The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Thursday, August 28, 2008

Plic filatelic à la Romfilatelia

Materialul de mai jos a apărut în suplimentul filatelic al săptămânalului Jurnal de vineri din Baia Mare şi este încă o dovadă a lipsei de cunoştinţe minime în domeniul filatelic ale angajaţilor Romfilatelia. Pe lângă păgubirea filateliştilor, echipa păstorită de directoarea Romfilatelia, Cristina Popescu, încalcă flagrant dispoziţiile Hotărârii nr. 42 din 22 ianuarie 2004 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale "Romfilatelia" SA, ca filială a CN "Poşta Română" SA, respectiv al Ordinului nr. 118 din 22 martie 2004 privind desemnarea unor persoane juridice de drept privat responsabile cu îndeplinirea obligaţiilor care decurg din ratificarea de către România a Convenţiei U.P.U., prin care retragere din circulaţie a mărcilor poştale este o "măsură în urma căreia mărcile poştale ale unei emisiuni îşi pierd puterea de francare. Retragerea din circulaţie se poate face din diferite motive: schimbarea tarifului poştal, epuizarea stocurilor la majoritatea valorilor, schimbarea formei de guvernământ, descoperirea unor greşeli de conţinut pe mărcile poştale etc."¹.
¹ Textul citat apare pe pagina oficială
a
SC Romfilatelia SA, ori mărcile
emise înainte de 1990:

1 - nu mai corespund tarifului poştal în vigoare
2 - forma de guvernământ s-a schimbat

Surprize filatelice
Vă povesteam săptămâna trecută despre minunatul concediu, cu iz filatelic, de care am avut parte. Am încercat, pe unde am fost, să achiziţionez cât mai multe timbre. Disperat că la ghişeele poştei aveam parte doar de oale şi ulcele, am decis să pornesc în căutarea plicului filatelic... dispărut aproape în întreaga ţară. Am reuşit totuşi achiziţionarea unor plicuri, iar într-una din ele (cea cu seria 1779) am avut surpriza să găsesc câteva coliţe emise cu mulţi ani în urmă dar care au fost ştampilate cu date cu anul în curs. Am adresat nedumerirea mea mai multor filatelişti, precum şi societăţii Romfilatelia. Le mulţumesc tutor care mi-au răspuns.
N-am să redau acum răspunsul lor, deoarece în momentul în care mă pregăteam să redactez aceste rânduri l-am primit pe cel oficial. Am să menţionez însă faptul că o situaţie asemănătoare este redată în pagina 15 al revistei Filatelia din mai a.c.
Iată, mai jos, şi răspunsul primit din partea Romfilateliei, privind conţinutul plicurilor filatelice:
Stimate Domnule Alexandru,
Confirmăm pe această cale, primirea mesajulului dumneavoastră mail din 20.8.2008, şi la rândul nostru vă aducem la cunoştinţă următoarele aspecte legate de problemele ridicate de dvs. cu privire la conţinutul plicurilor filatelice realizate de Romfilatelia:
· Timbrele (coliţele) găsite de dvs. în plicurile filatelice realizate de Romfilatelia nu sunt obliterate ci preobliterate.
· Timbrele obliterate (uzate) circulate pe scrisori ştampilate cu ştampila Oficiului de prezentare (localitate, of. poştal, dată) sunt dezlipite de pe plicuri, spălate, gumajul de pe timbre dispărând. Timbrele obliterate sunt greu de procurat pentru a face serie completă, cota lor fiind de uzat (circulate de multe ori), iar valoarea lor poate fi chiar mai mare decât a timbrelor neuzate.
· Timbrele preobliterate* sunt ştampilate de complezenţă** pentru a anula puterea de francare şi au gumaj.
Valoarea lor după preobliterare este de 25% din valoarea nominală, iar data de pe ştampilă este data când se introduc în plicurile filatelice.
Există situaţii când în plicurile filatelice se introduc şi timbre obliterate (circulate), aceste timbre fiind achiziţionate de la populatie la pachete de 100 buc., dar nu sunt în serii complete, iar ştampila lor corespunde datei când au fost folosite (circulate).
Leonard Alexandru

*
mărci poştale preobliterate - mărci poştale obliterate înainte
de a fi puse în vânzare, în scopul anulării puterii lor
de francare.
Acest gen de obliterare are ca scop
spijinirea filateliştilor tineri,
dar mărcile poştale preobliterate
nu sunt admise în exponate

** ştampilare de complezenţă - ştampilare efectuată foarte îngrijit,
la cerere, pe o marcă, pe un întreg sau pe un efect poştal destinate
a face parte dintr-o colecţie filatelică

Marcel Dănescu - Filatelia de la A la Z (Editura Sport-turism, Bucureşti - 1987)

1 comment:

  1. Felicitari dle Leonard Alexandru pentru munca pe care o depuneti la Jurnalul de Vineri si asteptam cu nerabdare sa citim si nr. 100 din Jurnalul Filatelic.
    Cu stima,
    ing. Dorel Balaita din Onesti, jud Bacau

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics