The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Saturday, August 9, 2008

1891 de ani de la moartea Împăratului Traian

Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53, d. 9 august 117), Împărat Roman între (98 - 117) a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului Roman şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul ajunge la întinderea teritorială maximă. Traian a fost fiul lui Marcus Ulpius Traianus, un proeminent senator şi general dintr-o familie romană faimoasă. Familia s-a stabilit în provincia Baetica, în Spania de azi, cândva spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Punic, iar Traian a fost doar unul din familia Ulpii, care a continuat şi după moartea sa.
S-a născut pe 18 septembrie, 53 în oraşul Italica. Tânăr fiind, a urcat în ierarhia armatei romane, luptând în cea mai periculoasă zonă a Imperiului Roman, în zona Rinului. A luat parte la războaiele lui Domiţian împotriva germanilor şi era unul dintre cei mai mari comandanţi militari ai imperiului când Domiţian a fost ucis în 96. Renumele său i-a servit în timpul succesorului lui Domiţian, Nerva, care era nepopular în cadrul armatei şi avea nevoie de ceva ca să le obţină sprijinul. A obţinut asta prin numirea lui Traian ca fiu adoptiv al său şi succesor în toamna lui 97 (27 octombrie). Viitor împărat Hadrian i-a adus vestea lui Traian despre adopţie, obţinând astfel bunăvoinţa lui Traian pentru restul vieţii sale. La moartea lui Nerva pe 27 ianuarie 98, Traian i-a succedat fără nici un incident, fiind respectat de supuşi. Astfel primul roman ne-italian devine împărat.

1 comment:

  1. Va scriu din Italia cu o rugaminte... In vederea promovarii culturii, a Europei interculturale si unite, in special a dialogului intre romani si italieni, intre crestini, evrei si musulmani, asociatie de colectionisti de timbre romano-italiana organizeaza o expozitie extraordinara de timbre la Roma cu titlul ROMA IN ROMANIA. Invit colectionistii care sunt in posesia timbrelor / cartilor postale ROMANESTI dedicate Romei, imparatilor romani, monumentelor istorice din Italia, personalitatilor italiene, religiilor etc. sunt rugati sa ma contacteze pentru amanunte la simona_farcas@voila.fr. Multumesc. Cu ganduri de bine si urari de succes, Simona C. Farcas

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics