The king of hobbies and the hobby of Kings

Contact us:*e-Mail: office@stampland.net*|*Tel.: +4-0722.714.394*|*Fax: +4-0318.166.897*|*Yahoo ID: laszlo_kallai

Best view with Mozilla Firefox

Friday, October 10, 2008

Capetele de Bour, bijuterii ale filateliei mondiale

Pe 25 septembrie 2008 s-a vernisat la Paris, în prezenţa unor membri ai Corpului Diplomatic, a filateliştilor parizieni şi a diasporei române, expoziţia omagială “Capetele de Bour, bijuterii ale filateliei mondiale“, desfăşurată sub patronajul Academiei Mondiale de Filatelie, Ambasadei României la Paris, Federaţiei Filatelice Române şi Asociaţiei Filatelice Franţa-România.
Excelenţa Sa domnul Ambasador Teodor Baconschi a rostit un salut de bun venit distinşilor oaspeţi la această manifestare filatelică. Preşedintele Academiei Mondiale de Filatelie - domnul Jean-Pierre Mangin - iniţiatorul şi sponsorul principal al acestei acţiuni, mare admirator al primelor mărci poştale româneşti, a dorit să celebreze punerea în circulaţie acum 150 de ani a mărcilor Cap de Bour Moldova 1858 prin organizarea unei expoziţii şi a unui simpozion.
Cu sprijinul Ambasadei României la Paris, în principal a domnului Ambasador Toedor Baconschi şi a domnului Doru Cojocaru - Ministru Consilier, precum şi prin reprezentanţii Federaţiei Filatelice Romane, au fost prezentate pe un numar de 25 cadre, exponate de istorie poştală, maximafilie, filatelie tradiţională, cartofilie şi fiscalotelie cu tematica “Capul de Bour”.
Exponatele montate în expoziţie au fost:
1. Heraldica Cap de Bour în cartofilie - expozant Şerban Drăguşanu;
2. Centenarul emisiunii Cap de Bour 1958 - expozant Leonard Paşcanu;
3. Ştefan cel Mare şi Sfânt - expozant Ioan Catană;
4. Utilizarea simbolului capului de bour în fiscalotelia românească - expozant Francisc Ambruş;
5. Emisiunea I şi a II-a Cap de Bour 1858 - 1862 - expozant Jean Pierre Mangin.
Expoziţia, noncompetitivă, a avut un deosebit succes şi a stârnit interesul vizitatorilor şi înaltelor personalităţi prezente la deschidere. Au fost emise două plicuri commemorative şi o ştampila specială care a putut fi utilizată în ziua deschiderii, în incinta expoziţiei funcţionând un birou poştal prin bunavoinţa Poştei franceze - La Poste.
Mulţumim domnilor Jean-Pierre Mangin, Doru Cojocaru, Leonard Paşcanu şi Şerban Dragusanu pentru efortul depus în organizarea acestei superbe expoziţii, precum şi partenerilor media - revista Filatelia, L'ECHO de la Timbrologie, Timbres magazine, La Lettre Diplomatique, Societaţii Române de Radiodifuziune şi Radio France International. De asemenea aducem mulţumirile noastre doamnei Françoise Eslinger - directoarea Serviciului naţional de Timbre şi Filatelie a Poştei franceze şi doamnei Marie-Noëlle Goffin - artist gravor autor a peste 100 machete de timbre care a realizat desenul plicului special dedicat expoziţiei.
În încheiere prezentăm câteva imagini de la deschiderea expoziţiei, unde puteţi admira fastuoasele interioare ale Ambasadei Românei din Paris, gazda expoziţiei filatelice cu tematica Cap de Bour - primele mărci ale Poştei Române.
text: Francisc Ambruş
foto: Şerban Drăguşanu

20 comments:

  1. Va rog scuzati la mine, eu mai batrin filatelist magyar din Covasna, eu nu vorbeste/scrie bine rumano, dar blog in romana este si vreau scriu la Dvs. Eu forte interesat sa vedem timbre cap de bour, nu vazut inche nici odata la expozitii astfelu timbru. Ved che la Paris fost mare expozitie cap de bour si atunci uitat eu cu mare atentie la pozele 6 din acest titlu. Dar tot nu vazut timbru cap de bou. Inteles che Dl. Jean-Pierre Magiun mare admirator la aceste timbre si crezut che el a expus. Autor Francisc Ambrus (eu cunosc Ferry) zice che a fost mare expozitie filatelica, dar eu vad in panouri mare amestec de plicuri intreguri, timbre si vederi. Asta expozitie si de kartofilia fost? Dar eu stiu ca nu amestec pe un panou cartofilia cu filatelia. Domn prezident Leonard Paskany, in poza nr.3 arata cu mina dreapta ca un bun profesor de filatelie catre un panou din acesta amestecat filatelie cu kartofilia! Nu corect este Domn profesor de filatelia! Am cautat la alte poze, fara omeni, numai panouri, poate ved ceva cap de bour, dar in alt panou eu vezut chiar un desen cu Dragos, bour si cheteaua Molda in loc la 2 file in panou jos iar asta chiar este nici filatelie, nici kartofelie, este arta adevarata, arta naiva!
    Scuzati la mine, dar eu asa invatat ca e bine, sa fim corecti si sa nu incurcam borcane!
    Cu stima, si cum spune toti pe blog la urma, sa auzim numa de bine!

    ReplyDelete
  2. Domnule Fery Ambrus va recomand sa scoateti pozele cu imagini din sala, din care se observa ca in sala la aceasta expozitie nu au fost mai mult de 30 de persoane. Dealtfel un martor ocular mi-a confirmat acest.
    Cu cat ati "capusat" bugetul Romaniei Domnule Leonard Pascanu cu aceasta "susanea"? Singurul lucru meritoriu, cum mi-a declarat un martor ocular, a fost dineul si sampania rose cu eticheta "cap de bour". Incolo cuvantarea Dlui Jean Pierre Mangin si al veterinarului sau nu au impresionat.

    ReplyDelete
  3. Nu va mai agitati! Cititi cu atentie!
    1 - Proiectul statutului la Art.28 spune: Atribuţiile Congresului sunt:
    f) Confirmă Preşedintele de onoare al F.F.R.;
    Sunt curios cina va fi presedinte de onoare?
    2 - Pe ordine de zi a Congresului, conform Convocatorului 10 octombrie la punctul 7 spune asa: 7) Confirmarea preşedintilor comisiilor specializate şi a redactorului-şef al revistei Fialtelia;
    Cine sunt presedintii de comisii si cine este redactorul-sef al revistei Filatelia?
    Cred ca in timp ce va certati altii au impartit ciolanul. Sa le fie de bine!

    ReplyDelete
  4. Cu surprindere am fost instiintat de alocutiunile dobresciene de pe acest blog si doresc sa raspund. Domnule Dobrescu, pozele sunt de la o manifestare si daca doriti sa vedeti si capul de bour, uitati-va pe situl FFR nu aici. Aici nu am nici o responsabilitate si daca onor blogerul m-a citat e treaba dumnealui. Dumneavoastra vad ca alta treaba nu aveti decat sa murdariti activiatea noastra prin mizerii si comentarii acide. Informati-va mai bine si daca tot faceti pe smecherul ungur care vorbeste stalcit, evenimentul a fost dedicat imaginii Capului de Bour asa cum apare el in diverse reprezentari, filatelice, cartofile, maximafile si fiscalotelice. Da de unde sa stiti dumneavoastra asta ca doar nu sunt pe tematiaca astrofila.
    Inchei cu sloganul, sa auzim numai de bine...

    ReplyDelete
  5. Draga vere,
    Ai ajuns rau de tot daca stai sa numeri persoanele din fotografie, poate astia nu ti-au dat-o toata. Vrei sa-i omori si pe astia ca si pe Elodia ?! Mergi la medicul de familie Marian Vasile la contagioase sa-ti dea hapuri. Ia si viagra - face bine.
    Sa auzim numai de bine !

    ReplyDelete
  6. Domnule Fery Ambrus,
    Eu am exponate prezentate la expozitii sub patronaj FIP la urmatoarele clase: filatelie traditionala, istorie postala, tematica, astrofilie,un panou, literatura. In domeniu filateliei am scris 162 articole in reviste din tara si strainatate, la care se adauga 4 carti si un site personal. In afara acestora am publicat in domeniul stiintei calculatoarelor, unde am lucrat 40 ani, peste 200 lucrari din care 3 carti.
    Toate acestea nu se pot spune despre Dvs. In comparatie cu mine stimabile, pe orice plan doresti sa ne comparam, esti un "neica nimeni" ca si idolul tau Dl LEU - am vrut sa spun Dl Leonard Pascanu. Asa ca pana atunci "ciocul mic" pentru a nu intra in sfera ridicolui, ceeace in viitor iti pot aduce puncte negre (doar te vezi presedinte al FFR in 2012!).
    Competenta mea in filatelie nu o stabiliti Dvs si ciracii Dlui LEU, care probabil nici azi nu prea treceti prin biblioteci, ca sa nu deveniti plagiatori ca Dl Mihai Cezar Savulescu (distins la EFIRO 2008 cu un certificat de participare, pentru una din lucrarile sale de literatura filatelica).
    Asa ca pana atunci, sa auzim numai de bine, chiar daca locul vostru la groapa de gunoi al istoriei filateliei romanesti se intrezareste.

    ReplyDelete
  7. Dle Dobrescu nu te mai lauda cu exponatele tale toti stiu ca medaliile de la FIP cu care te lauzi sunt luate pe spaga la Bartoc si Pascanu. Ai uitat sacosele pe care le duceai? Din lingau ai ajuns zmeu.

    ReplyDelete
  8. Nu te mai lua de dl Ambrus invidiosule ! N-ai realizat in filatelie nici macar 10% din cate a facut ungurul asta de care iti bati tu joc.

    ReplyDelete
  9. Astazi suntem in 13 - nu mai arunca venin peste aoameni ca Jean-Pierre Mangin, Francisc Ambrus, Marian Jianu. Ramai in buduarul lui Popeasca unde tie cald si bine.

    ReplyDelete
  10. Imi pare rau ca,in continuare, scara valorilor in Romania este cu fundul in sus. De 19 ani astept si nu vad deloc sa se fi sedimentat drojdia nulitatilor iesite la suprafata dupa confiscarea Revolutiei! Nu mai faceti afirmatii precum ca Dan Dobrescu a luat medalii la expozitii patronate de FIP datorita...spagilor date de Pascanu si Bartoc! Ce interese ar fi avut acestia pentru a cumpera succesul lui Dobrescu atunci cand ei umbla dupa orice avantaj financiar, ajungand pana la tentativa de obtimere de diurne la EFIRO 2008, desi erau si sunt localnici, cu apartamente in Bucuresti, iar lumea ii vede pe bune ca pe niste "magneti" pentru orice banut din haznaua publica in folosul lor!? Si stunci cum sa dea ei spagi pentru succesele expozitionale ale lui Dan Dobrescu? Iar dumneata care scrii prostia asta, ascultand gogosile lui Pascanu si Bartoc, crezi ca asa se apreciaza un exponat filatelic? Am fost si eu prin jurii de expozitii, dar nu am intalnit asa ceva nici la nivel intern!
    Exponatele de la Paris, si se pare ca acestea din poze, firesc, ar fi cele mai...reprezentative, sunt, din ceea ce se vede, niste CARICATURI de exponate, un amestec din toate...si ceva in plus intr-un acelasi exponat(inclusiv un desen infantil pe foaie de caiet de desen scolar), adica o ciorba de potroace cu care s-au dres la final Pascanu, Dragusanu &Co dupa un ospat la Ambasada. Pentru ca ei asta inteleg din activitatea filatelica la Federatie: un continuu sir de ospete,locale sau peste hotare, stropite cu bauturi exotice pe banii Federatiei si ai sponsorilor la niste pretexte de expozitii care nu depasesc nici acum nivelul de "Cravatele rosii cu tricolor". Iar faptul ca s-au dus cu aceasta varza la Paris nu este de mirare pentru ca ei, in materie de imagine a Romaniei in lume, atat stiu, atat pot, deci atat fack. Parisul insa este cu totul altceva decat cred ei, nu doar bietul sediu al Ambasadei Romaniei, unde, de la Oliviu Gherman (care dormea cu degetele in nas in Parlament si a fost trimis ambasador la Paris sa doarma acolo) si pana la actualul ambasador (alt cliet al puterii de moment) nu s-a facut nimic de nivel profesionist care sa arate la modul corect si elegant lucruri bune despre Romania. Iar tu, Ferry, mai ai de invatat filatelie adevarata, dar nu de la ei, care au ramas blocati intr-un proiect fals, care a estompat tot ceea ce mai stiau bun despre filatelie cand inca nu erau asa orbiti de putere si dornici de trai pe vatrai!

    ReplyDelete
  11. La elucubratiile dobresciene raspund pentru ultima data. Va multumesc personal pentru CV-ul dumnevoastra filatelic, este impresionant. Pacat ca nu se regaseste si in activitatea filatelica din ultimii ani. Aparitiile dumneavoastra expozitionale din ultimul timp au fost tinute in secret, numai elucubratiile si atacurile la persoana tinand stindardul dobrescian ridicat. Mea culpa, nu am fost informat. Cat despre viitorul meu luminos, care poate fi umbrit de ex-filatelisti, las pe altii mai normali la cap sa judece asta. Cat despre domnul Leu, l-am luat in brate pentru ce am considerat ca a facut bun in filatelia romaneasca, asa cum si dumneavoastra ii tot faceati pantofii pana dupa EFIRO 2004. Am avut profesor bun si am crezut ca daca tot il pup in dos am sa ma ridic la nivelul dumneavoastra. Daca am gresit, lasam istoria sa hotarasca asta. Pentru ultima data, sa auzim numai de bine....
    Nu va mai obositi sa ma atacati ca nu mai raspund si nici nu mai intru pe acest blog. Indivizi ca dumneavoastra care ar fi in stare sa-mi atace si pisica daca s-a uitat urat la el, nu merita sa fie luati in seama.
    -------------------------------
    Si acum anonimului care ma sfatuieste cat mai am de invatat. Multumesc, stiam asta. De la cine, asta o stabilesc de la caz la caz pe masura ce incerc sa invat. Cat despre coloratura prezentata la Paris, se pare ca nu aveti habar de cate se pot realiza din astfelde coloraturi. Sunt convins ca veti rastalmaci ceea ce spun. Probabil ca nu aveti capacitatea de a intelege o expozitie care este iesita total din alte standarde. Va sfatuiesc sa mai vizitati si alte expozitii de acest gen. Daca veti fi amator, va pot prezenta cateva sute de imagini de la astfel de expozitii "colorate" care au avut succes. Desigur ca cei care le-au vizitat au avut idee despre ceea ce vad si du au dat imediat cu paru. In loc sa ne bucuram ca ne mai ajuta si altii si imagistica noastra se imbunatateste, aruncam cu mizerii. Cam asta e la noi in ultimul timp, ne uitam in curtea vecinului si daca are flori mai frumoase aruncam cu balegar. Treziti-va domnule, lasati invidia si pizma deoparte si incercati sa construiti, nu sa demolati. Mie inca nu-mi este rusine de activitatea mea si nu prea vad ce critici puteti sa-mi aduceti. Activitatea dumneavoastra unde e? Pe blog ?

    ReplyDelete
  12. Scuze, eu semnez articolul de deasupra. Ferry. Nu functioneaza mereu acest blog.

    ReplyDelete
  13. Pardon! Ce este aia COLORATURA prezentata la Paris? Este o noua clasa de expunere pe care inca nu o cunoastem? Este propunerea FFR la FIP? Este un nou brevet al FFR la OSIM? Spuneti, bre, sa o stim si noi, nu o tineti la secret! Deocamdata vad ca in finalul textului lui Fery se scrie negru pe alb ca Ambasada Romaniei de la Paris a fost "gazda expoziţiei FILATELICE cu tematica Cap de Bour - primele mărci ale Poştei Române".
    Scuzam cacofonia mica "tematiCA CAp de bour", dar nu putem scuza uriasa cacofonie a expozantilor (pardon, exhibitionistilor) experti in cele filatelicesti si nefilatelicesti.

    ReplyDelete
  14. Domnului de la Covasna - alias Dobrescu - care nu vorbeste bine romaneste si nu a vazut niciun Cap de Bour in expozitie ii recomandam sa se uite in oglinda si o sa vada precis cel mai frumos si destept ...Cap de bou.
    S-auzim numai de bine!

    ReplyDelete
  15. Incercati, domnilor, sa fiti, sau macar sa pareti a fi, educati! Fara marlanii si limbaj de Glina, mai ales ca problemele care se discuta sunt grave pentru filatelia romaneasca! Dumneata care scrii mai sus se pare ca nu ai iesit din pestera! De aceea nici nu stii ca atunci cand folosesti sintagma "Cap de bour" te referi in fond la originile romanesti ale obiectului pasiunii noastre, de care se vede in consecinta ca esti strain. Si atunci ce cauti pe blog, blo(e)gule!

    ReplyDelete
  16. Domnule Francisc Ambrus,
    Va justificati atitudinea Dvs. afirmand ca nu ati vazut numele meu pe la expozitii in ultima vreme. Nu erati cumva in sala, cand Dl LEU si ciracii sai au hotarat sa mi se interzica participarea la EFIRO 2008. Este adevarat ca in comunicatul profesorului de litere si in scrisoarea Dlui Leonard Pascanu catre Comitetul de Organizare EFIRO 2008 a aparut ca "mie si familiei mele" ii este interzisa participarea la EFIRO 2008. Am vazut vreun protest din partea Dvs, cand, prin masura de a interzice si familiei mele participarea la EFIRO 2008, Dl LEU si ciracii sai au reinstaurat "stalinismul" in miscarea filatelica romaneasca ?
    Raspundeti !

    ReplyDelete
  17. D-le. Dobrescu
    Din memoria profesorului de litere parvin pe cai astrale urmatoarele informatii:
    - exponatele familiei dvs. sunt masluite - de cand sotia dvs. a ajuns mare specialista in filatelie si creeaza exponate ?
    - de cand nepotelul dvs. de varsta prescolara a ajuns mare somitate in filatelie si monteaza exponate astrofilatelice unde e nevoie de multa informatie tehnica si stiintifica?
    Nu cumva exponatele cu care va laudati dar din pacate nu ati primit medalii importante sun tot opera dvs.? Putina rusinica domnule Dobrescu si un pic mai multa modestie !

    ReplyDelete
  18. Ilustrului anonim de la ora 21:47
    Folosesti aceleasi tehnici de manipulare ca si Dl LEU. La ce scoala le-ai invatat ?
    Tii minte ce art. din statutul FFR ai invocat cand ai zis ca am fost exclus din Comitetul Director ?
    Mai citeste-l odata, poate te rusinezi.
    Oricum performanta mandatului tau de "secretar general" este congresul Dlui LEU, caci congresul FFR ai uitat sa-l convoci.
    Vad ca aspectele juridice nu le intelegi, consulta-ti familia.

    ReplyDelete
  19. Amice GSM!
    Se vede ca ai scoala Leului de la Baneasa in tehnici de dezinformare si apelezi la subiecte complet irelevante prin schimbarea chestiunii care se afla la ordinea zile1. Revenind la alegatiile tale si pentru a nu ne face ca nu stim, trebuie sa precizam ca oriunde in lume, daca un exponat este PROPRIETATEA unul filatelist (fie ca acesta l-a construit singur, adica pe banii lui, cum a facut Dan Dobrescu, fie ca l-a cumparat gata facut de altcineva, deci tot pe banii proprii, cum e cazul altora) atunci acel exponat nu poate fi contestat de nimemi asa cum vreti voi sa faceti si sa-i aburiti pe cei care intra pe blog pentru a vedea care mai este atmosfera la "Razboiul...". Dimpotriva, cine "imprumuta" o piesa pentru un exponat (uneori facandu-se ca "uita" sa o mai dea inapoi, sau o returneaza tarziu, dupa un mare scandal la nivel national, vezi cazul amicului vostru Iordache) si este reclamat ca nu este proprietarul piesei in chestiune, atunci acesta este descalificat atat de jurii cat si de lumea filatelica la care vrea sa acceada cat mai sus ca functie si reprezentare.
    In ceea ce priveste nepotelul lui Dan Dobrescu, el este un tanar ca si alti expozanti de oriunde in lume, ajutat in mod firesc de catre un bunic sau un parinte in intelegerea filateliei, iar voi, marii experti in jurizari, nu ati contestat niciodata pana acum astfel de exponate la sectiunile pentru tineret, ba dimpotriva, ati profitat de firava lor prezentza numerica si v-ati batut cu pumnii in piept ca in acest fel sprijiniti schimbul intre generatii, "schimbul de maine" cum spuneti voi in vechiul limbaj lemnos! Pentru a va reimprospata memoria va reamintesc un titlu din revista "Filatelia" nr4/2003, unde la pagina 11 se putea citi articolul "Reglementari generale pentru nominalizarea membrilor de juriu FEPA pentru elevi"! Iar acesti elevi, normal, sunt minori, dar iata ca , totusi, ei pot deveni membri de juriu FEPA! Si de unde vreti voi sa luati astfel de tineri pentru Romania? Din import? Sau doar bateti campii la modul cultivarii formelor fara fond si in fapt va vedeti in continuare de ingustele voastre interese intr-un domeniu -FILATELIA- care este liber si complet democratic?

    ReplyDelete
  20. In loc sa stati sa va jeluiti ca niste babe, mai bine puneti mana si trageti-i la raspundere pe organizatori si pe cei care au cheltuit banii! Apropos, da' cine a fost acolo ca sa poate sa confirme ca asa a fost, cum afirma stimatii anonimi de mai sus? De judecat o poza mi se pare cel putin ridicol.

    ReplyDelete

Google PageRank CheckerFree counter and web statsClicky Web Analytics