataca pe Teodor Melnic. Pur şi simplu mi s-a părut interesant şi am considerat că poate fi util şi pentru al filatelişti.

16 comments:

  1. Toate aceste materiale pot fi considerate un REMEMBER. Nu putem sa-i judecam prea aspru pe cei care au muncit pe taramul filatelic inaintea noastra. Reportajele si interviurile trebuiau sa ilustreze cerintele vremii si mi se pare normal ca dl. Melnic sa vorbeasca numai de un exponat destinat mai mult magulirii orgoliilor marelui conducator si regimului pe care cu onoare il conducea. In perioada respectiva dl. Melnic sunt sigur ca mai avea si alte exponate premiate dar acelea erau eminamente filatelice si nu aveau legatura cu regimul sau magulirea lui. Vreau sa va atrag atentia ca pe vremea aceea cine nu era cu regimul nu avea posibilitatea sa gandeasca macar ca va fi acceptat sa participe la internationale sau mondiale. Si atunci ce era sa faca omu ?!? Sa stranga timbre si sa se uite la ele ? Imi aduc aminte ca am participat la montarea expozitiei Nationala '74 la Cercul Militar. Au fost prezente acolo niste exponate de Istorie Postala tari, printre care si unul al dlui. Ludovic Dengel cu Stampilele Postei Austriece pe teritoriul Ardealului. Eram tinerel dar am auzit aspre comentarii si chiar se pusese in discutie sa fie inlocuit cu altul care gadila partidul si proletarii. Nu este vina filatelistilor ci a celor care erau conducatori si lideri, colonei de secu, avocati ai partidului, generali in rezerva. Nu vreau sa-l ridic in slavi pe nenea Melnic, dar putini se pot lauda ca fac filatelie inca de la Expozitia filatelica internationala dedicata sarbatoririi Centenarului Marcilor postale romanesti si a Postei de Stat(eu as numio EFIRO '58), si numai dansul impreuna cu Dl. Titus Oradean mai sunt in viata dintre cei care au fost in CO al acelei expozitii. Ca s-au dat cu comunistii.... asta a fost vremea. Era mai bine sa nu se dea cu ei ? La ce mai folosea inca un filatelist in puscarie sau la canal. Au trecut de evenimente, s-au acordat la lungimea de unda postrevolutionara, si se pot bucura de aprecierea multor filatelisti. Bune, rele, nenea Melnic cu exponatul sau cu Dracula, a popularizat Romania in expozitii Internationale si Mondiale, mai mult decat o fac multe mijloace mas-media. Apropo's de denumirea exponatului dlui Melnic. Si dupa Revolutie au fost expozitii dedicate Eroilor neamului (http://www.federatia-filatelica.ro/pagini/slavaeroilor_ed10.htm), si de cate ori se schimba un regim politic, viata culturala trebuie sa intre pe fagasul dictat de el. Istoria ne-a demonstrat asta nu numai in filatelie, ca e prea tanara. Uitati-va numai la cartile de istorie scrise in toate perioadele din ultimii 120 de ani.

    ReplyDelete
  2. Am citit cu atentie comentariul laudativ al dlui Ambrus la adresa lui Teodor Melnic as vrea sa-i readuc aminte dlui Ambrus ca in perioada ceausista foarte multi filatelisti reprezentativi nu au cantat si laudat Partidul Comunist Roman si lupta de clasa asa cum a facut-o dl Melnic, care impreuna cu Iosif Micu si Dan Dobrescu erau exponentii filateliei tematice angajate, bineinteles angajate in slujirea filateliei care slujeau partidul comunist si pe Nicolae Ceausescu intr-un mod libidinos. Oare de ce un Kiriac Dragomir, Dumitru Passalega, Grigore Racoviceanu, Ilie Demetrescu, Ludovic Dengel, Emanuil Munteanu si mult alti adevarati filatelisti nu lingeau laudativ in revista Filatelia sau Almanahul Filatelic PCR -ul si pe Nicolae Ceausescu. Dl Feri Ambrus ar trebui sa fie mai rezervat in aprecieri deoarece filatelistii cunosc istoria adevarata si pozitia dlui Melnic Teodor. Mai bine s-ar ocupa de fiscale deoarece si acestea de curand au ajuns obiecte de colectionare filatelica.

    ReplyDelete
  3. Anonimule, ai putea sa-ti declini identitatea asa cum o fac eu. Comentariile sunt personale si daca asa am crezut eu de cuviinta le-am postat pe blog ca opinie absolut personala. Ca sunt laudative sau obiective, asta ramane la bunul plac al cititorului. Daca ai sange in tine, samneaza-te. Sub anonimat, nu cred ca poti fi luat in seama. Asuma-ti responsabilitatea sau taci definitiv. Incepi sa deviezi. Nu este cazul sa amintim cum au stat unii pe pozitie in regimul trecut. Nu mai dezgropam mortii. Eu vorbeam de expozitii si expozanti si tu bati campii cu si despre personalitati marcante care mai mult au fost cercetatori. Este adevarat, nimeni nu-i contesta si si-au pus viata in joc publicand in Romanian Philatelic Studies, dar vreau sa te intreb eu, secu nu stia nimic? De copil am fost primit in casele unora dintre cei pomeniti si am avut onoarea sa vad studii si colectii de mare valoare. Nu stiu daca si dumneata ai avut aceeasi sansa. Inca o data, lasa-i sa se odihneasca in pace, meritul lor nu va putea fi sters asa cum nici ce a facut dl. Melnic nu poate fi contestat. Nu stiu cat cunosti domnia ta din ce se petrecea intre zidurile Federatiei de atunci si cum reuseau unii sa reziste, stiu numai ca am incercat de cateva ori sa acced la schimburi cu strainatatea prin Federatia ceausista si nu am reusit ba chiar cand am vrut sa plec in excursie in RSCehoslovacia nu mi sa permis. Regret profund ca nu am descoperit si eu formele laudative la adresa partidului prin timbre, poate ca ajungeam sa vizitez si eu alte tari. Pe acele timpuri faceam studii pe calsice si postclasice expozitiile preocupandu-ma prea putin.
    Nu-i blama pe oamenii care au reusit sa pacaleasca vigilenta proletara cu ajutorul timbrelor.
    Asta e opinia mea, buna, rea. Iar de sfaturi cu ce sa ma ocup, nu cred ca esti in masura sa-mi dai pana nu te identifici.
    Francisc Ambrus

    P.S. Vad ca blogul devine o polemica intre mine si unii anonimi, poate ar trebui sa ne intoarcem la adevaratul scop sau sa-mi fac un blog personal unde sa ma atacati cat doriti.

    ReplyDelete
  4. Bravo, Feri!... Ce-ti veni?

    ReplyDelete
  5. Draga ANONIMILOR,
    Luati bon de ordine sau folositi cate un pseudonim sa nu va incurc.
    Ce-mi veni ? Iaca, ma bag si eu in seama. Daca voi nu comentati sa o fac eu. Nu ai auzit de capital electoral ? Cu cat faci mai multa galagie si te bagi in seama cu atat ai sanse mai mari. Poate vreau sa candidez la presedentie. Aici trebuia sa fie un "smilee".

    ReplyDelete
  6. Feri, pe tine te cunosc si stiu ce vrei, dar sa stii ca unii chiar vor functii mari!

    ReplyDelete
  7. Stimate dle Ambrus,
    Eu nu v-am criticat pentru laudele aduse dlui Melnic, ati inteles gresit, chiar v-am admirat silinta cu care laudati proletcultistii din filatelia romaneasca, trebuia cineva s-o faca. In zilele urmatoare voi reciti colectia Almanahului Filatelic si a revistei Filatelia pentru a face o lista completa a aplaudacilor lui Ceausescu Nicolae. Ati adoptat sloganul "dai in mine dai in fabrici si uzine". Cat priveste perioada dvs de tinerete va rog sa va reamintiti cine era presedintele Asociatiei Filatelistilor din Bucuresti ? Era cumva col. de securitate Grigoras ?! Ales evident democratic ? Ati participat la aceste alegeri ? Dar de politrucul Cretu va mai aduceti aminte ?! Nu stiu prin ce case de cercetatori filatelici ati umblat dvs., dar despre studiile aprofundate privind marcile clasice romanesti, pe care pomeniti ca le-ati facut nu le-am descoperit inca in literatura filatelica. Daca aveti o Bibliografie va rog sa ne-o oferiti si noua. In rest dl Melnic este un onorabil filatelist, iar eu l-am catalogat ca Ion Iliescu al filateliei romanesti. Este o opinie si nu trebuie sa va simtiti jignit si sa sariti la gatul celor care au o alta opinie. Martor raman actiunile si paginile scrise despre filatelia tematica angajata pe care dl Melnic o practica cu mult entuziasm ca demn reprezentant al proletariatului filatelic romanesc. Sa auzim de bine !

    ReplyDelete
  8. Inca o data demonstrati ingustime. Nu l-am laudat pe domnu Melnic, am facut o remarca la faptul ca sunt scoase articole din negura timpului doar de dragul de a mai publica ceva. Parca era Razboi Filatelic, nu Remember. Referitor la alegeri, eram prea mic si de nebagat in seama ca sa am vreun cuvant de spus. Alea le faceau altii, nu oamenii care participau la sedintele de schimb. Legat de studii si cercetari, nu are sens sa ma avant in polemici, cine imi cunoaste trecutul filatelic stie. Nu am publicat pentru ca eram tinerel si nu aveam curajul sa public. In schimb, dupa club imi impartaseam tuturor descoperirile si am dat dlui Kiriac Dragomir toate studiile mele la Spic facute impreuna cu Marian Jianu si Ionut Plaiu, am contribuit cu desene la elaborarea CMPR '74 chiar daca nu apar la colectivul redactional... Bibliografie filatelica pot oferi mai mult cei care erau soareci de biblioteca si coroborau diverse articole pe care apoi le semnau. Nu toata lumea avea acces neingradit la arhive, trebuiau niste recomandari. Eu doar imi comentam descoperirile, informam prietenii si nu publicam pentru ca si acolo cam trebuia sa fi in carti. De sarit la gatul anonimilor nu pot ca nu stiu cu cine am onoarea. Referitor la in ce case am fost primit, mai are sens sa va spun ? Proprietarii au decedat de mult si nu pot confirma. Pot doar sa spun ca au fost niste oameni de valoare din punc de vedere filatelic, partea umbrita a lunii nu am cunoscut-o. Apropos de sloganuri, probabil ca am ramas cu o deformatie in cei 40 de ani de comunism. Sa ma scuze cititorii. Legat de cine era Prededintele AFR Bucuresti, sunt membru din '68 dar am avut foarte putin de-a face cu staful. O singura data chiar am fost admonestat dar parca in sala era dl. Belcea si zbirul acela mare si mai brunet ca mine pe care nu mai tin minte cum il chema, dl. Biala care imi era shef la CCA. Nu imi placea sa stau in ochii lor, erau mult prea rigizi si scortosi. Poate nu stiti ca am fost si arestat doua zile datorita cunostintelor mele filatelice. Din eroare, e adevarat, dar bataia a fost reala.
    As vrea sa cam incheiati polemicile cu mine, ma plictisiti si cred ca mai bine v-ati focusa pe obiectivul blogului. Mai ales ca inca nu v-ati luat numar de ordine pentru anonimi.

    ReplyDelete
  9. PS la comentariu.
    Ultimul anonim cu "Sa auzim de bine!"...
    ...termenul acesta era folosit la incheierea mailurilor trimise de dl. Dobrescu.
    Puteti sa-mi confirmati domnule Dobrescu ? Sa nu confund anonimii.

    ReplyDelete
  10. Feri, nu cred ca e Dobrescu, pentru ca el impreuna cu Darnu si altii ca ei erau primii la "angajata".

    ReplyDelete
  11. Stimate dle Ambrus
    Constat ca nu suportati dialogul si ati vrea sa-l incheiati, totusi va mai fac cateva precizari va multumesc pt descrierea romantata a vietii dvs de filatelist pe care nimeni n-o cunostea. Sincer imi pare rau ca ati fost arestat si batut, daca motivele sunt reale puteti sa solicitati un certificat de revolutionar filatelic ati fi primul caz din Romania. In privinta favoritului dvs bolsevic dl Teodor Melnic ca sa fiti in cunostinta de cauza si sa nu mai luati pe garantie neconditionata o persoana va informez ca in timpul revolutiei batranul bolsevic proletar a venit la sediul asociatiei filatelice din Romania - str. Boteanu no.6 (daca nu stiti unde este) cu un tab si l-a arestat pe securistul Aurelian Darnu. dlui Melnic ii dadeau in clocot hormonii revolutionari si astfel, spre comicul situatiei, un propagandist comunist a arestat pe 23 decembrie un propagandist ceusist securist. Cred ca cunoasteti f bine ca dl Aurelian Darnu era stenodactilograful personal al lui N. Ceausescu si avea acelasi grad cu bucatareasa personala a dictatorului - adica colonel. Deci cand luati pe garantie neconditionata o persoana intai informati-va f bine asupra ei. Cat despre activitatea expozitionala a dlui Melnic pe taramul filateliei tematice angajate mai lasati-ne in pace ! Daca dl Melnic ar fi colectionat timbre adevarate si nu dadea cu lozincile pe la sedinte nu ar fi fost niciodata prin foruri de conducere ale AFR. Cameleonii politici si filatelici sunt in mare voga dupa revolutie afisandu-si trecutul de lupta revolutionara anticomunista, antisecurista si antifilatelista. apropo cu fiscalele ce mai faceti ?!! Mai bine vorbiti de ele decat de Melnic, deoarece nu au fost inca incadrate in tematica filateliei angajate. Aveti noroc ! Sa auzim numai de bine !

    ReplyDelete
  12. Aoleu Feri
    Ai intrat la mijloc intre comunisti si securisti. Hotaraste-te repede de partea cui esti !

    ReplyDelete
  13. Dle Ambrus
    Aveti idei putine si fixe. Cum e cu numerele de ordine la anonimi ? Numai nazistii in lagarele mortii dadeau detinutilor numere de ordine precum si securistii in inchisorile comuniste. V-ati contaminat si dvs ?

    ReplyDelete
  14. Raspund celor trei anonimi.

    Primului, dl. Dobrescu presupun datorita celebrei formule de incheiere a mesajului (Sa auzim numai de bine!). Sunteti extrem de informat ceea ce presupune ca ati activat sau mai activati in structurile securitatii. Am intrat in hora cu cazul Melnic numai ca sa mai starnesc putin atmosfera de lancezeala in care intrase blogul. Se pare ca am reusit. De fiscalele mele vorbesc pe sit-ul propriu destinat lor. Inca o data va repet, titlul blogului este altul.

    Celui (celei) de-al doilea anonim. La mijloc sunt de-o viata, nu e ceva nou. Intre hiene numai la mijloc poti sa ajungi. De partea cui sunt? Tu cam ce parere ai? Avem tabere si partizani? Sau incercam sa salvam miscarea filatelica?

    Celui de-al treilea anonim. Va rugasem sa va semnati sau sa scrieti "anonim -1", "anonim-2" s.a.m.d. pentru ca nu vreau sa fac confuzii cand va raspund la interpelari. Am idei fixe si putine. Contaminate sau nu asta depinde din ce unghi priviti.

    ReplyDelete
  15. Anonimul 1, 2, 3 - Amin!

    ReplyDelete
  16. Am impresia ca s-a schimbatcampul de batalie.
    Am inteles ca acest blog a fost creat pentru desfiintarea firmei capusa Romfilatelia si aruncarea Cristinei popescu in bratele justitiei dar vad ca au inceput luptele intre filatelistii adevarati.
    Sa fie mana Dir. Gen de la Romfilatelia care a reusit va asmuta unul impotriva celuilalt sau nici intre filatelisti treaba nu prea este curata?

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics