The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Wednesday, August 13, 2008

Castro la 82 de ani

Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz, (născut în 13 august 1926), este un revoluţionar cubanez ce l-a dat jos pe Fulgencio Batista şi care a transformat Cuba în primul stat comunist din emisfera de vest. Şi-a ţinut titlul de premier până în 1976, când a devenit preşedintele Consiliului Statului şi Consiliului Miniştrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965. Fratele său Raúl este al doilea oficial din ţară şi mulţi cred că este desemnat succesorul lui Fidel Castro.
Castro s-a născut în Birán (lângă Mayarí, azi în provincia Holguín), Fidel şi-a petrecut primii ani cu familia sa bogată de fermieri. Fiul lui Ángel Castro y Argiz şi Lina Ruz González, el a fost educat în şcoli iesuite, inclusiv în Colegio Belén din Havana. Din 1945 a studiat dreptul la Universitatea din Havana, absolvind în 1950. Castro a practicat avocatura într-o societate mică între 1950-1952. El a devenit candidat pentru un loc în parlament pentru Partidul Ortodox, dar lovitura de stat al lui F. Batista l-a dat jos pe Carlos Prío Socárras, şi alegerile au fost anulate. Castro l-a acuzat pe Batista de violarea constituţiei în tribunal, dar petiţia a fost ignorată. În schimb, Castro a atacat Barăcile Moncada pe 26 iulie 1953. Peste 80 din atacatori au fost ucişi iar Castro a fost arestat. A fost acuzat şi condamnat la 15 ani închisoare. Totuşi a fost eliberat în mai 1955 şi a plecat în exil în Mexic şi Statele Unite, unde a format Mişcarea 26 Iulie.
Până la urmă Castro s-a întors în Cuba cu un număr de exilaţi, navigând clandestin din Mexic în Cuba pe iahtul Granma. Prima acţiune a avut loc în provincia Oriente pe 2 decembrie 1956. Doar 16 din cei 81 de atacatori au supravieţuit pentru a se retrage în munţii Sierra Maestra pentru a duce un război de gherilă împotriva forţelor lui Batista. Printre supravieţuitori erau şi Ernesto "Ché" Guevara, Raúl Castro şi Camilo Cienfuegos. Pe 24 mai 1958 Batista a trimis 17 batalioane împotriva lui Castro, care au fost înfrânte din cauza moralei scăzute şi ratei mare de dezertare. De anul nou 1959, Batista şi C. R. Aguero au fugit din ţară, iar forţele lui Castro au cucerit Havana.
Pe 19 februarie 2008, Fidel Castro declară oficial că renunţă la putere. În august 2006, în urma unei intervenţii chirurgicale, cedase deja, cu titlu interimar, atribuţiile sale fratelui său, Raul. (Wikipedia)

No comments:

Post a Comment

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics